in

Yaban Arılarının Bilinmeyen Bir Özelliği Keşfedildi

Yaban arıları hakkında daha önce ortaya çıkmamış bir özellik keşfedildi. Vietnam ormanlarındaki Polistes cinsi arılar, ultraviyole ışıklar altında parıldıyor.

Yaban Arıları Hakkında Keşif
- Reklam -
- Reklam -

Yaban arıları hakkında yapılan yeni keşif heyecan yarattı. Asya’da gerçekleştirilen sıradan bir gezi, ortaya yaban arılarına dair yeni bir veri koymayı başardı. Vietnam ormanlarındaki arıların ultraviyole ışıklar altında parıldadığı öğrenildi.

Araştırmacılar Asya’da bulunan Vietnam’daki bir ormanda yeni bir keşfe imza attı. Arı yuvalarında gözlemlenen olağan dışı parlaklığın sebebi araştırma konusu oldu. Ülkenin kuzeyinde yer alan bir ormanda, yaban arısı yuvasının ultraviyole ışık altında parladığı anlaşıldı.

Aslında bazı canlıların ultraviyole ışık altında parlama özelliğine sahip olması bilinen bir mesele. Bu yetenek biyofloresan adı ile anılıyor. Biyofloresana sahip canlılar, Güneş’ten gelen ışığı emiyor ve onu çevresine farklı bir renk tonuyla tekrar yayıyor.

- Reklam -

Paris Üniversitesi’nde kimya profesörü olan Bernd Schöllhorn, biyofloresan özelliğine sahip böcekler aramak üzere Vietnam ormanlarındaydı. Ultraviyole LED ışıkla yeni floresan böcekler arayan Schöllhorn’ün hedefinde ise yaban arıları kesinlikle yoktu.

Ormanda gerçekleştirdiği araştırma çalışmaları esnasında yaprakların arasında sıra dışı bir işarete rastgelen Schöllhorn, Polistes cinsine ait kâğıt yaban arılarının yuvasının parladığını fark etti. Bilim insanı ilk etapta bu parıltıyı bir fener ışığı zannettiğini kaydederken ilk tepkisinin “inanılmaz” olduğunu kaydediyor.

Journal of Royal Society Interface adlı dergide yayımlanan araştırmada, parıltının son derece yoğun olduğu ve yuvanın açıkta kalan bölümlerinin 60 metre uzaktan görülebildiği ifade edildi.

Bilim insanlarının öne sürdüğüne göre ışığın kaynağı yaban arıları değil, yuvanın altıgen hücrelerini kaplayan ipek lifleriydi.

Yaban Arıları Ultraviyole Işıklar Altında Mavi ve Yeşil Renklerde Parlıyor

Biyofloresan özelliği bugüne kadar bazı semender ve kurbağa türlerinde, mercan, ornitorenk, vombat ve uçan sincaplarda tespit edilmişti. Bununla birlikte yaban arılarının şimdiye kadar böyle bir özelliğe sahip olduğu bilinmiyordu.

Schöllhorn keşif hakkında şöyle konuştu:

“Bildiğimiz kadarıyla bu özellik geçmişte ne bilimsel araştırmacılar ne de herhangi bir fotoğrafçı tarafından gözlemlenmedi.”

- Reklam -

Yaban Arıları Hakkında Keşif

Schöllhorn’in Vietnam’daki keşfinden sonra bir araştırma ekibi Fransa ve Fransız Guyanası’ndaki 6 farklı kâğıt yaban arısı yuvasında da benzer bir durumun olup olmadığını masaya yatırdı. Sonuç olarak yuvaların tümünün parladığı görüldü. Vietnam’daki yuvaların yeşil renkte, diğerlerinin ise mavimsi bir tonda parladığı kaydedildi.

Araştırmacılar, ipeğin yeşil parıltısının yaban arıları tarafından görülebildiğinden şüpheleniyor. Buna göre söz konusu parıltı, yaban arılarının eve geri dönebilmesi için bir işaret görevi görebilir.

Ancak parlayan yuvanın hangi amaçla böyle bir özelliğe sahip olduğu şimdilik keşfedilemedi. Bilim insanlarının ilk tespiti ise bunun tesadüfi bir durum olabileceği yönünde.

Michigan Üniversitesi’nden Entomolog Liz Tibbetts konu hakkında, “İpeğin yapılış biçiminden kaynaklanan, tesadüfi bir yan ürün olması mümkün,” ifadesini kullanıyor. Söz konusu özelliğin sebebi hakkındaki araştırmalar ise devam ediyor.

Yapan arıları hakkında yapılan bu keşfe dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Herkes Her Şeyin Farkında - Anıl Mert Özsoy

Anıl Mert Özsoy’dan Türkiye’nin Yakın Geçmişine Odaklanan Öyküler: Herkes Her Şeyin Farkında

Dune

Dune Yorumları Geldi: Çöl Gezegeni’nden İlk Eleştiriler Epik Bir Uyarlamayı İşaret Ediyor