in

Elon Musk’ın Eski Mühendisinden Elon Musk’ı Aratmayan Proje: Uzaya Aynalar Kurulacak

Uzaya kurulacak aynalarla güneş enerjisinden gece de yararlanmak isteyen mühendis, Elon Musk’ın uzay firması SpaceX’te de görev almıştı.

uzaya kurulacak aynalar güneş enerjisi
- Reklam -
- Reklam -

Uzaya kurulacak aynalar aracılığıyla Güneş enerjisinden yararlanılan süreyi iki katına çıkartmak isteyen mühendis gündem oldu. Ben Nowack, daha önce Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX’te de çalışmıştı.

Mars’a Tesla aracı göndermek gibi çılgın projelerin altında imzası bulunan Elon Musk’ın yanında çalışmış eski bir mühendis, şimdi kendi çalışması için harekete geçiyor. Ben Nowack, Tons of Mirrors (Yığınla Ayna) adlı projesinde Güneş battıktan sonraki saatlerde de Güneş enerjisinden faydalanmanın yollarını arıyor.

Güneş enerjisiyle ilgili en büyük sıkıntı, yalnızca gündüzleri üretilebilmesinden geçiyor. Bu durum birçok insanın ve endüstrinin Güneş panellerine yatırım yapmaktan kaçınmasının başlıca nedenleri arasında.

- Reklam -

güneş enerjisi uzay ayna

26 yaşındaki yenilikçi bir girişimci olan Ben Nowack, gece boyunca da Güneş enerjisi üretmeyi sağlayacak bir yöntem geliştirdiğini öne sürüyor.

Uzaya Kurulacak Aynalar Aracılığıyla Güneş Enerjisinden Geceleri de Yararlanılabilecek

SpaceX deneyimini, şu anda parçası ve CEO’su olduğu Tons of Mirrors şirketinde değerlendiren Nowack; Güneş enerjisini her zamankinden daha ucuz ve daha erişilebilir hâle getirerek bu enerjinin fosil yakıtların yerini almasını hedefliyor.

Tons of Mirrors’ın planları arasında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) büyük aynalar ve bir kolimatör cihazı içeren özel bir kurulum gerçekleştirmek yer alıyor. Bu sayede Güneş ışığı, gece boyunca Dünya’daki Güneş panellerine yönlendirilebilecek.

güneş enerjisi uzay ayna iss

- Reklam -

Ben Nowack, Vice’a verdiği demeçte bu çözümün gerçekleşmesi durumunda “17 trilyon dolarlık bir pazarın oluşacağından” bahsetti.

Uzaydan Güneş Işığı Yönlendirme Fikri Yeni Değil

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Güneş ışığı yönlendirme fikri, ilk etapta daha farklı şekillerde ele alınmıştı. Nowack, bu yolu ortaya ilk koyan kişi değil. Yörüngeli güneş yansıtıcı fikri ilk olarak 1977’de ABD senatosunda yapılan bir duruşmada sunuldu ve sonraki yıllarda dünyanın dört bir yanından bilim insanları tekniği uygulamaya çalıştılar, ancak hiçbiri bunu başaramadı.

Şimdilerde ise Glasgow Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, enerji talebinin en yüksek olduğu zamanlarda büyük güneş çiftliklerinin yeterli güneş ışığına sahip olmasını sağlayacak uzay tabanlı uydu güneş reflektör teknolojisi üzerinde çalışıyor. Öte yandan Çin de uzayda aynalarla donatılacak üç yapay uydu üzerine çalışmalar yürütüyor.

YouTube video

Siz bu çözüm hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Interesting Engineering

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

yapay zeka korkunc kadin creepypasta

Yapay Zekânın Yaptığı Resimlerde Sıklıkla Yer Alan Ürkütücü Kadın Gündem Oldu: Yeni Nesil Creepypasta

Irene Papas Hayatını Kaybetti

“Çağrı” Filmiyle de Tanınan ve Yunan Sinemasının Sembolleri Arasında Yer Alan Irene Papas Hayatını Kaybetti