in

Uzayda İlk Defa Şarap Yıllandırılacak

Uluslararası Uzay İstasyonu yeni bir deneye ev sahipliği yapacak. İstasyona gönderilen şarap şişeleri, uzayda yıllandırılmaya hazırlanıyor.

Şarap
- Reklam -
- Reklam -

Bu hafta sonu Uluslararası Uzay İstasyonu’na olağan dışı bir yük taşıması yapıldı. Sekiz bin iki yüz İngiliz sterlinlik (altmış bin yedi yüz kırk Türk lirası) çalışmanın kargosunda pek çok ekip malzemesinin yanında, on iki şişe de şarap vardı.

Fakat kargolanan bu şaraplar, astronotların tüketmesi için değil. Fransa kökenli girişim Space Cargo Unlimited’ın eserleri, Uluslararası Uzay İstasyonu’na özel bir çalışma için gönderildi. Türkçe karşılığı uzayda şaraplık üzüm deneyi olan çalışma, Latincede vitis vinum in spatium experimentia adıyla anılıyor.

Projenin amacı ise mikro yer çekimi ve uzay radyasyonunun, şarabın yıllandırılma sürecine nasıl bir etki sağlayacağını gözler önüne sermek olarak açıklanıyor.

- Reklam -

Deney Eş Zamanlı Olarak Hem Dünyada Hem de Uzayda Gerçekleştirilecek

Önümüzdeki 12 ay boyunca mühürlü cam şişelerdeki şaraplar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bekletilecek. Aynı partiden 12 şişe şarap ise Dünya’da yıllanacak. Uzay şarabı Dünya’ya geri döndükten sonra, araştırmacılar, uzaydaki sürecin şarabın fermantasyon sürecini nasıl etkilediğini belirlemek için her iki örneği de analiz edecek. Lezzetlerin nasıl değişebileceğini görmek için bazı tat testleri de yapılacak.

- Reklam -

Space Cargo Unlimited’a göre bu görev değişim gösteren dünya için tarımın sonraki yıllarına odaklanan Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapılacak ilk özel kapsamlı araştırma çalışması olacak.

Bu çalışma, fermente edilmiş içeceklerin uzaya ilk çıkışları değil. Hem bira hem de viski daha evvel uzaya gönderilmişti. Rus kozmonotlar, hizmet dışı bırakılmış uzay istasyonu Mir’de sağlığa yararlı olabileceğini iddia eden doktorların önerisi üzerine konyak dahi içmişti.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Yıllar sonra Alien’ı kurgu değil de haber olarak okumayalım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Boualem Sansal

Boualem Sansal’ın Distopya Romanı 2084 Raflarda

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen, İstanbul Kitap Fuarı’na Geliyor