in , ,

Yanardağ Tarafından Yok Edilen Pompeii Şehrinin Son Anları Animasyonla Yeniden Oluşturuldu

Vezüv Yanardağı tarafından yok edilen Antik Roma şehri Pompeii’nin son anları, bir bilgisayar animasyonu ile yeniden canlandırıldı.

Pompeii
- Reklam -
- Reklam -

Hiçbir felaket hikâyesi insanları hipnotize etme konusunda başarısız olamaz. Özellikle söz konusu olan felaket Milattan Sonra 79 yılında Vesuvius (Vezüv) yanardağı tarafından tarihe gömülen Pompeii şehrinin öyküsü ise.

1599 yılında tekrar keşfedilen antik Roma kentinde bugüne kadar büyük ilgi toplayan yaklaşık 11,000 nesne ortaya çıkartıldı. Gizemlerin Villası: Pompeii, hamamlar, freskler, duvar yazıları, amfi tiyatro, su kemeriyle birlikte bulgular ilk yüzyıl Roma hayatına dair birçok bilgiyi bizlere sunuyor.

Küller tarafından korunan Pompeii kalıntıları diğer arkeolojik kaynaklara göre daha ayrıntılı biçimde dönemin yaşamının nasıl olduğunu gösteren bir tarih penceresi aralıyor. Melbourne Müzesi’nde 2009 yılında gerçekleştirilen Pompeii’de Bir Gün isimli sergiyle yaklaşık 330,000 ziyaretçi Pompeii hayatını gerçekçi bir şekilde deneyimleme fırsatı bulmuştu. Sergide videosunu paylaştığımız animasyonu gösteren bir tiyatro seti de bulunuyordu.

- Reklam -

Bu çalışma ile birlikte adeta tarihte geri giderek Pompeii şehrini keşfedebilir ve 48 saat süren Vezüv felaketini hemen aşağıdan izleyebilirsiniz:

YouTube video

Pompeii hikâyesini çekici bulduğumuz kadar, modern drama felakete sebep olan gücü tanımlamak için büyük bir mücadele veriyor. 1960’lı yılların sonunda BBC felaketin komedi yorumunu gösterime sunmuştu:

YouTube video

Fakat 2014 yılında yapılan Hollywood yorumlaması Pompeii filmi bile çok fazla ilgi çekmemişti. Biz en iyisi, felaketi en gerçekçi şekilde betimleyen Pliny the Younger’a kulak verelim:

- Reklam -

“Kadınların çığlıklarını, bebeklerin ağlamasını ve erkeklerin bağırışlarını duyabiliyordunuz; bazıları ebeveynlerini, diğerleri çocuklarını veya karılarını sesleriyle tanımaya çalışıyordu. İnsanlar kendi kaderlerine veya akrabalarına ağladı ve bazıları kendi ölüm korkuları içerisinde dua etti. Birçoğu tanrılarına yardım için yalvardı, ama hâlâ birçoğu geride tanrı kalmadığını ve evrenin ebediyen sonsuz karanlığa gömüldüğünü hayal etti.”

Animasyonu siz nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Open Culture


* Orta Çağ’dan Kalma Bu Kitap Sıra Dışı Tasarımıyla Görenleri Büyülüyor

* Leonardo da Vinci’nin Meşhur “Codex Atlanticus” Koleksiyonu Artık Çevrimiçi

Özgür Kuru

1988 Ankara doğumluyum. Jules Verne kitaplarıyla geçen gençlik yıllarım, bilimkurgu, doğa ve insanın kendini keşfetmesi gerektiğini idrak etmemle değişmeye başladı.

Profesyonel olarak bilişim sektörünün bir neferi olmakla birlikte motosiklet, bisiklet, kampçılık, olta balıkçılığı gibi hobilerle hayatımı süslemeye çalışıyorum. Stargate'e yetişememiş ve Stargate'ten sonra dizi izleyemeyen bir çeşit izleyiciyim.

Kitaptan uyarlanmış filmleri izlemeden önce mutlaka kitabını okumalıyım gibi bir toteme sahibim. Bu yüzden yıllarca ötelediğim filmler var. İzlememiş olmaktan değil fakat okumamış olmaktan, kitaplara her baktığımda pişmanlık duyduğumu da itiraf edeyim.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Çocukken okumayı öğrendiğim yıllarda ilk okuyarak öğrendiğim şeylerden birisi Pompeii olmuştu. Başak Çocuk dergisi ( şimdi emin olamadım Doğan Kardeş’te olabilir) Pompeii kalıntılarını bulan arkeologlar ve şehir ile ilgili çizgi hikaye yayınlamıştı. Muhtemelen o çizgilerden çok etkilenmişim hala bir çok sahnesini hatırlıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Lucifer

Lucifer 5. Sezonu Netflix Tarafından Onaylandı, Ama…

Donald Trump

Trump Öngörüsüyle Zamanda Yolculuğu Sorgulatan Yazar: Ingersoll Lockwood