in

Titanic’in Kalıntıları Turizme Açılıyor: Denizaltı ile Gerçekleştirilecek Seferlerde Biletler 100 Bin Dolar

Titanic kalıntıları turizme açılacak. OceanGate şirketi, hem gemi enkazını inceleyecek hem de turistleri okyanusun dibinde konuk edecek.

Titanic faciası kalıntıları
- Reklam -
- Reklam -

Titanic faciası yaşanalı 100 yıldan fazla zaman oldu. Bir keşif şirketi, yeni araştırmalar ve turistik geziler için harekete geçti.

15 Nisan 1912’de Atlantik Okyanusu’na gömülen Titanic (Titanik), modern dünyanın en büyük facialarından birisi. OceanGate adlı deniz keşif şirketi, dev geminin 109 yıldır çakılı kalmış kalıntılarını araştırmaya hazırlanıyor.

OceanGate Expeditions şirketinin gezileri karbon fiber ve titanyum kullanılarak hazırlanan Titan adındaki özel denizaltı aracılığıyla düzenlenecek. Her yolculukta denizaltı mürettebatı ve üç yolcu bulunacak. Firmanın biletler için belirlediği kişi başı ücret 100.000 dolar.

- Reklam -

Titanic’in turistik bir alan olarak kullanılması hem etik hem de legal açılardan sorular da doğuruyor. Yüzeyin yaklaşık 4 kilometre altında bulunan Titanic ve batan pek çok gemiyle ilgili yasal düzenlemeler bulunuyor. Bir yanda denize gömülen gemilerin üzerindeki insanlara saygısızlık etmemek için toplu mezar statüsünde sayılması ve rahatsız edilmemesi gerektiğini savunanlar var. Diğer yandaysa gemilerdeki pek çok değerli objenin kurtarılıp müzelerde sergilenmesi veya müzayedelerde satılması opsiyonları bulunuyor.

Titanic Hızla Çürümeye Devam Ediyor: “Fazla Zaman Kalmadı”

Titanic faciası kalıntıları

OceanGate ekibi, Titanic seferleri için tartışmaya yeni bir perspektif getirdi. Ekip, masrafları yolcular tarafından karşılanan gezilerin, geminin zaman içindeki çürümesini haftalık olarak gözlemleme imkânı yaratacağını belirtiyor. Böylece, insanlık tarihindeki en ünlü geminin kaderi sürekli olarak izlenebilecek.

OceanGate kurucusu Stockton Rush’a göre, Titanic tanınamaz bir hâle gelmeden önce az zaman kaldı:

“Okyanus bu gemiyi tamamen kendisinin bir parçası yapmadan önce belgelememiz lazım. Yakın zamanda yok olacak ya da tanınamayacak hâle gelecek. Kısa zaman içinde geminin ikonik pruvasının parçalanıp enkazdaki bütünlüğün yok olmasını bekliyoruz.”

- Reklam -

Rush’ın haklı olduğu taraflar var. Titanic’in ününe ün katan pek çok özelliği bugün okyanusta kaybolmuş durumda. Büyük giriş merdiveni, 30 metrelik ana direk ve gözcü yuvası enkaz 1985’te bulunduğunda hâlâ gemiye bağlıydı fakat zamanla bu parça kopup gitti.

OceanGate denizaltısı Titan, yüksek çözünürlüklü kameralar ve çok özellikli sonar cihazlar barındıracak. Böylece her gezide Titanic’in enkazı ve etki alanı, çevresindeki ekoloji incelenebilecek. Geziler sürdükçe geminin çürüme hızıyla ilgili bir rapor da hazırlanacak ve Titanic’in tam olarak ne zaman tanınmaz hâle geleceği de anlaşılacak.

Dev gemi enkazı, içerisinde Ömer Hayyam’ın “The Book Wonderful” adıyla da anılan Rubaiyat’ının önemli bir kopyasını da barındırıyor.

Sizce Titanic enkazı etrafında dönen tartışmalarda hangi taraf haklı? Bilet almak için gün sayanlardan mısınız? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: CTV News

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ali1234512 ali1234512 dedi ki:

    Müze kart geçiyorsa sıkıntı yok.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dark Polisiye 1. Kitap

Yerli Polisiye Öyküler “Dark Polisiye” Kitabında Bir Araya Geldi

Blade Runner: Black Lotus Fragmanı

Blade Runner: Black Lotus Anime Dizisinden İlk Fragman