in

Uzay Yürüyüşü Sırasında Astronotun Kaskına Su Dolunca NASA Alarma Geçti

Uzay yürüyüşü esnasında kıyafetinde yaşadığı bir sorun nedeniyle kaskına su dolmaya başlayan astronot boğulma riski ile karşı karşıya geldi.

uzay yürüyüşü kask su dolması
- Reklam -
- Reklam -

Uzay yürüyüşü korkunç bir sona ev sahipliği yapacaktı. NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşanan bir sorun nedeniyle harekete geçti. Geçen mart ayında, bir astronotun kaskına dolan su nedeniyle boğulma tehlikesi atlattığı ortaya çıktı.

Bilimkurgu filmlerini aratmayan olay bu mart ayında yaşandı. NASA yetkililerinin CBS kanalına yaptığı açıklamada bir uzay yürüyüşü sırasında kaskına su dolan astronottan bahsedildi.

23 Mart 2022 tarihindeki son uzay yürüyüşünün sonunda, Alman astronot Matthias Maurer’in uzay giysisini çıkarmasına yardım eden astronot Kayla Barron, kaskın içinde su buldu.

- Reklam -

Kask çıkarıldıktan sonra ekip, Güneş’in zararlı ışınlarını filtreleyen siperliğin yarısının suyla kaplandığını gördü. Ayrıca kaskın arkasındaki emici pedin de nemli olduğu tespit edildi.

Bahsi geçen bu emme pedleri astronot kıyafetlerinde ilk olarak 2013 yılında kullanılmaya başlanmıştı. Buna benzer bir olayın son yaşandığı tarih de 2013’tü.

Avrupa Uzay Ajansı astronotu Luca Parmitano, o tarihte kaskındaki su sorunu nedeniyle uzay yürüyüşünü erken tamamlamak durumunda kalmıştı.

NASA’nın o tarihte yaptığı açıklamada Parmitano’nun “gözlerini, burnunu ve kulaklarını kaplayan suyla” mücadele ettiği ve gerçek bir boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı kaydedilmişti.

uzay yürüyüşü kask su

Parmitano’nun yaşadığı bu ürkütücü olay yıllar sonra farklı bir astronotun başına bir kez daha geldi. NASA, Alman astronotun kaskına su dolmasının ardından bir kez daha alarm verdi.

Uzay ajansı ikinci bir açıklamaya kadar bütün uzay yürüyüşü görevlerini askıya aldı.

- Reklam -

Uzay Yürüyüşü Planları Askıya Alındı

Johnson Uzay Merkezi’nde çalışan, uzay istasyonu programının müdür yardımcısı Dana Weigel şunları söyledi:

“Son uzay yürüyüşü esnasında kıyafette yaşanan sorunun kaynağını daha iyi anlayana kadar planlı uzay yürüyüşlerine çıkmayacağız.”

Öte yandan yetkililer önümüzdeki temmuz ayında SpaceX’in Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dünya’ya dönecek olan Dragon kargo aracına Marurer’in uzay kıyafetinin de dahil edilmesine karar verdi.

Bu sayede Dünya’daki kontrol ekipleri, astronotun kıyafetini derinlemesine inceleyerek sorunun kaynağını araştırabilecek.

Astronotun kendi aktardığına göre şu ana dek sıra dışı bir yanlışlık saptanamadı.

Siz uzayda yaşanabilecek bu tehlikelere dair ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Michelangelo ilk nü eskiz

Michelangelo’nun Bilinen İlk Nü Eskizi Rekor Fiyattan Satıldı

rick and morty anime

Rick and Morty Animesi Geliyor: Adult Swim’den Yeni Spin-off