in

Yapay Zekânın ‘Yazdığı’ Haberler, Ünlü Teknoloji Haber Sitesi CNET’in Başına Bela Oldu

Yapay zekâ tarafından yazılan haberler, dünyaca ünlü teknoloji haber sitesi CNET’i zor duruma düşürdü.

Yapay Zekâ Haber Yazdı - CNET
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ farklı alanlarda kullanıcıların karşısına çıkmayı sürdürüyor. Bazı içeriklerini YZ ile oluşturan CNET sitesi de, son dönemlerde bu konuyla ilgili bir baş ağrısı çekiyor. Platform, makalelerdeki temel matematik hatalarını düzeltmek için sitede birçok güncelleme yapmak zorunda kaldı.

Yapay zekâ hayatın her alanında insanların karşısına çıkmaya devam ediyor. Son olarak Apple, kütüphanesindeki kitapları sesli kitap formatına dönüştürecek yeni bir teknolojiyi kullanıma almıştı. Sanat dünyasında ise yapay zekâ destekli çizimler kullanılması etik tartışmalarına neden olmuştu.

Şimdi ise CNET, haberlerinde kullandığı YZ nedeniyle gündeme geldi. Teknoloji haberleri ve ürün incelemeleri yayınlayan internet sitesinde matematik hataları içeren içeriklere yer verildi.

- Reklam -

Bileşik faiz hakkındaki bir içerikte bir kişinin %3 kazandıran bir tasarruf hesabına 10.000 dolar yatırırsa ne kadar kazanacağını yanlış hesaplandı. YZ, kişinin 300 dolar yerine 10.300 dolar kazanacağını söyledi. Sitede bu duruma benzer başka matematik hataları da yer aldı.

CNET, Yapay Zekâ Destekli Haberler Girmeyi Sürdürecek

OpenAI’ın sohbet robotu ChatGPT’nin geçen kasım ayının sonlarında piyasaya sürülmesinden bu yana, YZ’nin gelişimi korku ve heyecanla takip ediliyor. Kimileri bu teknolojiyi “sihir” olarak tanımlarken bazıları ise ChatGPT’nin gerçekleri yanlış anlama eğilimi üzerine uyarılarda bulunmuştu.

Yapay Zekâ Haber Yazdı - CNET

Yapay zekânın kusurlarına rağmen CNET sitesi, kasım ayında “bir yapay zekâ motorunun desteklediği ve editör ekibimiz tarafından gözden geçirilen, doğruluğu kontrol edilen ve düzenlenen” makaleleri sessizce yayınlamaya başladı. Sitenin içeriklerinde YZ kullandığı ilk olarak geçen haftalarda bilim ve teknoloji haber sitesi Futurism ortaya çıkardı. Haberin ardından CNET, bu teknolojiyi kullanarak yaklaşık 75 içerik yayınladığını itiraf etti.

Şirketin genel yayın yönetmeni bir gönderisinde, “CNET, yirmi yılı aşkın süredir sesli asistanlardan artırılmış gerçekliğe ve metaverse’e dek yeni teknolojileri deneme ve sahteyle gerçeği ayırma konusunda bir itibar inşa etti,” ifadesini kullandı.

- Reklam -

Teknoloji sitesi, son gelişmelerin ardından “yeni hatalara yer verilmemesi adına YZ destekli tüm bileşenlerin gözden geçirileceğini” kaydetti.

Yapay Zeka Haber

YZ destekli haberler konusunda başı ağrıyan tek platform CNET değil. Geçen aylarda MSN de, yapay zekâ sebebiyle uçuşan meleklerden Lucifer’ın mezarına dek birbirinden fantastik ve kurgu haberler yayınlamış ve eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Siz YZ’nin mevcut kullanım yöntemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı ve bizleri Google News üzerinden takip etmeyi unutmayın.

Kaynak: Business Insider

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

CNBC-e Geri Dönüyor Olabilir

Bir Nesilde Unutulmaz Anılar Bırakan TV Kanalı CNBC-e Geri Dönebilir

2023 Altın Ahududu Adayları Belli Oldu

Yılın Kötülerini Belirleyen Altın Ahududu’nun 2023 Adayları Ortaya Çıktı: Jared Leto Yine Listede…