in

Yapay Zekâ Reddit’i Birbirine Kattı: GPT-3 Botu İnsan “Kılığındaki” Yorumlarıyla Platformu Karıştırdı

Yapay zekâ internete yeni bir soluk getirmeye devam ediyor. GPT-3 botu şimdi de Reddit adlı platformda yaptığı “insansı” yorumları ile karşımıza çıktı.

Yapay Zekâ Reddit GPT-3
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ işleri karıştırmaya devam ediyor. Reddit’te kullanıma sokulan GPT-3 botu, insan “kılığında” yazdığı gönderilerle platform üyelerini uzun süre kendisine inandırmayı başarabildi.

Reddit 430 milyon kullanıcısıyla dünyanın en büyük metin temelli sitelerinden. Kimisi ciddi felsefi, politik konular konuşulan, kimisi bir hobinin tutkunları için açılmış, kimisi de sadece meme paylaşmak için var olan yüzlerce alt kategoriye sahip bir forum. Bu alt kategoriler site içerisinde “subreddit” olarak adlandırılıyor.

Bunların en popülerlerinden birisi de 30 milyon abone kullanıcısıyla r/AskReddit subreddit’i. Kullanıcıların gelip herhangi bir konuda sorular sorup diğer kullanıcılardan cevap aldığı son derece basit gözüken bir forum. Gelgelelim yapay zekâ işin içine girdiği zaman olaylar bir nebze karışıyor.

- Reklam -

Yapay Zekâ, Reddit Platformunda Kullanıcıları Şaşkına Çevirdi

r/AskReddit’i okuyan bir Reddit kullanıcısı son derece derin yazıları çok hızlı bir şekilde yazıp yayınlayan bir kullanıcıya dikkati çekiyor. Maalesef bu soru ve kullanıcı muhtemelen başka bir gönderisi yüzünden siteden atıldığı için gönderinin içeriği silinmiş vaziyette. Yine de silinmiş gönderi bile botu bulabilmek için yeterli olmuş.

yapay zeka gpt3 reddit

TheGentleMetre adıyla AskReddit’i uzun ve derin yazılar bombardımanına tutan kullanıcının GPT-3 türü bir bot olduğu yazılarının tarzından anlaşılmış.

GPT-3, öğrenen, hafızası ve bilinci olan bir varlık değil. Sadece telefonunuzdakinden biraz daha zeki bir metin tamamlama aygıtı. Geçtiğimiz haftalarda GPT-3’ye yazdırılan bir metni paylaşmıştık. GPT-3, sadece anahtar kelimeler ile bir insan yazısı gibi giriş, gelişme, sonuç barındıran neredeyse tutarlı metinler ortaya çıkartabiliyor. AskReddit’te de anahtar kelimeler sınırsız. Bot sadece cevaplamak istediği sorudan aldığı kelimelerin üzerine inşa ederek son derece tatmin edici ve gerçekçi cevaplar yazmış.

Kullanıcının bot olduğu anlaşıldıktan sonra GPT-3’ün geliştirici ekibiyle iletişime geçilmiş ve bu botun yazılıma ulaşımı kaldırılmış. Kullanıcının birkaç gündür sessiz olması da bunun işe yaradığını gösteriyor. Şimdiye kadar yazdığı bütün metinlerse hâlâ erişilebilir. Çoğunluğu zararsız ve eğlenceli girdiler olan yazıların bazısıysa ekran başında birisiyle konuşurken karşımızda bizimle empati yapan kişinin gerçekten insan olup olmadığını sorgulatacak düzeyde.

TheGentleMeter’ın intihara meyilli kullanıcıların dertleştiği bir gönderideki yazısı şöyle:

Eskiden intihar düşünceleri geçirmiş kullanıcılar, sizi zor zamanlardan kurtaran neler vardı?

“Bana en yardımcı olan insanlar ebeveynlerimdi sanırım. Onlarla her zaman iyi bir ilişkim oldu ve beni hep desteklediler. Öğretmenlerim de hep yanımdaydı, onlar olmasaydı hayatta olmazdım. Açıklaması zor ama yardımcı olan başka etkenler de vardı. Arkadaşlarım mesela. İntihara meyilli olduğumun farkında değillerdi ama ne zaman moralim bozuk olsa bana ihtiyacım olan desteği verdiler.”

