in

Venüs’te Bir Gün Kaç Saat? Komşu Gezegenimiz Çoban Yıldızı ile İlgili Bilinmeyenler

Venüs ilgili yeni araştırmalar, gezegende bir günün ne kadar sürdüğü ve kütlesinin yoğunluğu gibi önemli bilgileri ortaya çıkardı.

Venüs gezegeni
- Reklam -
- Reklam -

Venüs bir bilinmez. Hemen yanı başımızda bir gezegen olsa da, kendisiyle ilgili çok az şey biliyoruz. Demiri eritebilecek sıcaklıklar, düzenli asit yağmurları ve hepsinin üstünü örten, boşluk bırakmayan bulutlarla kaplı. Yeni bir araştırmayla, Venüs’ün etrafındaki sır perdesi biraz aralanıyor. Artık gezegende bir günün ne kadar sürdüğü ve çekirdeğinin kütlesi gibi basit bilgiler elimizde.

Kalifornia Üniversitesi’nden Jean-Luc Margot ve ekibinin yaptığı çalışmada Dünya’yla neredeyse aynı boyut, kütle ve yoğunluğa sahip olan gezegenin hangi alanlarda farklılık gösterdiği araştırıldı. 15 yıl süren çalışma boyunca gezegene sürekli olarak radyo dalgaları gönderildi. Venüs’ün dönüşündeki değişiklikler kütlenin gezegen boyunca nasıl dağıldığını gösterdi. Ayrıca, gezegenin hareket örüntüsü incelenerek, gelecek uçuşlar için hata payı düşürüldü.

Radarlarla yapılan ölçümler, Venüs’te ortalama bir günün 243.0226 Dünya günü, yani 8 aya yakın sürdüğünü ortaya çıkarttı. Dahası, Venüs’ün rotasyonu sürekli değişiyor ve bu sebeple herhangi iki ölçüm farklılıklar gösterebiliyor. Ekip, benzer koşullarda yapılan ölçümlerin bile en az 20 dakika farklılık gösterdiğini belirtiyor.

- Reklam -

Venüs gezegeni

Venüs’ün ağır atmosferi değişikliklerin sebebi. Gezegenin üstünde gezindikçe, katı zeminle pek çok momentum farkı oluşturuyor. Böylece gezegenin dönüşü de hızlanıp yavaşlıyor. Aynı süreç Dünya’da da gerçekleşse de, söz konusu değişimler bir günde milisaniyelerle ölçülüyor. Venüs’te durum farklı, gezegenin atmosferi Dünya’dan 93 kat daha büyük olduğu için, momentumu da aynı derecede büyük.

Benzer Araştırma Teknikleri Venüs Dışındaki Gezegenlerde de Kullanılacak

2006’da başlayan çalışma boyunca Venüs’e 21 kez radyo dalgaları gönderildi. Kaliforniya’daki Mojave Çölü’nde, Goldstonne anteninden gönderilen dalgalar birkaç dakika sonra hem Goldstone’a hem de Batı Virginia’daki Green Bank Gözlemevi’ne geri döndü. Dönen sinyaller önce Goldstone’dan, yaklaşık 20 saniye sonra da Green Bank’tan toplandı. Böylece Venüs’ün dönüş hızı anlaşıldı. Belirli bir ekonun iki anten tarafından toplanırken tesipt edilen aralığı da gezegenin eğikliği hakkında bilgi verdi.

Venüs’ün dönüş hızı ve yönünün netleşmesiyle ilerleyen yıllarda gezegene gönderilecek sondajlar için büyük öneme sahip. Margot, bu bilgiler olmadan yapılacak bir keşif uçuşunun gezegeni 30 kilometreyle ıskalayacak kadar hata payına sahip olduğunu belirtiyor.

- Reklam -

venüs çoban yıldızı bir gün

Margot ve ekibi, aynı çalışmayı şimdi de Jüpiter uyduları Europa ve Ganymede’de sürdürecek. Özellikle Europa buzdan yüzeyinin altında sıvı bir okyanus barındırma ihtimali yüzünden bilim insanlarının ilgisini en çok çeken objelerden.

Siz de Venüs hakkında bildiklerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Phys

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lanetli Krallar Demir Kral - Maurce Druon

Taht Oyunları’na İlham Veren Lanetli Krallar Serisi İlk Kitabı Demir Kral ile Türkçede

Flatline - DC Comics Robin

Robin Çizgi Romanı DC Evreninin Havalı ve Karanlık Güçlere Sahip Yeni Karakterini Tanıttı