in

Samanyolu Galaksisi’nin Merkezindeki Süper Kütleli Kara Delik İlk Kez Görüntülendi

Samanyolu Galaksisi merkezinde bulunan süper kütleli kara delik ilk kez görüntülendi. Sagittarius A*, Event Horizon Teleskobu ile ortaya çıktı.

super kutleli kara delik
- Reklam -

Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki süper kütleli kara delik ilk defa görüntülendi. Bilim insanları, Event Horizon Teleskobu ile galaksimizin kalbindeki süper kütleli kara deliğe ilişkin ilk fotoğrafı paylaştılar.

Gökbilimciler bir ilke daha imza attılar. Meraklılarının hatırlayacağı üzere 2019 yılının nisan ayında, bir kara delik tarihte ilk defa fotoğraflanmıştı. Uzay araştırmaları açısından milat olarak kabul edilen bu tarihten sonra şimdi de dünya çapında düzenlenen ortak basın konferansları sırasında bilim insanları, Event Horizon Telescobe (Olay Ufku Teleskobu) ile kendi galaksimiz Samanyolu’nun kalbindeki süper kütleli kara deliğe ilişkin ilk fotoğrafı paylaştılar.

Arizona Üniversitesi’nde çalışan Türk astrofizikçi Feryal Özel, bu sabah ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından düzenlenen bir basın toplantısında, “Event Horizon Teleksobu bugün, galaksimizin merkezindeki kibar devin ilk görüntüsünü paylaşmaktan mutluluk duyuyor,” dedi.

- Reklam -

Araştırmacılar yıllardır Samanyolu’nun merkezinde Sagittarius A* adlı süper kütleli bir kara delik olduğuna inanıyorlardı. Ancak bu nesneler hiç ışık yaymadığından oldukça zor gözlemleniyorlar ve astronomların onları incelemek için yaratıcı olmaları gerekiyor. Bununla birlikte, yeni ortaya çıkan görüntü, kara deliğin ağzına doğru giren ve ısınan maddenin yaydığı ışık gözlemlerine dayanıyor. Bu teknik, bilim insanlarının aslında kara deliğin gölgesinin bir görünümünü sunmalarını sağlıyor.

Samanyolu Galaksisi’nin Merkezindeki Süper Kütleli Kara Delik Sagittarius A* Adıyla Biliniyor

Süper Kütleli Kara Delik İlk Kez Görüntülendi Sagittarius A*

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

- Reklam -

“Bugün, Almanya’daki Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) genel merkezi de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki eş zamanlı basın toplantılarında, gökbilimciler Samanyolu galaksimizin merkezindeki süper kütleli kara deliğin ilk görüntüsünü ortaya çıkardılar. Bu sonuç, cismin gerçekten bir kara delik olduğuna dair kanıt sağlıyor ve çoğu galaksinin merkezinde yer aldığı düşünülen bu tür devlerin çalışmaları hakkında değerli ipuçları veriyor. Görüntü, dünya çapında bir radyo teleskop ağından gözlemler kullanılarak Olay Ufku Teleskobu adlı küresel bir araştırma ekibi tarafından üretildi.

“Görüntü, galaksimizin tam merkezinde bulunan devasa nesneye uzun zamandır beklenen bir bakış sunuyor. Bilim insanları daha önce Samanyolu’nun merkezinde görünmez, kompakt ve çok büyük bir şeyin etrafında dönen yıldızları görmüşlerdi. Sagittarius A* olarak bilinen bu nesnenin bir kara delik olduğu tahmin ediliyordu ancak ilk defa bugün ortaya çıkan görüntü ile bunun doğru olduğu kanıtlanmış oldu.”

Yeni gözlemler hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce derin uzay daha tespit edemediğimiz ne gibi gizemler barındırıyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Upload 3. sezon

Amazon’un Bilimkurgu Dizisi “Upload” 3. Sezon Onayını Aldı

Resident Evil Dizisi Fragmanı: Netflix Yapımı Yolda

Netflix’in Beklenen Resident Evil Dizisinden İlk Fragman Yayınlandı