in

Artvin’de Yalnızca Türkiye’de Yetişen Yeni Bir Mantar Türü Keşfedildi

Yalnızca Türkiye’de yetişen yeni bir mantar türü keşfedildi. Artvin, Hopa’da tespit edilen bu endemik mantara Pluteus Anatolicus ismi verildi.

Pluteus Anatolicus mantar
- Reklam -
- Reklam -

Artvin’in Hopa ilçesinde, yalnızca Türkiye’de yetişen yeni bir mantar türü keşfedildi. Türkiye’de şimdiye dek 2.500’ün üzerinde farklı mantar türü bulunuyor. Yeni keşif ise Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Oğuzhan Kaygusuz tarafından yapıldı. Yeni tespit edilen mantar türünün adına Pluteus Anatolicus denildi.

Bu keşfin temelleri aslında 7 yıl öncesine kadar gidiyor. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz, 2014 senesinde Arvin’in Hopa ilçesinde gerçekleştirdiği bir keşif gezisi sırasında; daha önce hiç rastlamadığı bir mantar fark ediyor. Habere konu olan mantar, bu zamana kadar uluslararası camiada akademisyenler tarafından inceleniyor. Sonuç ise sonradan Pluteus Anatolicus adını alacak olan bu mantar türünün yalnızca Türkiye’de yetiştiği ve endemik bir tür olduğu.

Çalışmaya geçen 7 yıl boyunca Danimarka’nın Kopenhag Üniversitesi’nden Prof. Dr. Henning Knudsen, Brezilya’nın Sao Paulo Federal Enstitüsü’nden Prof. Dr. Nelson Menolli ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Türkekul dahil oluyor. Araştırmalar ise nihayet neticelenmiş durumda.

- Reklam -

Yalnızca Türkiye’de Yetişen Pluteus Anatolicus Adlı Mantar ile Araştırmalar Devam Ediyor

Pluteus Anatolicus mantar artvin

Araştırmanın sonuçları, toplanan mantar türünün dünyada ilk defa görülen bir türe ait olduğunu gösterdi. Yalnızca Türkiye’de yetişen mantar, öğretim görevlisi Oğuzhan Kaygusuz tarafından ’Pluteus Anatolicus’ ismi ile tescil edildi. Kaygusuz’un daha önce de benzer bir keşfi ve tescili olmuştu. Öğretim görevlisi 2020 yılında sadece Aydın’ın Kuşadası’nda yetiştiği için ’Volvarille Turcica’ ismi ile tescillenen beyaz bir mantar türü keşfetmişti.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından oldukça önemli bir bölgede olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

- Reklam -

“Ülkemiz Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran- Turan olmak üzere 3 farklı bitki coğrafyasına özgü türlere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de 12 binin üzerinde bitki türü bulunuyor. Bu türlerin yaklaşık yüzde 30’u yani 4 binin üzerinde olanı endemik statüsünde. Buna ek olarak, Türkiye’de 2 bin 500’ün üzerinde mantar türü yetişiyor. Bu sayı her geçen gün yeni buluşlarla da artıyor. Artvin’de keşfettiğimiz ’Pluteus Anatolicus’ ile bunlara bir yenisi daha eklendi”

Peki ya sizler bu tür keşifler hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu alandaki bilimsel çalışmalara daha fazla yoğunlaşırsa ortaya ne gibi sonuçlar çıkabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Orta Çağ Kalma Gizli Tünel

Orta Çağ’dan Kalma “Gizli” Tüneli Elektrikçiler Kazara Ortaya Çıkardı

Hazar Sözlüğü - Kadir Daniş | Çevirmenin Çemberi

Hazar Sözlüğü – Kadir Daniş | Çevirmenin Çemberi