in

Terminator Filmlerini Hatırlatan Sıvı Metal Üretildi

ABD Hava Kuvvetleri yüksek oranda esneyebilen, Terminator filmlerinin robotlarını aratmayan sıvı bir metal formu üretmeyi başardı.

Metal
- Reklam -
- Reklam -

Bilimkurgu filmlerinin her gün gerçeğe biraz daha yaklaştığı bu çağda, bilime kayıtsız kalmak mümkün değil. Şimdi de Terminator filmindeki şekil değiştiren robotu aratmayan bir gelişme yaşandı.

İletken malzemelerin esnemesi tipik olarak iletkenliği azaltır ve içlerindeki değişen atomik bağlar nedeniyle direnci artırır. Bununla birlikte, bu yeni malzemenin tam tersini yaptığı, elektronik ve mühendislik gelişimi için yeni umutlar yarattığı söyleniyor.

ABD askeri araştırmacıları, esnediğinde veya gerildiğinde yapısını otomatik şekilde değiştirebilecek sıvı bir metal geliştirerek Terminatör 2: Mahşer Günü’ndeki şekil değiştiren robota bir adım daha yaklaştırdı.

- Reklam -

ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı tarafından yapılan basın açıklamasına göre, yeni malzemeye Polimerleştirilmiş Sıvı Metal Ağlar deniyor. Bu ağlar polimerizasyon işlemi yoluyla bir ağa bağlanmış olan mermiler içine konulan sıvı metal parçacıklarından tek tek oluşturulan nano yapılardan oluşuyor.

Bilim insanları, bu ağların yüzde 700’e kadar esneyebileceğini, otonom şekilde esnemeye cevap verebileceğini ve hâlâ orijinal hallerine geri dönebileceğini savunuyor. İlkinden sonraki her esneme döngüsü iletkenliği artırıp ardından normale dönecek. Malzemenin 10 bin döngüden sonra bile normal halini koruması bekleniyor.

Sıvı Metal, Çeşitli Alanlarda Kullanılabilecek

Araştırmanın öncüsü bilim insanı Dr. Christopher Tabor, bu esnekliğe karşı materyalin verdiği cevap, beklenilenin tam tersi olduğunu söylüyor. Tipik olarak bir malzeme, akımın daha fazla malzemeden geçmesi gerektiğinden esnediği için direncini artırır. Bu sıvı metal ağlarını deneyip cevabı görmek, tam anlamıyla beklenmedik bir gelişmeymiş. Tabor, neler olduğunu anlayana kadar yaşanan gelişmenin inanılmaz bulduğunu belirtiyor.

- Reklam -

Bu malzemenin özelliklerinden birisi de, yeni nesil giyilebilir elektroniklerde veya esneyebilir antenlerde de kullanılabilir olması şeklinde tanımlanıyor.

Polimerleştirilmiş Sıvı Metal Ağların keşfinin, esneyebilir güç sağlama, algılama ve devre için ideal olacağından bahsediliyor. İnsanlar arabirim sistemleri sürekli çalışabilecek, daha az ağırlık taşıyacak ve bu teknoloji ile daha fazla güç sağlayabilecek.

Bu yılın başlarında, Çinli bilim insanları da ayrılmadan hem yatay hem de dikey olarak esneyen ve yatay olarak hareket edebilen bir sıvı metalin nasıl oluşturulduğunu keşfetmişlerdi.


* NASA, Uber’la Hava Ulaşımı Testleri Yapacak

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Belki de makineler Skynet, T-800, T-1000 sırasını bozmak istemiş ve geçmişe (bugüne) gelerek doğrudan T-1000 üretimi için aramıza Ajan Robotlar göndermişlerdir. James Cameron da o ajanlardan biridir. Gelecekte neler değişti acaba? :smiley:

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Bence Terminatör evreninin en önemli hatası bu, zamanı statik olarak resmediyorlar.

    Terminatör 5 Genesis filminde bu durum biraz farklı. Geçmişin değişmesi, paralel gelecekler vb ama genel anlamda Terminatör evreninde zaman statik kabul ediliyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Game of Thrones

Game of Thrones Yazarı Diziyi Eleştirdi

joker açılış

Joker, Rekor Gişeyle Açılışını Yaptı