in

Uzayda Bulunmak Yaşlanmayı Hızlandırıyor

Fransa’da 12 erkek denek üzerinde başlatılan testlerde uzay ortamı taklit edildi. Doktorlar bu ortamın yaşlandırmayı hızlandırdığını kabul etti.

NASA deney iss
- Reklam -
- Reklam -

Geçtiğimiz günlerde Fransa’nın Toulouse kentindeki Uzay Psikolojisi Enstitüsü’nde yeni bir deneye imza atıldı. Tamamen sağlıklı 12 erkeğin üzerinde gerçekleştirilen deneyde, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) ortamı taklit edildi. Deneyin sonuçları ise Amazon Prime’da yayınlanan Tomorrow’s World isimli programla izleyenlere sunuldu.

Deney gerçekleştirildiği süreçte, uzaydaki havada kalma oranlarının taklidi için denekler bir yatağa 6 derecelik açıyla yatırıldılar. Ardından doktorlar bu pozisyondaki hastalara çeşitli tetkiklerde bulunarak vücutlarının tepkisini ölçtüler. Karşılaşılan sonuç ise beklenenden daha farklıydı.

6 derecelik bir açı sayesinde, uzaydaki ağırlıksızlık olayının hastalara birebir yaşatılması amaçlanmış. İnsanlar dünyadayken yer çekimi sayesinde kanlarının büyük bir kısmı bacaklarda toplanır; ancak bir astronot uzaya çıktığında bu olay tamamen tersine döner.

- Reklam -

Kanın fazla kısmı vücudun sadece üst tarafında toplanmasa da, geneline dağılır. Bu, vücudun alışageldiği bir şey olmadığından dolayı da videolarda gördüğümüz astronotların yüzleri, elleri, kolları normal bir insanınkine oranla daha şiş görünür. Ayrıca bu durum yüzünden kemikler de sertliklerini kaybederler. Bu olaya da ağırlıksızlık ismi verilir.

Yapılan Deneyde Yaşlanma Etkisinin Ortadan Kaldırılması Amaçlandı

Ağırlıksızlık deneyenin yapay bir ortamda yaşatılmasıyla dahi, bu olayın insanların yaşlanma belirtilerini hızlandırmaya başladığı gözlemlenmiş. Deneyin amacı ise, uzayda bulunan bir astronotun bu yan hızlandırıcı etkileri görmesinin önüne nasıl geçileceğinin yolunu bulmakmış. Deneyin sonucunda ulaşılan haberlerse kesinlikle kötü değil.

- Reklam -

Bazı deneklere farklı dozda protein takviyeleri yapılırken, diğer denekler birtakım günlük egzersizlere tabi tutulmuşlar. Bu egzersizler, titreşim platformu adı verilen, özel bir bölgede gerçekleştirilmiş. Şimdilik kat ettikleri yol doktorları mutlu etmiş olacak; çünkü çoğu deneğin gördüğü etkilerin önüne geçilmeye başlanmış. Hatta deneklerden birisi hem egzersiz, hem de protein takviyesi sayesinde hızlı yaşlanmanın etkisini neredeyse sıfıra indirgemiş.

Konu üzerine yapılan testler ve araştırmalar sürerken, doktorlar kan testleri ve biyopsilerle de bunun başka bir yolu olup olmadığını da test etmeye başladılar. İlerleyen yıllarda bu sorunun tamamen ortadan kaldırılması bekleniyor.

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Witcher

Witcher Dizisi 7 Sezon Olarak Tasarlandı

andy serkis colin farrell

Batman’de Penguin ve Pennyworth Rolleri Netleşiyor