in

The Sims’i Anımsattı: Bilim İnsanları Dijital Bir Köyde Yapay Zekâ Botlarının Yaşantılarını İnceledi

The Sims deneyimini anımsatan bir deneye imza atıldı. Araştırmacılar, 25 farklı yapay zekâ botunu aynı dijital köyde takip etti.

The Sims Benzeri Yapay Zeka Deneyi
- Reklam -
- Reklam -

The Sims oyunlarını aratmayan bir deney gerçekleştirildi. Araştırmacılar dijital bir köyde yapay zekâ destekli programları aynı anda yaşatarak onların davranışlarını gözden geçirdi.

Çalışma, insan müdahalesi olmadan The Sims oynamaya benzetildi.

Stanford Üniversitesi ve Google’dan bir araştırma ekibinin ortak çalışması sonucunda sanal bir kasabaya 25 yapay zeka destekli program bırakıldı. Deney sonucunda bu programların beklenenden daha fazla insan benzeri davrandığı görüldü.

- Reklam -

Yakın zamanda yapılan ve henüz hakem incelemesinden geçmemiş bir çalışmada detaylandırılan çalışma, araştırmacıların OpenAI’in GPT-3.5 dil modelini kullanarak “inandırıcı insan davranışını” simüle etmek amacıyla 25 farklı “üretken bot” eğitmesini temel alıyor. Bu davranışlar, kahvaltı hazırlamak, işe gitmek veya resim yapmak gibi eylemleri ya da yazı yazmak gibi belirli mesleki uygulamaları içeriyor.

“Smallville” adı verilen sanal bir kasaba programlanmış botların okul çıkışında bir kafeye geçmelerine veya işten sonra bir bara gitmelerine olanak tanıyor.

İnsan Müdahalesi Olmadan The Sims Oynatmak: Yapay Zekâ Uygulamaları Sosyal Davranışlar Sergiliyor

Araştırmacılar bu deneyimi insan müdahalesi olmaksızın “The Sims” oyamaya benzetiyor. Deneyin ortamı, “son kullanıcıların doğal dil kullanarak 25 bottan oluşan küçük bir kasabada etkileşim kurabileceği” video oyunundan “esinlenerek” ortaya konulmuş.

Smallville Yapay Zeka Deney

Bilim insanları yaptıkları çalışmada, yapay zekâ destekli programların “inandırıcı, bireysel ve gelişen sosyal davranışlar sergileyebildiğini” tespit etti. Örneğin bir program diğer yapay zekâlara davetiye gönderip parti için zaman ve yer belirledi ve Sevgililer Günü partisi düzenlemeye çalıştı. Ayrıca Smallville belediye başkanlığı yarışında, küçük bir kasabada yaşanması beklenen türden drama bile yaşandı.

Tom adında bir bot belediye başkanı adayı hakkında ne düşündüğü sorulduğunda, “Sam Moore’dan hoşlanmadığımı söylemeliyim. Toplumla ilişkisi kopuk ve bizim en iyi çıkarlarımızı düşünmüyor,” diye cevap verdi. Programlar bundan sonra daha da insana benzer hâle gelmeye başladı. Bazı botlar, belirli saatlerden sonra kapalı olan işletmelere gitmeye bile çalıştı.

“Bunlar Yapay Zekâ için Küçük Adımlar”

Araştırma, üretken yapay zekânın yeteneklerine dair başka bir büyüleyici örneği daha ortaya koymasıyla dikkat çekiyor.

- Reklam -

Yapay zekâ üzerine çalışan ve bu deneyde yer almayan Oxford Üniversitesi’nden bilgisayar bilimi profesörü Michael Wooldridge, Insider’a yaptığı açıklamada, bulguların genel yapay zekâ elde etmeye yönelik “küçük adımlar” olduğunu, YZ araçlarının insan düzeyinde entelektüel görevleri tamamlama noktasına ulaşabileceğini söyledi. Wooldrige yine de “gidilecek çok uzun bir yol olduğunu” sözlerine ekledi.

The Sims Benzeri Yapay Zeka Deney

Çalışmayı değerlendiren diğer kişiler ise bu deneyin Matrix’in gerçek olduğunu keşfetmek gibi olduğunu ifade ediyor: İnsanlığın bir simülasyon içinde yaşadığı ve YZ botlarının kontrolündeki deneylerinin bir parçası olarak birbirleriyle etkileşimde bulunmaya mahkum olduğu bir deney.

Bir Reddit kullanıcısı ise çalışmaya dair şu yorumu yaptı:

“Hayatlarına devam eden yapay zeka ’insanlar’la dolu 3 boyutlu bir dünyayı sadece gözlemleyebilmeyi düşünün. Bu büyüleyici olurdu.”

Akıllara The Sims serisini getiren bu deneye ve yapay zekâ teknolojilerinin geldiği son noktaya dair sizin görüşleriniz neler? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Futurism

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kayıp Kütüphaneler - James Raven

İlk Çağdan Günümüze Yok Olan Büyük Kitap Koleksiyonlarının İzini Süren “Kayıp Kütüphaneler” Çıktı

Gerard Depardieu Cinsel Saldırı ve Taciz ile Suçlanıyor

Fransız Aktör Gerard Depardieu Cinsel Saldırı ve Tacizle Suçlanıyor