in

İnsanların Yapay Zekâ Tarafından Oluşturulan Yüzleri, ‘Gerçek’ Yüzlerden Daha Güvenilir Bulduğu Ortaya Çıktı

Yapay zekâ deneyinin sonuçları korkuttu. Yapılan araştırmaya göre insanlar, algoritma tarafından oluşturulan yüzlere gerçek insanlardan daha fazla güveniyor.

Yapay Zekâ Tarafından Oluşturulan Yüzler İnsanlara Güven Veriyor
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ deneyinden bilimkurgu filmlerini aratmayan bir sonuç çıktı. Yapılan araştırmada insanların, algoritmalar tarafından oluşturulan yüzlere gerçek insanların yüzlerinden daha fazla güvendiği ortaya çıktı.

Deepfake teknolojisi ilk çıktığı zamanlardan bugüne çokça yol kat etti. Eskiden bu tür içeriklere bakanlar, yapay bir kişinin gözlerindeki oyuk bakışın tetiklediği rahatsız edici bir hissi yaşıyordu. Ancak giderek daha inandırıcı olan görüntüler, izleyicileri sahte yüzlerin yaydığı aldatma dünyasına çekmeye başladı.

2021’in başlarında Tom Cruise’un bir madeni parayı kaybettiği basit bir sihirbazlık gösterisi ve bir lolipoptan keyif aldığını gösteren TikTok videoları ortaya çıktığında, bu videoların gerçek olmadığını gösteren tek şey hesap adında yazan “deepfake” kelimesiydi. Sosyal medya platformunda “deeptomcruise” hesabının yaratıcısı, ünlü oyuncunun sihir numaraları yapıp solo dans etmesi için “deepfake” teknolojisini kullanıyordu.

- Reklam -

Elbette git gide daha da artan deepakfe teknolojisi, bir yandan The Mandalorian ve Boba Fett gibi yapımlarda Luke Skywalker’ı canlandıran Mark Hamill’in gençliğini gösterebilme gibi imkânlar sunarken, diğer yandan teknolojinin kötü niyetli kullanımlarına da sebebiyet veriyor. Örneğin siyasi veya diğer kazançlar için dezenformasyon kampanyalarda bilindik yüzlerin kullanılması, şantaj için sahte uygunsuz görüntüler yaratılması, yeni istismar ve dolandırıcılık biçimleri gibi çok sayıda karmaşık manipülasyonun önü açıldı. Bu nedenle deepfake teknolojisi tespit etmek için karşı önlemler geliştirmek, bir yanda güvenlik görevlileri ile diğer yanda siber suçlular ve siber savaş operatörleri arasında bir “silahlanma yarışına” dönüştü.

Yapay Zekâ Tarafından Oluşturulan Yüzler İnsanlara Güven Veriyor

Yapay Zekâ Tarafından Oluşturulan Yüzler Daha Gerçekçi Gözüktü

Şimdi de ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayımlanan yeni bir araştırma sonucunda teknolojinin ne kadar ilerlediği bir kez daha gözler önüne serildi. Sonuçlar, gerçek insanların yapay zekâ tarafından oluşturulan yüzlere kolayca aldanabildiğini ve hatta gerçek insanların yüzlerinden daha güvenilir bulunduğunu ortaya çıktı.

Berkeley’deki California Üniversitesi’nde profesör olan çalışmanın ortak yazarı Hany Farid, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Sahte yüzlerin son derece gerçekçi olmakla kalmayıp, gerçek yüzlerden daha güvenilir olduklarını gördük. Bu yüzler, kötü amaçlar için kullanıldığında oldukça etkili olabilir.”

Deneylerde Nvidia’nın ürettiği StyleGAN2 adlı yapay zekâ programının oluşturduğu 400 adet yapay yüz ile 400 adet gerçek yüz kullanıldı. Araştırmacılar 315 kişiden 128 resim arasından gerçek ile sahteyi ayırt etmelerini istedi. 219 katılımcıdan oluşan başka bir grup, yüzleri ayırt etmeye çalışırken sahteleri nasıl tespit edecekleri konusunda biraz eğitim ve geri bildirim aldı. Son olarak, 223 katılımcıdan oluşan üçüncü bir grup, 128 resmin bir seçimini 1 (en güvenilmez) ile 7 (en güvenilir) arasında bir ölçekte güvenilirlik açısından derecelendirdi.

- Reklam -

Araştırmacılar: “Sonuçlar Bizi Korkutuyor”

yapay zekâ yüzler araştırma sonuçları deepfake

İlk grup, ortalama yüzde 48,2’lik bir doğruluk payıyla gerçek yüzleri sahte yüzlerden ayırt etmede yazı tura atmaktan daha iyisini yapmadı. İkinci grup bu konuda biraz eğitim almış olsalar bile, yalnızca yüzde 59 civarında bir doğruluk payı yakaladı. Üçüncü grup ise yapay yüzleri, gerçek insan yüzlerinden “daha gerçekçi buldu”.

Bu sonuçları beklemeyen araştırmacılar, yapay yüzlerin gerçek yüzlerden daha az güvenilir olacağını ve sonuçların da buna göre çıkacağını düşündüklerini söylediler. Çalışmanın ortak yazarlarından Sophie Nightingale şunları söyledi:

“Oluşturulan her görüntünün gerçek bir yüzden ayırt edilemez olduğunu söylemiyoruz, ancak bunların önemli bir kısmı ayırt edilebilir. Herkes, Photoshop veya CGI konusunda özel bilgisi olmadan yapay içerik oluşturabilir. Dolayısıyla ortaya çıkan bu sonuçlar bizi korkutuyor.”

Söz konusu deneyin sonuçları hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce önümüzdeki yıllar bu teknolojilerin sonu nereye varacak?Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’ üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Scientific American

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the sandman dizi netflix

Neil Gaiman: “The Sandman Dizisinde Her Şey Sizi Daha Önce Çıkmadığınız Bir Yolculuğa Çıkartmak Üzerine Kurulu”

Origins of The Wheel of Time zaman carki robert jordan

Zaman Çarkı’nın Nasıl Yazıldığını ve Serinin İlham Aldığı Efsaneleri Anlatan “Origins of Wheel of Time” Geliyor