in

Uzay Turizmi Yarışında Yeni Soluk: Balonla Atmosferin Üst Sınırlarına Çıkmak!

Space Perspective adlı şirket, uzay turizmi için kolları sıvadı! Statosfer balonları kullanarak uzay gezileri düzenlemeyi planlayan şirketin ilk test uçuşları 2021’de.

uzay turizmi balon
- Reklam -

Jules Verne’in Balonla Beş Hafta romanı, şimdi bambaşka boyutlarda gerçek olmaya hazırlanıyor. Yeni bir şirket uzay turizmi sektörüyle ilgili planlar yapıyor. Jane Pyonter ve Taber MacCallum’un kurduğu Space Perspective yüksek irtifa balonlarıyla yükselen basınçlandırılmış kapsüller kullanarak atmosferin üst sınırlarına uçmayı hedefliyor. Kapsüller 8 yolcu kapasiteli olacak ve 6 saat süren uçuş kişi başı 125 bin dolara mâl olacak.

Şirketin planı “Neptune Uzay Gemisi” adlı kapsülleriyle hem turistik geziler düzenlemek hem de araştırma uçuşları yapmak. Gezegen yüzeyinden 30 kilometre yukarıya çıkacak olan kapsüller teknik olarak uzayda sayılmıyor. Şirketse misafirlerine Dünya’nın kavisi ve benzeri pek çok fantastik manzara vaat ediyor.

Toplam altı saat süren uçuşlar iki saat yükseliş, iki saat atmosferin zirvesinde gezinti ve iki saat alçalış şeklinde gerçekleşecek. Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılması planlanan kapsüller geri döndüklerinde de Atlantik Okyanusu’na inecek. Orada hazır bulunan bir gemi, yolcuları ve kapsülü alacak. Space Perspective’in bütün uçuşları FAA(Federal Havacılık Kurulu)’nın gözetimi altında yapılacak. İlkine en az birkaç sene olan uçuşlar için şimdiden pek çok devlet dairesiyle yakın temaslar kuruluyor, izinler alınıyor.

- Reklam -

Space Perspective uzay turizmi

Bu planlar tanıdık geliyorsa, Space Perspective’in kurucularının geçmişte benzer hedeflere sahip başka bir şirket kurmasından olabilir. Poynter ve MacCallum eskiden de World View’i birlikte kurmuşlardı. World View balonlarla uzaya kargo taşıyan bir şirketti ve uydu parçaları taşımacılığı yapıyordu; hedeflerinden birisi de balonlara bağlı kapsüllerle insan taşımacılığıydı.

“Uzay Turizmi”nde İşler Kızışıyor: Yüksek İrtifa Balonları ile Uzay Macerası!

World View hâlâ çalışmalarına devam etse de geçtiğimiz yılın şubat ayında Poytner’in CEO’luğu sona ermişti. Merkezi Arizona’da olan şirket aynı yerde bir üretim ve bir fırlatma alanına sahip düzenli olarak gönderilen balonlarla uzay teknolojilerini geliştirmeye devam ediyorlar.

Şirketten isimler Space Perspective’in tamamen bağımsız bir şirket olduğunu söylüyor. Florida merkezli uçuşlarla lokasyon olarak bile ayrı duracaklar. Gelecek planları arasında Alaska ve Hawaii’deki özel uçuş alanlarını kullanmak var. Uluslar arası uçuşlar da daha da gelecekteki planları.

- Reklam -

Space Perspective uzay turizmi

Space Perspective’in test uçuşları gelecek sene insansız olarak başlayacak. “Pek de uzay olmayan” uzay turizmi de böylece kızışacak. Sektörde ayrıca Virgin Galactic ve Blue Origin şirketleri de benzer teklif ve çalışmalarla ilerlemeye çalışıyor. Diğer yanda da SpaceX’in Crew Dragon uçuşları var.

Atmosferden dünyayı ve uzayı izleme fikri sizi de heyecanlandırıyor mu? Gelecekte daha ekonomik fiyatlar söz konusu olursa katılmayı düşünür müsünüz? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bekliyoruz.


* Paralel Evren Teorileri Antarktika’dan Gelen Sinyaller ile Güçlendi

Kaynak: Tech Crunch

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kuantum Bilgisayarı Honeywell

Dünyanın En Güçlü Kuantum Bilgisayarı Yolda Olabilir

Altın Balık - Onur Okan

Altın Balık: Onur Okan’dan Siber Dünyada Fantastik Bir Polisiye Macera