in

Türk Astronomlar Jüpiter’den Büyük İki Yeni Gezegen Keşfetti: “Hayat Olma İhtimali Yok”

Türk astronomlar, boyutları Jüpiter’den daha büyük olan iki yeni gezegen keşfetti. Çift yıldızlar etrafında gezegen bulunması, Türkiye’de ilk defa gerçekleşiyor.

Türk Astronomlar Jüpiter Benzeri İki Yeni Gezegen Keşfetti
- Reklam -
- Reklam -

Türk astronomlar iki yeni gezegen keşfederek isimlerini bilim tarihine yazdırmayı başardı. Boyutları Jüpiter’den daha büyük olan gezegenlerin keşfi, Türkiye için bir ilk.

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü araştırmacıları, TÜBİTAK 1001 Programı desteğiyle yürütülen “Zamanlama Yöntemiyle Ötegezegen Keşfi” projesi kapsamında iki yeni gezegen keşfetti. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Osman Selam, aynı bölümden araştırma görevlisi Ekrem Murat Esmer, Doç. Dr. Özgür Baştürk ve Prof. Dr. Selim Osman Selam ile İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden Doktor Öğretim Üyesi Sinan Aliş tarafından gerçekleştirilen keşif, Türkiye kaynaklı ikinci gezegen keşfi olarak bilim tarihine geçti. Kepler-451c ve Kepler-451d adları verilen gezegenler Jüpiter’den daha büyük bir boyuta sahipler.

Söz konusu gözlem Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde bulunan 80 santimetre çaplı Prof. Dr. Berahitdin Albayrak teleskobu ve İstanbul Üniversitesi Gözlemevi’nin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi Yerleşkesi’nde bulunan 60 santimetre çaplı teleskobu ile gerçekleştirildi. Ayrıca Prof. Selam tarafından yapılan açıklamada Kepler ve TESS uzay teleskoplarının elde ettiği gözlemlerin de kullanıldığını ve çift yıldızın tutulma zamanlarının analiz edildiği belirtildi.

- Reklam -

Türk Astronomların Keşfi ile Gezegen Sayısı 22’ye Çıktı

Türk Astronomlar Jüpiter Benzeri İki Yeni Gezegen Keşfetti

Konuyla ilgili AA’ya demeç veren Prof. Dr. Selim Osman Selam, yeni keşiflerle ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu gözlemlerimizle Kepler-451 sisteminde daha önce keşfedilmiş olan bir gezegene ilave olarak Jüpiter boyutlarında iki dev gezegenin daha varlığını keşfetmiş olduk. Bu sistemde görülen tutulmaların zamanındaki değişimler kullanılarak gezegenlerin keşifleri gerçekleştirildi. Yapılan çalışmada toplam üç gezegen barındıran bu sistemin kararlı yörüngelerde dolandıkları da tespit edildi. Çift yıldızlar etrafında gezegen bulma işi biraz zorlu bir iştir. Dünya literatürüne bakılacak olursa çift yıldızlar etrafında gezegen keşfi Türkiye’den ilk kez yapılıyor. Ayrıca Türkiye’den ilk gezegen keşfi de Ankara Üniversitesine aitti, böylece ikinci gezegen keşfi de yine Ankara Üniversitesinde yapılmış oldu.”

- Reklam -

Çift yıldızlar etrafındaki bulunan gezegen sayıları şimdiye dek 20 adetti. Türk astronomların keşfiyle birlikte söz konusu gezegen sayısı 22’ye çıktı. Jüpiter’den büyük olduğu gezegenlerden biri 1,5 diğeri ise 2 katına yakın bir kütleye sahip. Ayrıca Kepler-451c çift yıldız sistemi etrafındaki bir yılı 43 günde, Kepler-451d ise bir yılı bin 800 günde tamamlıyor.

Söz konusu keşfi sizler nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: TÜBİTAK, AA

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sergio Leone Filmleri İstanbul Film Festivali

Western Sinemasının Efsane İsmi Sergio Leone’nin Bütün Yapımları İstanbul Film Festivali’nde Gösterilecek

Timsah Fosili İçerisinde Dinozor Bulundu

Avustralya’da 95 Milyon Yıllık Timsah İskeletinin İçinden Dinozor Kalıntıları Çıktı