Yeni bir deneyde arındırılmış su, altın renginde saf parlak sıvı metale dönüştürüldü. Bilim insanları birkaç saniyeliğine de olsa elektrik iletimine uygun yeni bir keşif elde etti.
Filtrelenmemiş su, içinde tuz barındırdığı için hâlihazırda iletken. Yani, negatif elektronlar moleküller arasından kolayca akabiliyor. Arındırılmış su ise, sadece su molekülleri barındırdığı için dış elektronları atomlarına bağımlı kalıyor ve iletkenlik göstermiyor.
Deneye söz konusu olan teoriye göre, saf suya yeterli basınç uygulanırsa moleküller birbirlerine aralık vermeyecek kadar yakınlaşır. Her atomun dış elektronları üst üste biner. Böylece, elektronların rahatça gezinip, suyu iletken hâle getirmesi olanağı doğar. Teknik olarak su metale dönüşür.
Bu denklemde sorun “yeterli basınç” kısmında doğuyor. Sıvı suyun metalik özellik göstermesi için atmosferin suya uyguladığı basıncın 15 milyon katına ihtiyaç var. Bu kısım da çok imkânsız değil, fizikçiler Jüpiter, Neptün ve Uranüs gibi devasa gezegenlerin merkezindeki inanılmaz basınç miktarlarının metalik su oluşumuna imkân verecek düzeyde olduğuna inanıyor. Gelgelelim, Dünya’nın herhangi bir yerinde böyle bir su doğal olarak var olamaz.
Sıvı Su ile Elde Edilen Parlak Altın Renkli Metal Bir Anlığına Var Oldu
Prag’taki Çek Bilim Akademisi’nden Pavel Jungwirth ve ekibinin gerçekleştirdiği deney, yüksek basınç olmadan da suyun metale dönüştürme yollarını araştırdı. Ekip, sodyum ve potasyum gibi elementler barındıran alkali metaller kullandı. Tek ekstra elektronlu alkali metaller, kimyasal bağ kurarken bu elektronu diğer atomlara vererek stabilize hâle geliyor.
Bu noktada baş gösteren sonuç ise alkali metallerin suyla bir araya gelince patlaması. Jungwirth ve ekibinin teorisi, patlamayı önlemenin bir yolunu bulup, alkali metallerdeki elektronu suyu metalik hâle getirmek için kullanmak.
Deney, bir vakum haznesine potasyum ve sodyum dolu şırınga yerleştirerek başlıyor. Oda sıcaklığında sıvı olan küçük damlalar küçük oranlarda su buharıyla etkileşime geçiyor. Metal damlalarının üstünde 0.1 mikrometre kalınlığında bir tabaka oluşturan su incelendiğinde, metallerdeki elektronların suya hücum ettiği ortaya çıktı.
Çok kısa bir anlığına da olsa, suyun metalik özellikler gösterdiği bu sırada kanıtlandı. Spektroskopi ile elektron dolu suyu inceleyen ekip, suyun parlak, altın sarısı bir renge büründüğünü ve elektrik aktarımına uygun hâle geldiğini gördü.
Bu anlık başarının ardından patlayıcı tepkime yaşandı. Deneyin büyük ölçeklerle tekrarlanması için patlama hâlâ en büyük engel. Bilim insanları şimdi deneyin ikinci aşamasında bu sorunu çözmeye odaklanacak.
Bu tür deneylerin gelecek yıllarda hayatımıza nasıl bir etkisi olacağını düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Live Science
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!