Türkiye Uzay Ajansı programı bugün yapılan etkinlik ile tanıtıldı. Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte astronot olma yolunda atılacak adımlar, fırlatma sistemi ve altyapı gibi birçok proje ile ilgili bilgiler verildi.
Türkiye Uzay Ajansı, bundan iki yıl kadar önce 13 Aralık 2018 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulmuştu. 2019 yılının ocak ayında ise Milli Uzay Programı ile ilgili toplantı yapılmış ve yol haritası oluşturulmuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde ülkenin uzay alanındaki hedef ve projeleri nihayet yeni toplantı ile açıklandı. Türkiye Uzay Ajansı tarafından hazırlanan Milli Uzay Programı’nın tanıtım toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye Uzay Ajansı Programı ile 10 Yıllık Çerçeve Çizildi
Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamalarda şu başlıklar yer aldı:
- Son olarak 2012 yılında uzaya fırlatılan Göktürk-2 uydusu sonrası GÖKTÜRK-3 geliyor. Şu anda çalışmalar devam ediyor.
- Gözlem uydularında kazanılan tecrübe ile haberleşme uydularını kendi üreten ülkeler arasına katılacağız. Bu kabiliyete sahip 10 ülkeden biri olacağız.
- Geçen ay SpaceX’in uzaya fırlattığı Türksat 5A ile haberleşme uydu sayısı 4’e çıktı. Şu an için Türksat 6A çalışmaları da başlamış bulunuyor. Türk mühendislerin yerli yazılımlar ile uydu güvenlik sistemi tam anlamıyla sağlanacak.
- Şu an için en önemli eksiğimiz fırlatma konusu. Bu anlamda Roketsan çalışmalarına mini uydular test fırlatışları ile devam ediyor.
- 2023’te Ay’a ilk temas gerçekleştirilecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz. 2028 yılındaki ikinci aşamada ise ilk fırlatmayı kendi milli roketlerimizle yapacağız.
- Uzay Limanı işletmesi kurmak için gerekli hazırlıklar yapılıyor. Bu misyon uluslararası iş birliği ile hayata geçecek.
- Uzay Havası alanına yatırımlar yapılacak ve çalışmalar yürütülecek.
- Uzay nesnelerinin yerden gözlem ve takibi için çalışmalar başlatılacak. Hızlı Radyo Patlamaları konusunda çalışmalar yapmak için teleskoplar üretilecek.
- Uzay Sanayi Ekosistemi geliştirilecek.
- Uzay teknoloji geliştirime bölgesi kurulacak.
- Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağı geliştirilecek.
- Bir Türk vatandaşı uzaya gönderilecek. Uzaya gitme niteliğine sahip bir kişi, gerekli eğitimler alacak ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek.
- Astronot ve Kozmonot kelimeleri yerine bir Türkçe karşılık bulunması için dilbilimcileri ile ortaklaşa çalışmalar yürütülecek.
Türkiye Uzay Ajansı Logosu ve Hikâyesi
Program başlangıcında Türkiye Uzay Ajansı’nın yeni logosu da belli oldu. Logo, daha önce gerçekleştirilen halk oylaması sonucunda belirlendi.
Yayınlanan programda tanıtılan görseller ile Göbeklitepe’de ortaya çıkan ve üzerinde Göktürkçe, “Ay’ı görmek istiyorsan gökyüzüne bak,” yazan monolitin sırrı da böylece çözülmüş oldu. Bugün arkasından herhangi bir iz bırakmadan kaybolan monolitin de Uzay Ajansı programı tanıtımı kapsamında koyulduğu da ortaya çıktı.
Yeni Türkiye Uzay Ajansı programı hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce ülkemizin uzayda hatırı sayılır bir söz hakkı oluşturması yakın zamanda mümkün mü? Yorumlarınızı ve beklentilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Demem o ki bizim bir uçak vardı, o uçağa ne oldu?
Hazırız!