in

Türk Astronotun Uzay Yolculuğunda Tarih Belli Oldu

Türk astronotun uzay yolculuğuna çıkacağı tarih belli oldu. Bu yılın sonunda adayın netleşeceği ve gelecek yıl yolculuğun gerçekleşeceği kaydedildi.

türk astronot tarih
- Reklam -

Türk astronotun uzay yolculuğu için detaylar belli oldu. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım katıldığı konferansta Türkiye’nin Milli Uzay Programı’na dair son gelişmeleri aktardı.

2018’de resmi olarak kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın programı 2021 yılının başlarında duyurulmuştu. Açıklanan 10 yıllık hedeflerin ilk adımı ise 2023’te yapılacak Ay yolculuğu olmuştu. Ardından astronot kelimesi için Türkçe karşılık aranmış ancak dildeki karşılık henüz netleştirilememişti.

Şimdi ise ilk Türk astronota dair yeni detaylar açıklandı. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Konya’da katıldığı konferansta eğitimin 4 ila 6 ay arasında süreceğini açıkladı. Astronot seçim sürecinin ise 2-3 ay içinde tamamlanacağını açıkladı.

- Reklam -

Yıldırım, ilk Türk astronotun 2022 sonunda hazır olacağını ve gelecek yıl uzaya gideceğini kaydetti.

İlk Türk Astronot 2023 Yılında Uzaya Çıkacak

Astronot belirleme sürecinin sonunda olduklarını kaydeden Yıldırım, iki kişinin seçileceğini ve ardından bir ön eleme yapılacağını kaydetti. Yıldırım eğitim sürecine dair şunları söyledi:

“Seçilen iki kişi gidip ilgili kurumda eğitim alacak. Bu eğitimin sonunda da en başarılı olan adayımız, uzay istasyonuna giderek orada bir hafta 10 gün kalacak, deneylerimizi yapıp dönecek.”

Uzay yolculuğunun başlangıç tarihi için ise 2023 yılının ilk yarısı işaret edildi. Yıldırım, bugünden itibaren bir yıl içinde yolculuğa başlanacağını ifade etti.

türk astronot uzay çıkış tarihi

Uzay Aracı Tasarımı Haziranda Tamamlanacak

Yıldırım ayrıca Ay Araştırma Görevi sırasında kullanılacak uzay aracının tasarım sürecinin de haziranda noktalanacağını aktardı. TUA Başkanı, uzay aracına dair şöyle konuştu:

- Reklam -

“Ön tasarım zaten yapılmıştı. Şimdi nihai tasarım da bitmek üzere daha sonra da imalata başlanacak. Tabii burada şöyle ufak bir sıkıntımız var. Bu aracı henüz yüzde 100 yerli imal etme noktasında değiliz ama yüzde 70’e yakın yerlilik oranıyla imal ediyoruz. Yine de dışarıya bağımlı olduğumuz birkaç parça var. Bunların teslimatlarında bir sıkıntı yaşamazsak bunu 2023 sonu 2024 başında hazır etmeyi planlıyoruz.”

Türk uzay aracının yolculuğu 2024’te başlayacak. Yıldırım, hibrit teknolojiye dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Yerli motorumuz. Bu aracın çok önemli bir parçası. Yani aya götürecek olan itkiyi verecek olan motorumuz, Deltav’ın geliştirmiş olduğu ve yüzde 100 yerli olan bir roket motoru. Bunun son test çalışmaları gayet başarılı geçti. Uzay motoru haline getiriliyor. Tabii ki bunun daha bir süreci var. Farklı şekillerde denenecek. Bu testlere bizler de katılıyoruz ve çok iyi geçtiğini sevinerek söyleyebilirim. Gururla söyleyebilirim, hibrit teknolojisinde dünyada lideriz.”

türkiye uzay ajansı başkanı

Pandemi sürecinde tedarik aşamasında yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Yıldırım, Ay programını 2023’ün sonuna yetiştirmeye çalıştıklarını ancak 2024’ün de olası bir tarih olduğunu aktardı.

Siz bu gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for erce erce dedi ki:

    “Türk uzay aracının yolculuğu 2024’te başlayacak.”

    TOGG çıksın 2023’te kafi…
    Allahım lütfen beni utandır, amin.

    Diyanet ; 16 milyar 98 milyon 580 bin lira +

    15 Ocak 2022 tarihli 31720 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2022 Yılı Yatırım Milli Uzay Programı 1. safha çalışmaları için öngörülen 20 bin lira projenin yatırım programında izlenebilmesi için bütçe tekniği gereği “iz bedeli” olarak belirlendiği belirtilerek 2021 yılında benzer şekilde, iki önemli proje için Ajansa 1 milyar 890 milyon lira ödenek tahsisini müteakip 270 milyon lira ilgili kurumlara aktarıldığı ifade edildi.

    Efsane iş olur iktisadi açıdan.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

nft türkçe karşılık

NFT Teriminin Türkçe Karşılığı Belli Oldu

Billy Summers - Stephen King

Stephen King’in Bir Kiralık Katilin Son Macerasını Konu Alan “Billy Summers” Romanı Türkçede