in

Endişe Yaratan Tartışma: Ünlü İnsanların DNA’ları Çocuk Yapmak için Çalınabilir

Ünlü insanların DNA’larının çocuk yapmak için çalınabileceği öne sürüldü. ABD’li hukuk profesörleri, kendilerini endişelendiren bir konu hakkında bir yazı yayınladı.

ünlü insanların dna'ları çalınabilir
- Reklam -
- Reklam -

Ünlü insanların DNA’larının çocuk yapmak için çalınabileceği endişesi tartışma konusu oldu. Daha önce “DNA paranoyası” olarak gündeme gelen iddiaları ABD’li hukuk profesörleri ele aldı.

İnsanlığı genetik hırsızlığa karşı uyaran profesörler, ünlü insanların DNA’larının çalınabileceğini öne sürdü.

Maryland Üniversitesi’nde çalışan Prof. Dr. Liza Vertinsky ve Georgia Eyalet Üniversitesi’nde görev alan Prof. Dr. Yaniv Heled, konuya dair The Conversation’da bir yazı kaleme aldı.

- Reklam -

“Bir saç telinden veya bir deri parçasından alınan DNA’yı kullanarak en sevdiğiniz film yıldızından bir çocuk yapabileceğinizi hayal edin.

Bilimkurgu gerilim filminin konusu gibi görünen bu olgu, aslında gerçeklikten o kadar da uzak değil.”

Ünlü İnsanların DNA’larının Çalınabileceği Gerçeği, Madonna’nın Endişesiyle Geniş Yankı Uyandırmıştı

Ünlü insanların DNA’larının çalınabileceği konusu, 2018’de Madonna’nın açtığı bir davayla gündem olmuştu.

Dünyaca ünlü sanatçı saç fırçası ve iç çamaşırı da dahil olmak üzere DNA yüklü bir dizi eşyasının müzayedede satılmasını engellemek için eski sanat danışmanı Darlene Lutz’u dava etmişti.

dna paranoyası

Yargı ise sanatçının eşyalarını geri alabilmesi için gereken sürenin dolduğunu ifade ederek davayı geri çevirmişti. Karar, basında geniş yer bulmuştu.

Madonna’nın 10 yılı aşkın süredir DNA’sının gizlice alınması durumuyla mücadele ettiği biliniyor. Konserlerinden sonra soyunma odasını sterilize ettiren sanatçı, turnenin her durağında odasında yeni klozet kapakları da kullanıyor.

Bu konu ilk açıldığında müzisyenin bir tür “DNA paranoyası” yaşadığı düşünülüyordu. Ancak The Conversation’da yer bulan yazı, bu durumun bir paranoyadan fazlası olabileceğini ifade ediyor.

“Daha gelişmiş, daha hızlı ve daha ucuz genetik teknolojileri tüketici alanına ulaştı. Bu endişeler hem makul hem de haklı görünüyor.”

Genetik Bilimindeki Gelişmeler Bazı Endişelere Neden Oluyor

ABD’de yürütülen İnsan Genom Projesi kapsamında insan genomunun yüzde 92’si 2003’te sıralanmıştı. Araştırmacılar kalan yüzde 8’i de Nisan 2022’de diziledi. Bu sayede tüm insan genomu sıralanmış oldu.

- Reklam -

Konuyla ilgili bir diğer teknolojik atılım da In-vitro Gametogenez (IVG) adlı bir deneysel keşif. Bilim insanları bu yöntemle doku ve organlardan alınan kökhücrelerden bebekler üretilebileceğini söylüyor.

Olgun hücreleri sperm ve yumurta hücrelerine dönüşecek şekilde yeniden programlayarak laboratuvarda embriyo oluşturmaya olanak tanıyan bu teknikte son dönemde büyük ilerlemeler kaydedildi.

Nisan 2022 tarihinde Japonya’da bu yöntemle sıçan yavrularının dünyaya gelmesini sağlandı.

Hukuk profesörlerine göre genetikteki bu gelişmeler, DNA hırsızlığına yönelik endişeleri ve olasılıkları da her geçen gün daha fazla artıracak. Profesörler, yasaların bu tehdide karşı ne yapılacağına dair açık yükümler sunmadığını da kaydediyor ve yakında bu konuda daha çok davanın gündeme geleceğini öne sürüyor.

Yazıyı kaleme alan ikili, hukuk sistemini yakın gelecekte bekleyen durumu şu sözlerle aktarıyor:

“Ünlülere yönelik genetik hırsızlığı içeren anlaşmazlıklar kaçınılmaz olarak mahkeme salonuna ulaştığında yargıçlar, genetiğin kişilik ve kimlik, mülkiyet, sağlık ve hastalık, fikri mülkiyet ve üreme haklarıyla bağlantısına dair temel sorularla yüzleşmek zorunda kalacak.”

Yazar Roald Dahl DNA Hırsızlığını 1979’da Öngörmüştü

Çoğunlukla Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Mathilda ve Koca Sevimli Dev gibi çocuk kitaplarıyla tanınan Galli yazar Roald Dahl, yetişkinlere yönelik yazdığı Oswald Amcam konusunda da benzer bir konuyu işlemişti.

Roald Dahl

İlk defa 1979’da yayımlanan romanda Oswald Amca kralların, sanatçıların, yazarların ve dâhi erkeklerin spermlerini çalacak bir tezgâha imza atıyordu. Oswald Amca, bu “hazineleri” yıllarca saklamayı ve spermleri bu ünlü kişilerden çocuk yapmak isteyecek kadınlara satmayı hedeflemişti.

Geleceğe yönelik bu endişeye dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Bilimkurgu yazarı: Bu nasıl benim aklıma gelmedi?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dağlar Kükrediğinde - Jess Butterworth

Jess Butterworth’ün Hayvan Haklarına da Değindiği Kitabı “Dağlar Kükrediğinde” Raflarda

The Rings of Power 1 bolum adi yuzuklerin efendisi

Yüzüklerin Efendisi Dizisinde İlk Bölümün Adı Belli Oldu: Yeni Görseller Yayınlandı