in

Bilim İnsanları Uyardı: “Gönderdiğimiz Araçlar Uzaylı Organizmalar ile Dönebilir”

Uzaylılar bir gün istemeden de olsa Dünya’ya gelebilir. Bilim insanları, artan uzay görevleri sırasında çeşitli organizmaların araçlar vasıtasıyla gezegenimize taşınabileceğini savunuyor.

uzaylı istilacılar uzaylılar
- Reklam -
- Reklam -

Uzaylılar düşük bir olasılıkla da olsa Dünya’ya beklenenden farklı bir şekilde gelebilir. Bilim insanları, artan uzay görevleri sonrasında yetkilileri uyardı.

Dünya dışı yaşam ihtimaline dair çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Henüz kesinliği kabul edilmemiş olsa da Samanyolu Galaksi’sinin ötesinde farklı canlıların hayatlar sürüyor olması kulağa hiç de imkânsız gelmiyor.

Öte yandan son dönemlerde giderek sayıları artan uzay görevleri de bizleri yeni bir tehlikeyle burun buruna getiriyor: Dünya dışına yolladığımız uzay araçları, gittiklerinden daha “dolu” bir şekilde geri dönebilirler.

- Reklam -

Yapılan son araştırmaların ardından bilim insanları konuya dair yetkilileri uyardı. Bilim insanları, henüz keşfedilmemiş bazı organizmaların istilacı hâle gelebileceği ve Dünya üzerindeki yeni ortamlara taşınması sırasında yerli türlere zarar verebileceğine işaret ediyor. BioScience dergisinde 17 Kasım’da yayınlanan makaleye göre, Dünya üzerinde de görülen bu tür davranışların başka bir gezegenden gelen uzaylı yaşamıyla olabileceğini de öne sürüyor.

Montreal’de bulunan McGill Üniversitesi’nde İstila Biyolojisi Profesörü olarak görev yapan Anthony Ricciardi, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Dünyamızın ötesinde yaşam arayışı, çok da uzak olmayan gelecekte muazzam bir keşif getirebilecek, heyecan verici bir çabadır. Ancak, artan uzay görevleri karşısında (örnekleri Dünya’ya geri getirmeyi amaçlayanlar da dahil), biyolojik kirlenme risklerini her iki yönde de azaltmak oldukça önem arz ediyor.”

Anthony Ricciardi ve meslektaşları, söz konusu makaleyi dünya dışı yaşamı arayan astrobiyologlar ile Dünya’daki istilacı türleri inceleyen istilacı biyologlar arasında daha fazla ortak çalışma çağrısı yapmak için kullanıyor. Ricciardi, “Astrobiyologların yaşamı keşfetmesiyle ne tür organizmalarla karşılaşılabileceği konusunda yalnızca tahminlerde bulunabiliriz. En makul yaşam formları mikrobiyal olabilir ve muhtemelen bakterilere benzeyebilir,” diyor.

Uzaylı Organizmalar Artan Uzay Turizmi ile Daha Büyük Bir Tehdit Oluşturuyor

Uzaylılar, Uzaya Gönderdiğimiz Araçlarla Dünya'ya Gelebilir

- Reklam -

Avustralya gibi ülkelerde bulunan istilacı türlere değinen Ricciardi, Dünya’nın buralarda yaşayan organizmalara karşı bile bir koruma geliştirmeden evrimleştiği ve haliyle yayılması durumunda ortaya çıkacak zararları da hatırlattı.

“Potansiyel olarak yaşam içeren gezegenlerin ve uyduların izole sistemlermiş gibi ele alınması gerektiğini savunuyoruz.”

Aslında NASA gibi uzay ajansları biyolojik istilanın potansiyel risklerinin uzun süredir farkındalar ve gezegen koruma politikaları 1960’lardan beri yürürlükte. Ancak Ricciardi’ye göre uzay turizminin özelleşmesi ve SpaceX gibi daha özgür hareket eden şirketlerin çoğalması ile benzeri görülmemiş riskler kapıda bekliyor. Bu nedenle araştırmacılar, potansiyel biyolojik kirlenmenin erken tespitine ve bu tür tespitlere hızlı bir yanıt için planlar geliştirmeye odaklanarak, uzay yolculuğu ile ilişkili biyogüvenlik protokollerini artırmayı öneriyorlar.

Uzay araçlarına tutunarak Dünya’ya gelme ihtimali olan uzaylılar hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Böyle bir olasılığı gerçekçi buluyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space.com

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bu konu, sanki 2017 yılı yapımı Hayat filminde işlenmemiş miydi ?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nicolas Cage Dracula Renfield

Nicolas Cage, Dracula’yı Oynayacak: Renfield Filmi, Kazıklı Voyvoda’nın Uşağına Odaklanıyor

Love, Death robots özel illustrasyonlu kitap

Love, Death & Robots Dizisine Özel İllüstrasyonlu Kitap Geliyor