in

SpaceX’e Ait “Uzay Çöpü” Bir Koyun Çiftliğinin Ortasına Düştü

SpaceX’e ait olduğu söylenen uzay çöpü, Avustralya’daki bir koyun çiftliğine düştü. Enkazın Dragon adlı kapsüle ait olduğu düşünülüyor.

uzay çöpü spacex dragon
- Reklam -
- Reklam -

SpaceX’e ait olduğu öne sürülen uzay çöpü, Avustralya’da bulunan bir koyun çiftliğinin ortasına isabet etti. Enkazın uzay firmasının Dragon adlı aracına ait bir parça olduğu öne sürülüyor.

Uzay çöpleri hakkında çalışmalar çoğunlukla “izlenebilecek temiz bir gökyüzünün kalmayacağı” yönünde endişe verici raporlar sunsa da, bir başka problem de atmosferden Dünya’ya isabet eden enkaz parçalarından geçiyor.

Bir süredir Çin’in Hint Okyanusu’na düşen roketi gündemi meşgul ederken şimdi de Elon Musk’ın SpaceX şirketine ait olduğu düşünülen bir enkaz Avustralya’da bir koyun çiftliğine isabet etti.

- Reklam -

Çin, 24 Temmuz 2022 tarihinde uzay istasyonu inşası için fırlattığı Uzun Yürüyüş 5B roketinin kontrolsüzce Dünya atmosferine yeniden girmesi sebebiyle eleştiri toplamıştı.

Bilim insanları, roket enkazının herhangi bir yerleşim yerine isabet etmesinden ve olası can ve mal kayıplarından endişeleniyordu. Nihayetinde roket Hint Okyanusu’na düşerek herkesin içini rahatlatmayı başardı.

Ancak tam da bu konular konuşulurken uzay çöpleri hakkında bir başka haber Avustralya’dan geldi.

Uzay Çöpü Tehlikesi Endişe Yaratmaya Devam Ediyor

Yeni Güney Galler’de hayatını sürdüren bir çiftçi, koyunların olduğu çitli arazinin bir köşesinde devasa bir uzay aracı parçasına rastladı.

ABC News’in aktardığına göre, yaklaşık 8 metrelik yapı, atmosferde epey yol yapmış gibi görünüyordu. Bilim insanları, bu parçanın bir zamanlar SpaceX’in Dragon uzay aracına ait olduğunu düşünüyor.

uzay çöpü kalıntısı

SpaceX 2020’den bugüne dek birçok Dragon aracı üretti ve bu araçları Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot taşırken kullandı.

Çiftliğe isabet eden parçanın, 2020’deki göreve ait olduğu düşünülüyor. SpaceX cephesinden henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde astronomi alanında araştırma görevlisi Brad Tucker, yaşanan hadiseyi Twitter hesabı üzerinden takipçileriyle paylaştı.

Tucker gönderisinde şunları kaydetti:

- Reklam -

“Yeni Güney Galler’deki Dalgety bölgesinden yeni döndüm.

“SpaceX Crew-1 kapsülünün parçalarının Yeni Güney Galler kırsalında bir çiftliğin birkaç noktasına düştüğünü doğrulamakla meşguldüm.”

spacex dragon çöp

Olay yerinde kaydedilen fotoğraflarda Brad Tucker ve bölge sakinlerinin kömürleşmiş kalıntılarla verdiği pozlar görülüyor.

Enkazlar Atmosferde Yanacak Şekilde Tasarlanıyor

Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden gökbilimci Rebecca Allen konuya dair şöyle konuştu:

“Bu tarz parçalar çoğunlukla atmosferde yanacak şekilde tasarlandı. Ancak büyük parçalar için bu geçerli değil.

“Bu durum çok endişe verici ve yörüngedeki enkazı takip etmenin ne kadar kritik olduğunu ortaya koyuyor.”

uzay çöpü spacex

Siz uzay çöpleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sylvester Stallone rocky spin off elestirisi

Sylvester Stallone’den Sert Sözler: “Rocky Karakterlerinin Parazitler Tarafından İstismar Edilmesini İstemezdim”

Cars on the Road fragmanı

Yeni “Arabalar” Dizisi “Cars on the Road”dan İlk Fragman