in

Sayıları Sürekli Artan Uydular Nedeniyle İnsanlık Yakın Gelecekte Dünya Dışı Yaşamı Tespit Etme Şansını Yitirebilir

Uydular ve uzay çöpleri, 2030 yılında insanlığın dünya dışı yaşamı gözlemleme şansını elinden alabilir. Bilim insanları, atmosferdeki tehlikeye işaret etti.

Uydular - Uzay Çöpleri Dünya Dışı Yaşam
- Reklam -
- Reklam -

Uydular ve uzay çöpleri yakın gelecekte birçok ciddi problemi beraberinde getirebilir. Bilim insanlarının dikkat çektiği sorunlardan biri de dünya dışı yaşamın gözleminde karşılaşılabilecek sıkıntılardan geçiyor.

Atmosferdeki uzay çöpleri ve her geçen gün sayıları artan uydular nedeniyle, yalnızca yıldızları gözlemlemek değil; dünya dışı yaşamı fark etme ihtimali de riske atılmış durumda.

2030 yılına gelindiğinde, eğer kısa süre içerisinde bazı politikalar yeniden gözden geçirilmezse gökyüzü yıldızları gölgede bırakan ve astrolojik gözlem yapmayı olanaksız kılacak uydular ve uzay çöpleri ile doldurulmuş olacak.

- Reklam -

Gökbilimciler daha şimdiden uyduların geri yansıttığı parlak ışınlar nedeniyle gözlem yapmakta zorluklar yaşamaya başladı. Hassas radyo teleskoplarıyla yapılan gözlemlerde internet uydularından yayılan dalgaların çıkardığı sorunlar da çözmek zorunda kaldıkları problemlerden bir diğeri.

Gökteki Uydular Her Geçen Gün Daha Kalabalıklaşıyor

Hâlihazırda dünyanın çevresinde yörüngeye oturmuş sekiz binden fazla uydu var ve gelecek yıllarda bu sayının katlanarak artacağı ön görülüyor. Sadece SpaceX’in StarLink projesi kapsamında 44.000 uydu göndermeyi planladığı biliniyor ve küresel ölçekte Alçak Dünya Yörüngesi’ne (Dünya çevresinde 160 km-2000 km arası yüksekliği kapsayan yörünge) 400.000 uydunun gönderilmesine onay verilmiş durumda.

Uydular Uzay Çöpleri

Fizik ve Astronomi Profesörü Tony Tyson, gelecek hakkında şu yorumda bulunuyor:

“2030 yılında karanlık bir yere çıkıp gökyüzüne baktığınızda ürkütücü bir sahneyle karşılaşacaksınız. Gökyüzü hareketli uydularla dolup taşacak ve çok karanlık bir gecede bile görebildiğiniz yıldız sayısı minimum düzeyde olacak. Bu büyük bir sorun.”

Gürültülü Gökyüzü, Olası Diğer Uygarlıkların Sinyallerini Öldürüyor

Kraliyet Astronomi Topluluğu’ndan (RAS) Dr. Robert Massey ise gelecekte yaşanacak bu durumun yol açabileceği bir başka soruna dikkat çekti:

- Reklam -

“Açıkçası, hayatın kökenini aramak başarı şansı düşük bir girişim olabilir. Ancak inanılmaz derecede güçlü ve gürültülü bir gökyüzüne sahip olmak diğer uygarlıklardan gelen sinyalleri tespit etmeyi daha da zorlaştırıyor.”

İnternet uydularından yayılan uydu-yer iletimini sağlayan sinyaller, radyo teleskopların yakalaması amaçlanan kaynaklardan milyonlarca kat daha güçlü. Bu da uyduların, uzaydan gelen sinyalleri tespit etme kabiliyetimize ciddi manada balta vurabilecekleri anlamına geliyor.

Uydular - Uzay Çöpleri Dünya Dışı Yaşam Uzaylılar

Dr. Massey; yörüngedeki uydu sayısının kontrolsüz bırakılmasının doğal görüntü üzerinde de etkili olacağını, ışık kirliliğinin aksine bundan, dünyanın neresinde olursanız olun, kaçışın olmadığını belirtiyor.

Bilim insanlarının üzerinde kafa yorduğu konulardan bir diğeri ise çalışmayı durduran uydulara ne olacağı. Bu konularda çalışmalar sürüyor olsa da henüz işe yaradığı kesinleşmiş bir sonuç bulunmuş değil. Bu nedenle uzmanlar, uzaya gönderilecek uydu sayısını kısıtlayan ve şirketleri atıl durumdaki uydu sistemlerinin yörüngeden çıkarmaya zorlayan dünya çapında bir düzenleme yapılması çağrısında bulunuyor.

Siz her geçen gün kirlenen gökyüzü hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilim haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

KaynakIndy 100

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for dalgado dalgado dedi ki:

    Çöpcü icat edilir, sorun çözülür. zaten uydu teleskoplar uzaklara yerleştiriliyor…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Winnie the Pooh 2 Filmi Duyuruldu

“Winnie the Pooh 2” Resmen Duyuruldu: Daha Fazla “Kan ve Bal” Yolda

Dexter: New Blood 2 Sezon İptal - Yeni Dizi

“Dexter: New Blood”ın 2. Sezonu İptal Edildi: Dexter’ın Gençliğini Anlatacak Yeni Dizi Yolda