in

Tibet Buzullarında Antik Çağlardan Kalma Virüsler Keşfedildi

Tibet buzullarında antik çağlardan kalma virüsler keşfedildi. 15 bin yıllık bu organizmalar laboratuvar ortamında tekrar hayata döndürüldü.

tibet buzullari antik virüsler
- Reklam -
- Reklam -

Tibet buzulları antik çağlardan kalma virüslere ev sahipliği yapıyor. Dünya Covid-19 pandemisi ile çalkalanırken yeni keşifler ileriki yıllarda çok daha karanlık dönemlerin karşımıza çıkabileceğini işaret ediyor. Küresel ısınmayla birlikte eriyen buzulların arasında 15 bin yıllık geçmişe sahip antik virüsler tespit edildi.

Aralık 2019’dan beri gündemimizde olan Koronavirüs salgını, geçen bir buçuk yılı aşkın zamanda hayatı birçok anlamda zora soktu. Bugün itibarıyla dünya genelinde 195 milyon kişi enfekte oldu. 4,1 milyon kişi yaşamını yitirdi. Aşılar salgının seyrini olumlu anlamda değiştirmiş olsa da henüz her şey yoluna girmiş değil.

Dünya’da tablo bu şekildeyken Microbiome’da yayımlanan yeni bir çalışma, keşfedilecek daha çok “virüs”ün bir yerlerde insanlığı beklediğini bizlere yeniden hatırlattı.

- Reklam -

Tibet Buzulları Antik Virüsler ile Korku Saçıyor

Ekolojik felaket temalı korku filmlerinden alıştığımız manzaralardan birisi daha kayıtlara geçti. On binlerce senedir buzun ortasında korunarak günümüze kalan virüsler, buzulların erimesi ile ortaya çıkmaya başladı. Daha önce Tibet’te eriyen buzullardan soyu çoktan tükenmiş bazı hayvanlardan kalıntılar ortaya çıkartılmıştı. Tüylü gergedan, dev kurt gibi antik canlılar artık yaşamıyor olsalar da buzulların içinden başka organizmalar da çıktı. 40 bin yıllık yosunlar, 42 bin yıllık yuvarlak solucanlar daha sonra laboratuvar ortamında tekrar canlandırılabildi.

antik yosun

Dünya’nın uzak geçmişinden bizlere seslenen bu organizmalar, yeniden canlandırılabilir olmaları yönünden hem hayret hem de korku verici olarak tanımlandı. Buzulların erimesi, eski virüslerin insanlığın başına bela olmak üzere geri dönebilecekleri konusunda da kimi endişelere neden oldu.

Ohio’dan yazar ve mikrobiyolog Zhi-Ping Zhong tarafından yürütülen çalışmasında, “Buzların erimesi bu eski ve tanınmayan virüslerin tarihten silinmelerine neden olmayacak. Aynı zamanda onları gelecekte çevrelere de salacak,” ifadesini kullanıyor.

Araştırma ekibi Tibet Platosu’nun Guliya buz örtüsü üzerinde düzinelerce benzersiz 15 bin yıllık virüslere rastladı.

- Reklam -

Zhogn, bu buzulların yavaş yavaş oluştuğunu, toz ve gazlarla birlikte içerisinde çok fazla virüs sakladıklarını belirtiyor.

Daha Önce Kaydedilmemiş Virüslere Rastlandı

Araştırmacılar deniz seviyesinden 6,7 kilometre yükseklikte buldukları bu 33 eski zaman virüsünden 28’inin daha önce hiç görülmediğini kaydetti. Ekstrem koşullarda hayatta kalmayı başaran virüsler için “gerçeküstü genetik imzalar” tanımlaması yapıldı.

tibet buzulları virüsler

Bakteriler ve virüslerin iklim değişikliğine nasıl bir reaksiyon göstereceğini yakın gelecekte öğreneceğiz gibi duruyor. Öte yandan buzulların erimesi yalnızca virüsler açısından değil erimeyle ortaya çıkan metan gazı ve karbon nedeniyle de endişe veriyor.

Siz bu keşifleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Quentin Tarantino: Favori Kitapları ve Gelecek Planları

Quentin Tarantino Favori Kitaplarını ve Gelecek Planlarını Anlattı

PUBG Dizi Castlevania

Dünyaca Ünlü Video Oyun PUBG Dizi Oluyor: Castlevania Yapımcısı İşin Başında