in

Uzaya Gidecek İlk Türk Vatandaşı Belirlendi: Asil Adayın Bir Askeri Pilot Olduğu Ortaya Çıktı

Uzaya gidecek ilk Türk belli oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin uzay yolculuğundaki kritik adıma dair detaylar paylaştı.

Uzaya Gidecek İlk Türk Vatandaşı
- Reklam -
- Reklam -

Uzaya gidecek ilk Türk belirlendi. Türkiye’nin ilk astronotu için bir asil bir de yedek isim seçildi. Asil ismin askeri pilot olduğu açıklandı.

2018’de kurulan Türkiye Uzay Ajansı (TUA), en önemli adımlarından birisini atmaya hazırlanıyor. 2021’de duyurulan Milli Uzay Programı’na göre, 2023 yılında uzaya ilk Türk astronotun çıkması bekleniyordu.

Geçen yıl mayıs ayında ilk Türk astronot olabilmek için başvuru süreci açılmıştı. Yaklaşık 8 ay sonra, bu ismin kim olacağı netleşmiş oldu.

- Reklam -

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uzaya gidecek ilk Türk için adayların belli olduğunu kaydetti. Binlerce başvurunun yapıldığı belirtilen açıklamada, adayların zorlu bir eğitim sürecinden geçtiği ifade edildi. Netleşen asil aday hakkında şimdilik bilinen tek bilgi ise adayın askeri pilot olarak görev aldığı.

Uzaya Gidecek İlk Türk Bir Askeri Pilot Olacak

Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi olarak adlandırılan görevde, Türkiye’nin ilk astronotunun 2023 yılında bilimsel faaliyetler yürütmek üzere 10 günlüğüne uluslararası uzay istasyonuna gönderilmesi planlanıyor.

Uzay yolculuğu için aranılan kraterler arasında 23 Mayıs 1977 tarihinden sonra doğmuş olmak, en az 4 yıllık lisans eğitimi veren mühendislik, fen bilimleri, temel bilimler veya fen bilimleri ile tıp fakültelerinden birini bitirmiş olmak, iyi derece İngilizce bilmek ve 1.49 ile 1.90 arasında boy ve 43 ile 110 kilogram ağırlık şartları arandı. Programa toplam 36 bin kişinin başvurduğu belirtildi.

Değerlendirilen başvurular arasından seçilen adaylar, zorlu bir eğitim sürecinden geçti. Adaylardan 10’u kadın, 20’si ise erkekti.

Uzaya Gidecek İlk Türk Vatandaşı Kim Olacak?

Adayların psikolojik testleri Eskişehir’deki Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi.

- Reklam -

30 kişilik liste, testin ardından 15’e indirildi. Ardından sağlık taramaları başladı ve 7 kişilik bir aday listesi hazırlandı. Bu 7 kişi arasından ise bir asil bir de yedek isim seçildi. Son 7’ye yalnızca erkek adayların kaldığı bilgisi de paylaşıldı. Belirlenen asil adayın Hava Kuvvetleri’nde görev yapan askeri pilot olduğu ifade edildi.

Yeni Eğitimler ABD’de Devam Edecek

Asil ve yedek adaylar, yakın zamanda ABD’ye gidecek ve zorunlu bir eğitim programına dahil olacak. Burada Uluslararası Uzay İstasyonu’nun çalışması hakkında teorik dersler alacaklar. Teorinin yanı sıra uzay aracı modüllerinde de aşinalık eğitimine katılacaklar.

türk astronot tarih

Gidecek nihai kişi ise eğitim sürecinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak.

Uzaya gidecek ilk Türk için sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google News üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: CNN Türk

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Demek ki tweet atmak dışında da çalışmalar yapıyorlarmış. :slight_smile:

  2. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Benim beklediğim kişi değilmiş…

  3. Avatar for Kubilay_Gunay Kubilay_Gunay dedi ki:

    Uzaya çıkmadan önce sosyal medya: Daha uzaya bile çıkamadık yahu, onu mu yapacağız?

    Uzaya çıktıktan sonra sosyal medya: Bir uzaya çıkmamız eksikti o da oldu. Oldu da ne oldu?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tomb Raider Dizisi Phoebe Waller-Bridge

Fleabag’in Yıldızı Phoebe Waller-Bridge’den “Tomb Raider” Uyarlaması Geliyor

Family Guy 22. sezon ve 23. sezon için onayları

Animasyon Klasiği “Family Guy” 22 ve 23. Sezonları ile Yola Devam Edecek