in ,

SSCB Uzay Programı’nın Altın Çağında Propaganda Sanatı

Uzay yolculuğu için milyonlarca dolar harcayan bir hükûmet programını nasıl pazarlarsınız? İşte karşınızda Sovyetlerin şimdilerde retro olarak anılan son derece etkili propaganda yöntemi: Posterler!

SSCB Uzay Programi ust
- Reklam -
- Reklam -

Uzay yolculuğu için araştırma ve gelişmeye on milyonlarca dolar harcayan bir hükûmet programını nasıl pazarlarsınız? Ortalama bir insan yeni şeylerin keşfedilmesi fikrini sevse de, uzay programının finanse edilmesine katkıda sağlaması düşük bir şansa sahiptir.

Ancak Soğuk Savaş döneminde, insanlığın uzay araştırmalarında çığır açtığı bir zamanda programın pazarlanması çok da zor olmuyordu. Halka kahramanlık, yurtseverlik, fütürizm ve az çok militarizm gibi temaların aşılanması yeterliydi. Bilimin cezbediciliği her zaman göğün asil ve sade çekiciliğiyle el eleydi.

SSCB Uzay Programi 1

- Reklam -

Bunların hepsi NASA’nın ve sonrasında bazılarının da kullandığı stratejilerdi. Ay’a bir ABD bayrağı dikmenin yanı sıra, dünyanın ilk renkli görüntüsünü uzaydan bizlere ulaştırdılar. Andy Warhol, Norman Rockwell ve Laurie Anderson gibi sanatçılarla Star Trek’in Nichell Nichols’u gibi oyuncuları programı pazarlamak için anlaştılar.

NASA’nın Ay’a inişinin 50. yıldönümü (16 Temmuz 2019) için hazırladığı retro tarz reklam kampanyaları yalnızca eski bilimkurgu kitaplarının kapaklarına veya film reklamlarına değil ayrıca eski rakipleri Sovyetlerin reklamlarına da benziyor.

NASA’nın retro posterlerinde neredeyse kabul edilmiş bir şey var: Uzay yarışını kazanmış olabiliriz fakat Sovyetlerin kesin olarak daha iyi yaptığı bir şeyler var. Örneğin uzay yolculuğunun şimdiye kadar yapılmış en kahramanca ve heyecan verici şey görünmesini sağlayan Sovyet Uzay Programı afişleri gibi.

SSCB Uzay Programi 2

Flashbak’ın bir yazısına göre dönemin posterlerini tasarlayan sanatçılar, ünlü isimlerden oluşmuyordu. Onlar uzayda bir ütopya hayaliyle çalışan meslektaşlardı.

Kendisi konu hakkında şunları diyor:

- Reklam -

’Sovyet Uzay Programı Afişleri İlham Verici’

“Komünistler, yalnızca Dünya halkına değil aynı zamanda teknolojiden yararlanılarak oluşturulmuş tanrısız öbür dünyaya da refah ve zenginlik getirecekti. Sanatçılar Sovyet Uzay Programı afişlerini yarınların şafağı için, canlı, enerji ve ilham verici şekilde yarattılar. Bu müthiş.”

Sovyet halkının, bir afişin de onlara söylediği dediği gibi uzak dünyalara açılacak olmalarını bilmeleri son derece önemliydi.

SSCB Uzay Programi 3

1963 yılında ilk kadın kozmonotun uzaya çıkması gibi pek çok tarihi ilke imza atan Sovyet Uzay Programı kesinlikle daha çok hatırlanmayı hak ediyor.

Daha fazla afişe göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.


* Plüton Bir Gezegendir Tartışması Yeniden Alevlendi

* NASA, Tarihin ‘Uzayda İşlenen İlk Suçu’ İçin Soruşturma Başlattı

Kaynak: Open Culture

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Misadventures of Laura Silver inceleme

Misadventures of Laura Silver: Nezaket Beraberinde Masumiyeti Getirmez

Sex Education Testi

Sex Education Testi: İlk Sezona Ne Kadar Hakimsin?