in

Uzaylıların Neden Olduğu Öne Sürülen Tuhaf Olayın Bilimsel Açıklaması Yapıldı

Uzaylı spekülasyonlarına neden olan olayın perde arkası bilim insanları tarafından açıklandı. James Webb Uzay Teleskobu’nun yakaladığı uzak yıldızın görüntüsü ‘çılgın’ olarak nitelendirilmişti.

Uzaylı Spekülasyonlarına Neden Olan Olay Açıklandı
- Reklam -
- Reklam -

Uzaylı iddialarını bir kez daha gündeme taşıyan olayın bilimsel açıklaması geldi. Bilim insanları, aylar önce James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen ve ’çılgın’ olarak nitelendirilen tuhaf nesne hakkında nihayet bir cevap buldular.

İnsanlık, Dünya dışı yaşam olabileceği konusunda yıllar boyunca farklı birçok araştırma yapıyor. Özellikle akıllı bir yaşam türünün var olabileceği hayali bile, uzaylılar hakkında daha fazlasını öğrenmek isteyenler için bitmek bilmez tartışmalara yol açıyor.

Bu tartışmalarından biri de James Webb Uzay Teleskobu’nun geçen aylarda çektiği düzgün ve dairesel dalgalarla çevrili uzak bir yıldızın fotoğrafıyla ilgiliydi. Görüntü, uzmanlar tarafından “çılgın” olarak nitelendirildi. Dalgaların uzaylılar tarafından yaratıldığı ve birçok ışık yılı boyunca uzanan bir yapı olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı.

- Reklam -

Ancak yapılan çalışmalar sonrasında, kazın ayağının öyle olmadığı anlaşıldı. Bilim insanları, WR140 olarak bilinen yıldızın etrafındaki garip yapılar için bir açıklama bulduklarına inanıyorlar. Söz konusu açıklama uzaylılar kadar sıra dışı olmasa da, yine de oldukça garip bir olaya işaret ediyor.

Uzaylı Spekülasyonları Neden Olan Olay

Uzaylı Spekülasyonlarına Neden Olan Halkar Aslında Ölen Yıldızların Tozları

Nature ve Nature Astronomy’de kısa süre önce yayımlanan bir makalede, yıldızın etrafında görünen 17 eş merkezli halkanın aslında bir dizi “toz kabuğu” olduğunu yazıyor. Halkalar, yörüngede birbirine kilitlenmiş biri ölmekte olan iki yıldızın etkileşimlerinden oluşuyorlar.

Yıldız belirli aralıkla düzenli olarak bir duman halkası fırlatıyor ve bu duman daha sonra yıldızlararası rüzgar tarafından etrafa saçılıyor.

Sidney Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden Profesör Peter Tuthill, söz konusu olayla ilgili olarak şu ifadelerde bulundu:

“WR140, bir saat gibi her sekiz yılda bir yontulmuş bir duman halkasını üflüyor ve ardından yıldız rüzgarında bir balon gibi şişiyor. Sekiz yıl sonra, ikili sistem yörüngesine geri dönerken, bir öncekinin aynısı olan başka bir halka ortaya çıkıyor ve bir öncekinin balonunun içinde, bir dizi dev iç içe matruşka bebeği gibi uzaya akıyor.”

- Reklam -

WR140 ikilisi, aslında ölmekte olan devasa bir Wolf-Rayet yıldızından ve daha da büyük bir süperdev olan yoldaşından oluşuyor. İkisi sekiz yıllık bir yörüngede birbirine kenetlenmiş durumda.

Araştırmacılar Sonucu Tahmin Etseler de Şaşkın Olduklarını Dile Getirdiler

Uzaylı Spekülasyonları Neden Olan Olay

Her iki yıldız beraber yoğun rüzgarlar yaratıyor ve daha sonra teleskopta görülebilen toz bulutlarını uzaya doğru itiyor. Bulgular, bilim insanlarının aynı araştırmada da açıklanan, uzayda tozu ittiği için ışığın etkisini incelemesine de izin veriyor.

Profesör Tuthill bir anlamda dışarı çıkışın nedeninin bu olması gerektiğini her zaman bildiklerini söylese de, fiziği bu şekilde iş başında görebileceklerini hiç hayal etmediklerini ifade etti:

“Şimdi verilere baktığımda WR140’ın bulutunun tozdan yapılmış dev bir yelken gibi açıldığını görüyorum. Yıldızdan gelen foton rüzgarını yakaladığında, tıpkı bir yatın kuvvetli bir rüzgarı yakalaması gibi ileriye doğru ani bir sıçrama yapıyor.”

Siz söz konusu tuhaf nesne hakkında yapılan açıklamayı yeterli buldunuz mu? Sizce olayın perde arkasında düşünülenden daha fazlası yatıyor olabilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Independent

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Robbie Coltrane hayatını kaybetti olum

Harry Potter’ın Hagrid’i Artık Aramızda Değil: Robbie Coltrane Yaşamını Yitirdi

marvel çizgi romanları sinematik evren

Marvel Çizgi Romanları, Sinematik Evrenin 10 Yıl İlerisinde Kalmayı Hedefliyor