in

Yapay Zekâ, Antarktika’da Henüz Keşfedilmemiş 300 Bin Göktaşını Tespit Etti: “Hazine Haritası”

Yapay zekâ aracılığıyla Antarktika kıtasında henüz keşfedilmemiş 300 binden fazla göktaşı olduğu tespit edildi. Bilim insanları bu çalışmayı bir tür “hazine haritası”na benzetti.

Yapay zeka Antarktika göktaşı keşif
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ bilim insanlarına ışık tutmaya devam ediyor. Yapılan yeni bir çalışmada Antarktika kıtasında şu ana kadar keşfedilmemiş 300 binden fazla göktaşı olduğu ortaya çıkartıldı. Bu meteoritlerin nerelere düşmüş olabileceğine dair yapılan araştırma ise bir tür “hazine haritası” olarak anılıyor.

Yapay zekâ artık hayatın önemli bir parçasını belirliyor. Algoritmalar dijital dünyada neler görmemiz gerektiğine karar verirken kimileri gündelik yaşamın basit kararlarını bile yapay zekâya bırakabiliyor. Ancak bir de işin bilimsel tarafı var. Araştırmacılar, Antarktika’daki göktaşlarını bulabilmek için yapay zekâdan yardım aldı.

Gezegenimizde bugüne dek bulunan göktaşlarının neredeyse üçte ikisine Antarktika kıtasında rastlanıldı. Bu bilgi ışığında, keşfedilmeyi bekleyen 300 binden fazla göktaşı haberi de bilim dünyasında heyecan yaratmış durumda.

- Reklam -

Öte yandan kıta, mevcut koşulları nedeniyle de araştırmacılar için verimli bir saha olarak tanımlanıyor. Soğuk ve kuru bir havaya sahip olan Antarktika, bu sayede uzaydan gelen kayaların temiz bir şekilde korunmasına yardımcı oluyor.

Bu kıtaya çarpan göktaşları, zaman içerisinde buz tabakalarının içine iyice yerleşiyor. Buz tabakaları da bu etki nedeniyle kıtanın uçlarına doğru kayıyor.

Buza sıkışan meteorların birçoğu okyanusun sularına gömülüyor. Fakat kimi zaman göktaşları, rüzgârlar gibi bazı faktörler nedeniyle rengi değişen mavi buz alanlarında birikebiliyor.

Yapay Zekâ Önceki Keşiflerden Yararlanarak Antarktika’daki Muhtemel Göktaşlarını Tespit Etti

Buzun akış şeklinin yanı sıra iklim ve arazi koşulları uygun olursa, göktaşları mavi buzun yüzeyinde açıkta kalıyor. Bilim insanları da bu sayede meteoritleri kolaylıkla tespit edebiliyor. Astronomi odaklı bilim platformu Space.com, Antarktika’da bulunan göktaşlarının neredeyse hepsinin mavi buz bölgelerinde keşfedildiği bilgisini aktardı.

Yapay zeka Antarktika göktaşı algoritma

Bununla beraber bu bölgelerinin çoğu şans eseri ya da oldukça maliyetli keşif çalışmalarından sonra ortaya çıkartılabildi. Birçok uzman bilim insanının bölgeden eli boş döndüğü de biliniyor. Kıtanın zorlu yapısı, araştırmacılar için göktaşı avını bir tür şans oyununa dönüştürüyor.

Göktaşı Barındırması Muhtemel Bölge Sayısı Hesaplandı

Antarktika’da daha önce göktaşlarının bulunduğu yerlerin benzerliklerine dayanarak göktaşı barındırması muhtemel henüz keşfedilmemiş bölgeleri belirlemek isteyen bilim insanları, yapay zekâya dayalı yeni bir strateji geliştirdi.

Ekip, önceki keşif görevlerinde toplanan verileri ve uydu görüntülerini bir algoritmaya aktardı. Yapay zekâ sıcaklık, buz hızı, eğim ve radar verilerini kullanarak bir analiz gerçekleştirdi.

- Reklam -

Science Advances adlı bilimsel dergide yer alan sonuçlara göre yapay zekâ, göktaşı bakımından zengin olduğu bilinen bölgelerinin yaklaşık yüzde 83’ü doğru tanımladı.

yapay zeka antarktika göktaşı

Algoritma ayrıca, henüz keşfedilmeyenlerle birlikte çok sayıda meteoridin olabileceği 600’den fazla bölge de gün yüzüne çıkarttı.

Araştırmacılar, Antarktika’da bugüne kadar bulunan 45 bini aşkın göktaşının, bölgedeki bütün göktaşlarının sadece yüzde 5 ila yüzde 13’ünü oluşturduğunu tespit etti.

Kötü Sürprizler Yaşanabilir

Ekipteki buzulbilimcisi Veronica Tollenaar, Antarktika’da 300 binden fazla göktaşının keşfedilmemiş hâlde durduğunu hesapladıklarını belirtti.

Tollenaar, yapay zekânın sonuçlar konusunda yüzde 100’lük bir kesinlik sunmadığını, araştırma yapacak meslektaşlarını kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olmaları konusunda da uyarıda bulundu.

Sizce incelenmeyi bekleyen bunca göktaşından ne gibi sonuçlar çıkacak? Yorumlarınızı ve teorilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jean-Claude Mezieres: Valerian Yaratıcısı Öldü

Valerian Çizgi Romanlarının Yaratıcısı Fransız Sanatçı Jean-Claude Mézières Hayatını Kaybetti

Yeni Pamuk Prenses Uyarlamasını Eleştirdi

Peter Dinklage, Disney’in Yeni Pamuk Prenses Uyarlamasını ‘Gericilik’ ile Suçladı: Disney’den Yanıt Gecikmedi