in

160 Bin Işık Yılı Uzaklıktaki Tarantula Nebulası Görüntülendi: James Webb Uzay Teleskobu Yine Büyüledi

Tarantula Nebulası olarak bilinen 30 Doradus’tan yeni bir görüntü paylaşıldı. James Webb Uzay Teleskobu, evrenin detaylarını kaydetmeyi sürdürüyor.

tarantula nebulası yeni james webb uzay teleskobu
- Reklam -
- Reklam -

Tarantula Nebulası adıyla da bilinen 30 Doradus’a (ya da NGC 2070) ait yeni bir görüntü James Webb Uzay Teleskobu tarafından paylaşıldı. 2022 yakın ve uzak evrenden nefes kesen fotoğrafların paylaşıldığı bir sene olmaya devam ediyor.

10 milyar dolarlık maliyetiyle tarihin en pahalı ve en güçlü teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu, bu yaz uzaydaki yerinde göreve başladı. Hubble’ın yerini alan teleskop, aktif çalışmaya başladığı andan itibaren birçok yüksek çözünürlüklü fotoğrafı bilimseverlerle buluşturdu.

İlk fotoğraflarını temmuz ayında paylaşmaya başlayan James Webb Uzay Teleskobu, bugüne kadarki en net Jüpiter görüntüsünü, bir süpernovayı, Araba Tekeri Galaksisi’ni ve Phantom Galaksisi’ni paylaşmıştı.

- Reklam -

Webb’in arşivine katılan son parça ise 159.800 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan Tarantula Nebulası oldu.

Yeni Tarantula Nebulası Görüntüsü, Daha Önce Keşfedilmemiş Yıldızları Gösterdi

Tarantula Nebulası adlı yıldız oluşum bölgesinin olağanüstü ve eşi daha önce görülmemiş karesini kaydetmeyi başaran Webb, daha önce hiç görülmemiş binlerce genç yıldızı gözler önüne sermeyi başardı.

Kızılötesi cihazların kombinasyonuyla oluşturulan görselde, bulutsuda yer alan gaz ve tozun yanı sıra uzak arka plandaki galaksiler de objektife yansıdı.

tarantula nebulası james webb

Daha önce, örümceğe benzeyen görüntüsü nedeniyle Tarantula takma adıyla anılan 30 Doradus, daha detaylı yeni görüntüsüyle artık “ipekle kaplı bir tarantula yuvasına” benziyor.

1751 senesinde Fransız astronom Nicolas Louis de Lacaille tarafından keşfedilen 30 Doradus, Samanyolu Galaksisi’ne en yakın gökadalardaki en parlak yıldız oluşturan bölge olarak anılıyor.

- Reklam -

İlk etapta bir yıldız olarak tanımlanan, ancak sonrasında bulutsu olduğu anlaşılan Tarantula Nebulası; Büyük Macellan Bulutu içerisindeki H II bölgesinde yer alıyor.

Bulutsular, yıldız oluşumunu inceleyen gökbilimcilerde özel bir yere sahip. Derin kozmik geçmişte yıldızların nasıl oluştuğunu anlamak için James Webb Uzay Teleskobu’nun sağladığı türden görüntüler büyük önem taşıyor.

James Webb Uzay Teleskobu ilk fotoğraflar

Avrupa Uzay Ajansı, Kanada Uzay Ajansı ve NASA’nın katkılarıyla yönetilen James Webb Uzay Teleskobu, kaydettiği görüntülerle evrenin anlaşılmasına yardımcı olmayı sürdürecek.

Yayınlanan yeni bulutsu görüntüsünü sizler nasıl buldunuz? James Webb’in sıradaki durağı neresi olsun isterdiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2022 booker ödülü kısa listesi

2022 Booker Ödülü’nde Kısa Liste Açıklandı

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty dlc

Cyberpunk 2077 Evreninde Geçecek İlk DLC “Phantom Liberty” Duyuruldu