in

“Süper Solucanlar” Plastik Yiyerek Geri Dönüşüm Konusunda Devrim Yaratabilir

Süper solucanlar olarak tanımlanan bir böcek türünün atık plastiği sindirmeye dair özel bir yeteneğe sahip olduğu ortaya çıktı.

süper solucanlar plastik geri dönüşüm
- Reklam -
- Reklam -

Süper solucanlar, gelecek dönemde geri dönüşüm sistemlerinde önemli bir rol oynayabilir. Tenebrionidae böceği larvaları, plastiği sindirmekte olağanüstü bir başarıya sahip.

Microbial Genomics adlı bilimsel dergide yayımlanan makale, bu böcek türünün bir çeşit “mini geri dönüşüm tesisi” olabileceğini öne sürdü.

Süper solucan olarak adlandırılan enebrionidae böceği larvaları hakkında yeni bir araştırma yayınlandı. Evcil sürüngenleri beslemek için kullanılan bu solucanlar, son dönemlere bilim insanlarının dikkatini çekmiş durumda.

- Reklam -

Avustralya’da bulunan Queensland Üniversitesi’ndeki bilim insanları Zophobas mario türünden bu mütevazı larvaların polistireni sadece çiğneme kabiliyeti olmadığını, üstüne sadece polistiren içeren bir diyetle daha da geliştiğini kaydediyor.

Araştırma ekibi, süper solucanları üç hafta boyunca alışık olduklarından farklı bir beslenme düzeniyle besledi. Bazılarına polistiren köpüğü verilirken kimilerine yalnızca kepek verildi. Kalanlarına ise açlık diyeti uygulandı.

Kimya ve Moleküler Biyobilimler Fakültesi’nden Dr. Chris Rinke araştırma hakkında şöyle konuştu:

“Sadece polistiren diyetiyle beslenen süper solucanların yalnızca hayatta kaldığını değil, biraz kilo bile aldığını gördük.

“Bu, solucanların muhtemelen bağırsak mikroplarının yardımıyla polistirenden enerji elde edebildiğini gösteriyor.”

Süper Solucanlar Geri Dönüşüm Çarkının Önemli Bir Parçası Hâline Gelebilirler

Polistiren, kimyasal maddeleri su kaynaklarına nüfuz ettirip mikroplastiklere dönüşmesine yol açan tehlikeli plastik atıklardan muazzam miktarlarda oluşturuyor. Eğer bu süreç endüstriyel bir ölçekte gerçekleştirilebilirse süper solucanlar çevre kirliliğini azaltmakta önemli bir araç hâline gelebilirler.

Dr. Rinke, süper solucanları mini bir geri dönüşüm tesisi olarak tanımlıyor.

süper solucanlar plastik geri dönüşüm

- Reklam -

Araştırmacılar, polistiren ve stireni ayrıştırabilen çeşitli kodlanmış enzimleri bulmak için metagenomik adlı bir teknik kullandı.

Dr. Rinke konuya dair şunları kaydetti:

“Diğer mikroplar bu reaksiyondan çıkan yıkım ürünlerini daha sonra biyoplastikler gibi yüksek değerli bileşikler oluşturmak için kullanabilir.”

Ekip, bu biyo-ileri dönüşümün plastik atık geri dönüşümünü teşvik etmesini ve depolama alanlarındaki atıkları azaltmasını umduklarını da aktardı.

Araştırmanın ortak yazarı doktora adayı Jiarui Sun, bağırsak bakterilerini laboratuvarda çoğaltıp polistireni ayrıştırma kabiliyetini test etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Sun, bir sonraki aşamada bu sürecin tam bir geri dönüşüm tesisi gibi işleyecek seviyeye nasıl getirebileceklerini düşünmek olduğunu kaydetti.

Siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dmitry Glukhovsky, Rusya arananlar listesi

Ülkesinin Ukrayna’yı İşgalini Eleştiren Metro 2033’ün Yazarı, Rusya’da Arananlar Listesine Alındı

Avunma Mekanizması - Melisa Parlak

Melisa Parlak Yeni Öykü Kitabı “Avunma Mekanizması” ile Raflarda