in

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: “2023’te Ay’a Ulaşacağız, Dünya Çapında Bir Olay Olacak”

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye’nin 2023 yılının sonunda yerli uzay aracı ile Ay’a ulaşacağını ifade etti.

Türkiye Uzay Ajansı 2023 Ay Planı
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye Uzay Ajansı 2023 hedefini yineledi. Yerli roket ve yerli tasarım uzay aracı ile Ay’a iniş için hazırlıklar sürüyor.

2018 yılında resmi olarak kurulan, ardından uzun bir süre hakkında pek bir haber alamadığımız Türkiye Uzay Ajansı bu yılın başında 10 yıllık gelecek planını kamuoyu ile paylaşmıştı. Cumhuriyet’in 100. yılında, Ay’a ilk temas için hazırlıkların başlandığı duyurulmuştu. Bu görevde Dünya’nın uydusuna yerli bir araçla ulaşmak ve sert iniş gerçekleştirmek hedef gösterilmişti.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Aksaray’da gerçekleştirilen Astronomi ve Uzay Kampı çerçevesinde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Türkiye’nin Ay’a ulaşma hedefini 2023’ün sonu olarak işaret etti.

- Reklam -

Türkiye Uzay Hedefi için İlk Adım 2023’te Ay Yolculuğu

Hasandağı Mesire Alanı’ndaki astronomi etkinliğinde Türkiye’nin her yerinden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 120 genç katıldı. Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım’ın yerli vurgusu dikkat çekti.

Türkiye Uzay Ajansı 2023 Ay Planı

Testlerin hâlâ sürdüğünü ifade eden Yıldırım, şu sözleri kullandı:

“Sinop’ta çok başarılı bir iki test daha yaptık. Fırlatmaları gayet başarılı geçti. Bunlar devam edecek. Bu uzay çalışmalarında çok sayıda test yapmak zorundayız. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim, hibrid roketimiz ve uzay aracımızın bütün çalışmaları, tasarım çalışmaları, imalat çalışmaları hepsi yolunda gidiyor. Sadece o da değil.

“Astronotumuz biliyorsunuz uzay istasyonuna gidecek. Diğer projelerimiz var. Gözlem evimiz bu sene sonunda açılacak. Birçok hedefimiz var. Paralel olarak hepsini yürütüyoruz. İnşallah 2023’te artık sonuçlarını almaya başlayacağız. 2023 sonunu hedefliyoruz.”

- Reklam -

Yıldırım, Türkiye’nin Ay Hedefini “Dünya Çapında Bir Olay” Olarak Tanımadı

Hüseyin Yıldırım, ön hazırlık sürecini en hızlı gerçekleştiren ülkenin Türkiye olacağını vurgularken sözlerine şu şekilde devam etti:

“Eğer beklenmedik teknik büyük bir aksilik yaşamazsak tabii böyle şeyler de oyunun kuralı içerisinde var, onu da söylemem lazım. 2023 sonudur, Ay’a ulaşacağız. Hatta bu öyle bir dünya çapında bir olay olacak. Bizim şartlarımızda yerli bir roket ile yerli tasarım uzay aracı ile Ay’a bu kadar kısa sürede ulaşabilmiş başka bir devlet, başka bir millet yok. Bunu çok rahat söyleyebilirim.

“Böyle çalışmalar genellikle 10-15 sene sürüyor. Biz bunu çok kısa bir sürede, tabii ki evvelden bir temeli var. Ajans kurulmadan önce de Türkiye’de ciddi uzay çalışmaları yapılıyordu. Ama bunları derledik, toparladık, bir program stratejisi çerçevesinde Cumhurbaşkanımızın açıkladığı milli uzay programı doğrultusunda yürüyoruz.”

Siz bu açıklamalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye’nin uzay hedefine dair yorumlarınız neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: İHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

23 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for isos81 isos81 dedi ki:

    “Mesela yani”. :slightly_smiling_face: 20

  2. Avatar for Akutagawa Akutagawa dedi ki:

    dünya mars’a gidiyor, bunlar ay’dan bahsediyor, bari jüpiter veya satürn’e felan deyinde daha iyi bi palavra olsun, maalesef inanan bir kitle var bu yalanlara

  3. Avatar for Arcade Arcade dedi ki:

    2023 mü?Ülkenin 2023’te referanduma gittiğini düşünürsek ve şimdiki halimizi göz alırsak bana hem imkansız hem de vatandaşa hakaret gibi geliyor.Şöyle ki Dolar 8’lerde,Euro 10’lar seyrediyor.Bu da Ekonomik anlamda bataktayız demek.Asgari ücretin 2.8K olup da her sene yeni vergi ve herşeye yanıltmaksızın zam geldiğini düşünürsek vatandaşın refahı da yok.Eğitim desen KPSS’den sonra yapılan mülakattaki kayırmalardan tutun da,kafaya göre YKS barajı düşümüne kadar eğitim denilen olguya hakaretin ülke olmuş haliyiz.Halkını beslemeyip,bütün mültecilere resmen kucak açan,onların bölgelerine onları değil de Türk askerlerini götüren bir milli savunma anlayışımız var…Daha sayarsak neler çıkar neler?Biz bu haldeyken sırf Dünya’ya gösteriş olsun diye ki evet bence nedeni bu ülkenin bilime ve bilim insanına sunduğu şartlara ve imkanlara bakarsak Uzaydı,Aydı demek bu ülkenin vatandaşına resmen hakarettir.Önce bize insan gibi yaşatın,sonra gözümüzü bunlara çeviririz.

  4. Avatar for Chikyujin Chikyujin dedi ki:

    Bu haberin paylaşılması bile kayıprıhtıma duyduğum saygıyı azalttı.

    1969’da gitseler “Dünya çapında bir olay” olabilirdi, en fazla Space X gibi bir özel şirkete bir şeyler yaptırıp sonra da adına yerli ve milli diyebilirler.

  5. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    ABD’den aldığımız roketi Rusya’nın Baykonur Uzay Üssünden fırlatarak yerli ve milli başarımızı ortaya koymalıyız.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

18 cevap daha var.

Hafıza Polisi - Yoko Ogawa

Yoko Ogawa’nın Uluslararası Booker Adayı Distopik Romanı Hafıza Polisi Türkçede

Walking Dead 11 sezon bölümleri final

Walking Dead Final Sezonu Başladı: 11 Yıllık Macera Noktalanıyor