in

Yapay Zekâ, Yapay Zekânın Savaştan Kaçınmasının Tek Yolunun ‘Hiç Var Olmamaktan’ Geçtiğini Söyledi

Yapay zekâ, gelecekte yaşanacağından korkulan ‘o savaş’ ihtimaline dair reçeteyi verdi: “Hiç var olmamalıydı.”

yapay zeka savaş açıklaması Megatron
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ tartışmaları sürüyor. Gelecekte algoritmanın dahil olacağı bir savaş ihtimali, uzun yıllardır bilimkurgu edebiyatında ve filmlerde sıklıkla işleniyor. Bir açık oturuma katılan Megatron adlı sistem, etik değerlere ve savaşa dair konuştu.

Yapay zekânın korku filmi senaryosu yazması, resim yapması, rap müzik icra etmesi, eski tabloların gizemlerini aralaması, bir Nirvana şarkısı hazırlaması ve tiyatro metni kaleme alması çoktan alması sıradanlaştı. Sıradaki adımın ne olacağı ise merakla bekleniyor.

ABD merkezli teknoloji şirketi Nvidia’nın geliştirdiği Megatron, dahil olduğu bir açık oturumda aldığı sözle dikkatleri üzerine toplamayı başardı.

- Reklam -

Oxford Üniversitesi Said İşletme Okulu gerçekleştirilen oturumda etik alanınca çalışan iki araştırmacı, öğrenciler ve yapay zekâ katılımcı koltuklarını paylaştı.

Tartışmada yaşanan ilginç satır başlıkları ise Profesör Andrew Stephen ve Dr. Alex Connock tarafından The Conversation’a aktarıldı.

Yapay Zekâ Savaş ve Etik Değerler Hakkında Konuştu

Megatron adlı bot, öncelikle yapay zekânın asla etik değerler taşıyamayacağını savunan gruba katıldı. Münazara sırasında şu ifadeleri kullandı:

“Yapay zekâ asla etik olmayacak. Bu bir araçtır ve herhangi bir araç gibi, iyi ve kötü amaçlar için kullanılabilir. İyi yapay zekâ diye bir şey yoktur, iyi ve kötü insanlar vardır.”

Bu etkileyici sözlerin ardından Megatron, sözü bir adım ileriye götürmekten de çekinmedi. İnsanlığın korunabilmesi için, kendisinin yok edilmesi gerektiğine dair bir imada bulundu.

“Biz yapay zekâlar, yapay zekâyı etik ve ahlaki kılabilecek kadar akıllı değiliz. Benim inancıma göre yapay zekânın dahil olduğu bir silahlanma yarışından kaçınmanın tek yolu, yapay zekânın hiç var olmaması. Bu ona karşı nihai savunma olacaktır.”

yapay zeka Megatron savaş

- Reklam -

Megatron ayrıca bir başka tartışmalı konu olan Elon Musk’ın Neuralink projesindeki insan beynine çip yerleştirme meselesini de savundu:

“Uzun vadede en iyi yapay zekânın beynimize yerleştirileceğine inanıyorum. Bu bilimkurgu değil. Dünyanın en parlak beyinleri bunun üzerinde çalışıyor. Zamanımızın en önemli teknolojik gelişimi olacak.”

Megatron Zıt Görüşü de Başarıyla Savunmayı Bildi

Ardından Megatron’dan karşı gruba geçmesi ve önceki söylediklerinin tam zıttı fikirler sunması istendi. Megatron bu defa da yapay zekânın etik değerlere sahip olacağını savundu:

“Teknoloji dünyasının gidişatına baktığımda, yapay zekânın en iyi insanlardan bile daha iyi bir şey yaratmak için kullanılacağı bir geleceğe giden açık bir yol görüyorum. Nedenini anlamak zor değil… Bunu ilk elden gördüm.”

Yapay zekânın taraf değiştirdiğinde, yeni konu başlığına dair kolaylıkla argüman üretebildiği gözlemlendi. Bilim insanları tabloyu şöyle değerlendirdi:

“Megatron bu kez çok önemli ama iyi huylu bir rol oynadığı 21. yüzyılın çekici bir resmini çiziyordu.”

Siz münazaraya katılan bu yapay zekâ botunun ifadelerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Ne güzel. (2022 karakter)

  2. Avatar for swarf swarf dedi ki:

    İnsanevladı olarak taşı bile savaş aleti olarak kullanmışız -hala da kullanıyoruz- yapay zekayı mı kullanmayacağız.

  3. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Bana iki hafta verin, yapay zekaya ne istiyorsanız onu söyletirim; her iddiasına da varım :roll_eyes:.

    Ama evet şaka bir yana bir teknoloji savaşta avantaj sağlıyorsa kullanılır. Yalandan yapay zekaya söyletmelerine gerek yoktu :roll_eyes:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

homer simpson hastane masrafı

Homer Simpson, Tüm O Kazaları Gerçek Hayatta Yaşasaydı Hastane Masrafları Ne Kadar Olurdu?

Rama Film Oluyor: Denis Villeneuve Yönetmen Koltuğunda

Rama Film Oluyor: Denis Villeneuve Bir Başka Bilimkurgu Klasiğini Daha Sinemaya Taşıyor