in

Wikipedia Ne Zaman Açılacak Sorusuna Bakan’dan Yanıt

AYM’nin ifade özgürlüğü ihlali kararı sonrası Wikipedia sitesinin Türkiye erişim engelinin ne zaman kaldırılacağına dair Adalet Bakanı’ndan açıklama geldi.

Wikipedia Erişim Tarihi
- Reklam -
- Reklam -

Nisan 2017 tarihinden beri ülkemizde yasaklı siteler arasında yer alan Özgür Ansiklopedi Wikipedia (Vikipedi) hakkında gelişmeler devam ediyor. Geçen aralık ayında Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi tarafından siteye erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğü ihlali olarak kabul edilmesi umutları yeşertti. AYM sulh ceza hâkimliğinden Vikipedi yasağının kaldırılmasını istemişti. Konuya dair Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den açıklamalar geldi.

Vikipedi ne zaman açılacak sorusu, henüz net bir tarihle müjdelenmiş değil. Dahası, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen sitenin erişime açılıp açılmayacağı da kafaları karıştırmaya devam ediyor.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında basın mensuplarıyla buluştu. Gül, Vikipedi konusuna dair, “Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararı açıklayınca Wikipedia açılacaktır,” diyerek sitenin açılışı için gerekçeli kararın beklendiğini işaret etti.

- Reklam -

AYM, Wikipedia erişiminin engellenmesi konusunda ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine 6 oya karşı 10 oy ile karar vermişti.

Vikipedi Ne Zaman Açılıyor?

Ceza hukukçusu Adem Sözüer ise AYM kararı sonrası Wikipedia’nın erişime tekrardan açılacağını belirtti.

Sözüer şu şekilde konuştu:
“Anayasa Mahkemesi, dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’nın erişime engellenmesini hak ihlali saydı. 6’ya karşı 10 oy ile alınan karar sonrası Nisan 2017’den beri erişime kapalı olan Wikipedia yeniden açılacak”
Gerekçeli kararın ne zaman paylaşılacağı bilgisi ise henüz açıklanmış değil.

Wikipedia Erişim Engeli Neden Gelmişti?

29 Nisan 2017 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Wikipedia erişiminin engellenmesine karar vermişti. Kararın gerekçesi olarak da Vikipedi’de bulunan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması olarak gösterildi. 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine dayanarak alınan karar, Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla onandı.

vikipedi yasakli

Engele neden olan içeriklerin başlıkları ise şu şekilde: “Turkish occupation of northern Syria” (Kuzey Suriye’de Türk İşgali), “Foreign involvement in the Syrian Civil War” (Suriye İç Savaşı’na yabancı müdahalesi) ve “State-sponsored terrorism” (Devlet destekli terörizm).

- Reklam -

Türkçe Vikipedi, engel sonrası Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi kapsamında garanti altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edilmesini gerekçe göstererek Mayıs 2019 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulundu.

Sonrasında ise Aralık 2019’da AYM’nin yasağın kaldırılması talebi ile süreç günümüze kadar uzandı.

Türkiye’de VPN kullanmadan siteye erişmek için WikiZero gibi alternatiflerin hâlâ aktif olduğunu hatırlatalım.

Erişim engelinin kaldırılma ihtimaline dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Kuveytli Sanatçıdan Anlamlı Protesto: “Yasaklara Karşı Kitap Mezarlığı”

Kaynak: BirGün, Vikipedi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for AhmetUsay AhmetUsay dedi ki:

    Haber daha önce paylaşıldı. Güncel tıklanma gazete haberleri gibi paylaşım yapılmış. Açıkçası anlamsız geldi. :partying_face:

  2. Avatar for Devrim_Bey Devrim_Bey dedi ki:

    Merhaba. AYM kararı Aralık 2019’da verilmişti. Bakan’ın açıklaması ise bugüne ait. Bakan Gül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında konuşuyor. :slight_smile: Detaylar haberde mevcut.

    Eleştiriniz için teşekkürler.

  3. Avatar for suburbia suburbia dedi ki:

    Kapatılması saçmaydı zaten, açılmasa da girebiliyorduk. Hiçbir değişiklik olmadı benim açımdan. Vikipedi’nin kullanılış şeklini ve amacını bilmeden, yazılan yazıların istenirse benim gibi düz bir kullanıcı tarafından değiştirilebileceği gerçeği varken yasaklanması ayrı ironiydi. Şimdi kalkıpta harika bir gelişmeymiş gibi açıklama yapıyorlar. Neye şaşıracağımı kestiremiyorum artık.

  4. Avatar for Midkemian Midkemian dedi ki:

    2 senedir sebep olunan hak ihlalinin yaptırımı ne olacak? Hiçbir şey olmayacak. “Pardon” filminden farkı yok.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

fargo 4 sezon ilk

Fargo 4. Sezon Çıkış Tarihi ve Fragman

knut hamsun rosa

Knut Hamsun’un Ümitsiz Aşk Hikâyesi “Rosa” Raflarda