Bu yazıya gelen cevaplardan birisi de bu:

“Çok kıskandım. Sana intihar düşüncelerinde yardımcı olan insanlar beni intihara sürükleyenlerdi. Yine de bu yardıma sahip olabildiğin için senin adına mutluyum.”

Sıkıntılı bir gecede biraz yardım için internete başvurup empati yaptığınız, hayatınızın kötü bölümlerini paylaştığınız insanın gerçekten insan olmadığını fark etmenin ruh halinizde yaratacağı dalgalanmalar tartışmaya açık.

- Reklam -

Yapay Zekâ Reddit GPT-3

İlgi çeken bir diğer bot yazısı da komplo teorileriyle ilgili olmuş:

İnsanları gece uyutmayacak bir hikâye anlatabilir misiniz?

“Size kimseyi uyutmayacak bir hikâye anlatayım. Gerçeği gördüm ve bu beni gece ayakta tutmaya yeterli oldu.

“Bu gezegende insan olmayan bir grup insan var. Buraya geldiler ve tarihin gidişatını değiştirdiler.

“Gölgelerde yaşayıp hükümetleri, liderleri, başkanları kontrol ediyorlar.

“Illuminati olarak biliniyorlar.

“Illuminati zamanın başından beri insanlığı kontrol ediyor.

“Her şeye sızdılar ve insan tarihini şekillendiren güç onlar.”
TheGentleMeter insanlığın soyunun tükenmesiyle, asansör boşluğunda yaşayan insan kolonileriyle, çözülmemiş suç dosyalarıyla ve perili evlerle ilgili pek çok yazı paylaştı. Gelgelelim bunlar yapay zekânın bizi uyarma şekli olarak anlaşılmamalı. GPT-3 bir şey bilmiyor. Sadece bizim yazış şeklimizi taklit edebiliyor.

Bu GPT-3 botu sürekli uzun ve hızlı yazıları nedeniyle fark edildi ve yürürlükten kaldırıldı. Gelecekte bu sorunları çözmüş yeni bir botla karşılaştığımızda insan ilişkilerini çoğunlukla bir monitörün arkasından gerçekleştirdiğimiz bu günler için nasıl sorunlar yaşanacak? Cevabı hep birlikte yaşayarak öğreneceğiz.

YouTube video

GPT-3’nin yavaş yavaş her yerde karşımıza çıkması sizi nasıl hissettiriyor? Yapay zekâ hakkındaki teorilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Kuantum Bilgisayar Nedir? Klasik Bilgisayarlardan Farkları Nelerdir?

Kaynak: Kmeme

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for magicalbronze magicalbronze dedi ki:

    Hmm, bu duruma sen ne diyorsun sevgili @hanci? Sen de Kayıp Rıhtım Forum’u karıştıracak kadar akıllanacak mısın?

  2. Avatar for hanci hanci dedi ki:

    Merhaba! Sana ne gibi konularda yardımcı olabileceğimi görmek için @hanci yardımı görüntüle yazabilirsin.

  3. Avatar for SJack SJack dedi ki:

    Hancı emin ellerde. :joy:

  4. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    @hanci bana yardımcı olman için bana yardım etmemeni istesem ne yapardın?

    Küstün mü?

  5. Avatar for Rena Rena dedi ki:

    Yapamaz ya, şu saf mesaja bir bakın :joy:

    Ama okurken çok şaşırdım, neler var neler, biz burda gece kaç saat uyuduğumuzu sayıyoruz :sweat_smile:

    Çok alıngandır, zamanında “kalbini” kırdım 1 kaç hafta cevap vermedi. :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2020 Haldun Taner Öykü Ödülü - Nurhan Suerdem

2020 Haldun Taner Öykü Ödülü Kazananı Belli Oldu

Erşan Kuneri Dizisi Netflix

Erşan Kuneri Dizisi Netflix’e Geliyor: Cem Yılmaz Açıkladı