Sanal ortamda geliştirilen ürünlerin 3 boyutlu baskı tekniğiyle yazıcılardan çıkartmak artık mümkün hale geldi. İlk başlarda hobi eşyaları ile başlayan 3d yazıcıdan çıkan malzemeler ise şimdi şaşkınlık veren boyutlara ulaşıyor. Öyle ki bilim insanları bu tip bir yazıcıyla uzayda et üretmek için çalışmalar yapıyor.
Geçtiğimiz sene İsral’in Aleph Farms adlı şirketi, 3d yazıcılarla etin dokusunu taklit etmiş ve bu sayede bir et parçası üretebilmişti. Şimdiyse bu iş bir adım daha öteye götürüldü. Aynı şirket, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda et üretebilmek için çalışmalar yapıyor.
3 boyutlu yazıcılar ile gıda maddesi üretmek kulağa ilk başta çılgınca gelse de, aslında işler o kadar da imkânsız değil. Aleph Farms bunu neredeyse başardı. Etin dokusu ve yapısını taklit edebilen hücreler sayesinde bir et parçası laboratuvarda üretildi. Bu suni gıda, böyle şartlarda üretilmiş ilk biftek oldu.
Mikroçekimli Ortamda İlk Defa Et Üretildi
Şirketin yaptığı açıklamaya göre 3d yazıcılarla Uluslararası Uzay İstasyonu’nda et üretilebildi. Dünya’dan uzay istasyonuna gönderilen büyükbaş hayvanların hücreleri ve kas dokusu örnekleriyle oluşturulan bu koaksiyel doku, işlemin başarıyla gerçekleşmesini sağladı. Böylece astronotlar, mikro yerçekiminin uygulandığı bir ortamda ilk defa gıda üretmeyi başarmış oldu.
Çalışma sonrası sadece uzay istasyonunda değil, uzayda gerçekleştirilecek tüm etkinliklerde taze etin üretiminin mümkün olabileceği gösterilmiş oldu.
Şirketin CEO’su yaptığı açıklamada, işlenmiş etin her zaman ve her koşulda üretilebileceğini kanıtlamak istediklerini söyledi.
Şirketin bu olayı tanıttığı YouTube videosunu şuradan izlemeniz mümkün.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!