in

Samanyolu Galaksisi’ndeki En Parlak Yıldızlardan Birisi Ölüyor: Güneş’ten 1.500 Kat Daha Büyük

VY Canis Majoris adıyla bilinen Samanyolu Galaksisi’ndeki en büyük ve parlak yıldızlardan birisi ölüyor. Astronomlar süreci izlemeye aldı.

VY Canis Majoris Ölüyor: Samanyolu'nun En Parlak Yıldızlarından
- Reklam -
- Reklam -

VY Canis Majoris ölüyor. Samanyolu Galaksisi’ndeki muhtemelen en büyük ve en parlak yıldızlardan birinin yok oluşu astronomlar tarafından izlenecek.

Astronomik nesnelerin üç boyutlu modelleri oldukça karmaşık olabilir. Işığın bile kaçamadığı kara deliklerden, evrenin gerçek boyutuna ve aradaki her şeye kadar değişebilirler. Ancak gelişen teknoloji ile onları modellemek eskiye nazaran daha da kolaylaşmakta. Arizona Üniversitesi’ndeki gökbilimciler, Samanyolu’ndaki en büyük yıldızlardan biri olan kırmızı hiperdev VY Canis Majoris’in bir modelini geliştirdiler. Güneş’ten yaklaşık 1.500 kat daha büyük yıldızın nasıl öleceğini tahmin etmek için bu modeli kullanacaklar.

Kırmızı hiperdevlerin nasıl öldüğü son zamanlarda bilim insanları arasında merak edilen konular arasında yer alıyor. Astronomlar, başlangıçta diğer birçok yıldızın gibi, hiperdevlerin de birer süpernovaya dönüştüklerini düşünüyordular. Ancak ortaya çıkan bazı yeni veriler, kırmızı hiperdevlerin bu şekilde patlaması durumunda beklenebilecek sayılara kıyasla önemli bir eksiklik olduğunu gösteriyor.

- Reklam -

Yeni teoriye göre üstündevlerin (veya hiperdevlerin) süpernovadan ziyade kara deliklere dönüşme olasılığını daha olası. Buna rağmen kara deliklere dönüşecek olan yıldızların özelliklerinin tam olarak ne olduğu belirsizliğini koruyor. Haliyle astronomlar bununla ilgili bir model hazırlanmasındın faydalı olacağını düşündüler.

Samanyolu’nun Devasa Yıldızı VY Canis Majoris, Hazırlanan Model ile İncelenecek

VY Canis Majoris Ölüyor: Samanyolu'nun En Parlak Yıldızı Güneş

Araştırma ekibi VY Canis Majoris yıldızını, hakkında daha fazla bilgi edinmek istedikleri kırmızı hiperdevlerin türü için seçtiler. Dünya’dan yaklaşık 3 bin 840 ışık yılı uzaklıkta olan devasa yıldızın yarıçapı 1.420±120 güneş yarıçapı genişliğinde. Bu boyutlarda bir yıldızın gezegenimize olan mesafesi, onu gözlemciler için biçilmiş kaftan haline getiriyor. Gökbilimciler, iyi bir gözlemsel veriyle birlikte yıldızın yüzeyinin gerçekte neye benzediğinin karmaşıklığını ortaya çıkarabilirler.

- Reklam -

Bir yıldızın ölümündeki temel süreçlerden biri de, patlamalar sonucu oluşan kütle kaybı. Arizona Üniversitesi araştırmacıları da, bu patlamaların bir parçası olarak uzaya saçılan gaz ve toz bulutunun radyo sinyallerini toplamak için ALMA teleskopunu kullandılar. Doğru açıyı bulmak için 48 ALMA çanağının hepsini hizaladılar ve doğru bilgiyi elde etmek için 1 terabayttan fazla veri topladılar.

Toplanan tüm bu verileri işlemek oldukça zor ve hâlâ bir kısmı üzerinde çalışıyorlar. Yine de, bulgularının bir kısmını Amerikan Astronomi Derneği’ne sunabildiler. Daha fazla veriye sahip olduklarında, galaksideki en büyük yıldızlardan birinin neye benzediğine dair daha da iyi bir model tanımlayabilecekler. Böylece kırmızı bir hiperdev için ne olacağına dair bu modelle birlikte VY Canis Majoris’in ölümünün ardındaki sırları da açığa çıkartabilecekler.

Kırmızı üstündev yıldızının ölümü, uzayın bilinmez yanları ile ilgili yeni cevaplar almamıza yol açabilir mi? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Phys

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Aslında ölmüyormuş ta, gidici olsa nasıl olurdu acaba diye modelleme yapıyorlarmış.
    Her ne kadar sağlam bir kara delik olmak arkadaşa yakışsa da, yanıltıcı manşetlerden kaçınmanızı öneririm.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Harley Quinn 3. sezon fragmanı

Harley Quinn’in Animasyon Dizisinin 3. Sezonundan Yeni Fragman

Thor: Love and Thunder Kamera Arkası (İZLE)

Thor: Love and Thunder’ın Oldukça Eğlenceli Geçen Setinden Kamera Arkası Görüntüler