in

Vikipedi’de Yayınlanan İlk İçerik NFT Formatında Satışa Çıkıyor

Vikipedi ilk içeriğini NFT formatına dönüştürerek satışa çıkartıyor. Ünlü internet sitesinin ilk hâli Christies’s Müzayede Evi’nde alıcılarını bekliyor.

vikipedi nft
- Reklam -
- Reklam -

Vikipedi platformu da NFT işine girenler arasına katılıyor. Ünlü internet ansiklopedisi, sitesinde yayınlanan ilk içeriği NFT formatına dönüştürerek açık artırmaya çıkaracak. Müzayedede ayrıca sitenin kurucu ortağı Jimmy Wales’ın Wikipedia’yı geliştirirken kullandığı iMac de alıcısını bekleyecek.

2001 yılında kurulan ve Özgür Ansiklopedi mottosuyla dünyanın en kapsamlı ansiklopedilerinden birisi olarak dijital ortamda hizmet veren Vikipedi, NFT rüzgârına kapılanlar arasına katılıyor. Platformun kurucuları arasında yer alan Jimmy Wales, sitenin ilk hâlini NFT formatına getirerek açık artırma ile satışa çıkaracağını duyurdu. Müzayedede elde edilen gelirin bir bölümü hayır kurumlarına bağışlanacak. Kalan tutar ise Wales’ın yeni sosyal medya projesi WT.Social için harcanacak.

Açık artırma köklü İngiliz müzayede evi Christies’s tarafından 15 Aralık 2021 tarihinde organize edilecek. Açık artırmada yalnızca sitedeki ilk içerik değil, aynı zamanda Wales’ın siteyi geliştirirken kullandığı iMac bilgisayar da alıcısını arayacak.

- Reklam -

Vikipedi, NFT Olarak “Hello World!” Sayfasını Açık Artırmada Satacak

Non-fungible Token yani “değiştirilmesi mümkün olmayan dijital varlık” olarak satışa çıkacak Vikipedi sayfası, şu anki görünüme göre bir hayli “antik” bir tasarıma sahip. Müzayedeye sunulacak sayfada “Hello World!” (Merhaba Dünya!) başlıklı, standart bir giriş ekranı bulunuyor.

vikipedi nft açık artırma

NFT’nin sahibi olan kişi, bu sayfayı düzenleme yetkisine de sahip olacak. Ancak yalnızca 5 dakika boyunca geçerli olacak. Ardından sayfa orijinal hâline geri dönecek.

Türkiye’de 29 Nisan 2017 tarihinde erişim yasağı getirilen ve 15 Ocak 2020’ye dek kapalı kalan Vikipedi, ilk olarak bir hakemli dijital dijital ansiklopedi formatında hizmet vermeyi hedeflemişti. Nupedia adıyla tasarlanan bu site, uzayan süreçler nedeniyle bir türlü istenilen boyutlara taşınamadı. Nihayetinde ölü proje, zaman içerisinde Vikipedi’ye dönüştü. Larry Sanger’ın kullanıcıların da sayfalarda iş birliği yapabilmesi fikri ile günümüzdeki Wikipedia’nın temelleri atılmış oldu.

- Reklam -

Wales, Nupedia için şu ifadeleri kullanmıştı:

“Çok, çok akademikti ve başarısız oldu, çünkü gönüllüler için gerçekten eğlenceli değildi.”

Collins Sözlüğü’nün 2021 yılının kelimesi seçtiği NFT, Quentin Tarantino dahil pek çok sanatçının işlerini yeniden gün yüzüne çıkartması için bir fırsat hâline gelmişti. Görünüşe göre köklü internet siteleri de içeriklerine yeni bir gözle bakmaya başlıyor.

Siz bu yaklaşımı nasıl buluyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Sözcü

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Venom 3 spider-man

Venom 3 Kesinleşti: Spider-Man Yapımcısı Maceranın Devam Edeceğini Duyurdu

sylvester stallone kansas city

Sylvester Stallone, Yellowstone ve Boardwalk Empire Yaratıcılarının Yeni Dizisinde Başrol Oynayacak