in

Yapay Zeka Kokuları Ayırt Edebilecek

Google’ın beyin takımı, yapay zeka çalışmalarına devam ediyor. Yapay zeka, moleküler yapılarından yola çıkarak, kokuları ayırt edebiliyor.

google yapay zeka koku
- Reklam -
- Reklam -

Onlarca yıldır parfümcüler ve bilim insanları, bir molekülün yapısı ile kokusu arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalıştılar. Bilim insanları ışığın dalga boyuna bakarak hangi renk olduğunu belirleyebilseler de, söz konusu kokular olunca moleküllerin yapısına bakılarak kokuyu tanımlayamıyorlar. Google’ın yapay zeka geliştiren beyin ekibinden araştırmacılar, yapay zekanın bunu değiştirebileceğini umuyorlar. Arxiv’de yayınlanan bir makalede yapay zekayı kokuları tanımak için nasıl eğittiklerini açıkladılar.

Araştırmacılar, parfümcüler tarafından yağlı, tropikal ve otsu olarak üç ayrı koku kategorisinde 5 bin molekülden oluşan bir veri kümesi oluşturdular. Ekip, yapay zekayı eğitmek için veri kümesinin yaklaşık üçte ikisini molekülleri sık sık aldıkları tanımlayıcılarla ilişkilendirmek için kullandı. Daha sonra araştırmacılar veri kümesinde geri kalan üçte birlik kısmı yapay zekayı test etmek için kullandılar ve yapay zeka daha önce hiç bilmediği kokuları tanımakta testi geçti.

Yapay Zeka Koku Tahmin Testini Geçti

Wired’ın belirttiği üzere koku bilimini bu kadar zor ve karmaşık yapan şeyler var. Yeni başlayanlar için iki kişi aynı kokuyu farklı şekilde tanımlayabilir. Örneğin, topraksı ve odunsu. Bazen moleküller aynı atomlara ve bağlara sahiptir. Ancak ayna tersi görüntüsü olarak düzenlenirler ve tamamen farklı kokulara sahiptirler. Bunlara kiral çiftler denir; kimyon ve nane sadece birer örnek. Kokuların birleştirilmesiyle denklem daha karmaşık bir hal alıyor.

- Reklam -

Buna rağmen Google beyin ekibi yapılan deneyi yapay zekayı eğitmenin ilk adımı olarak tanımlıyor. Böylece belirli moleküller kokularla ilişkilendirilecek ve gelecekte kendi başına tahminlerde bulunabilecek. Yapay zekanın potansiyeli kimyaya, insanların beslenme ve duyusal anlayışına ve sentetik kokuları nasıl ürettiğimize dair fikir verebilir.

- Reklam -

Bu konuda çalışan tek isim Google değil. 2019’un ilk yarısında Londra’da düzenlenen bir yapay zeka sergisinde izleyenler oldukça ilginç bir gösteriye tanıklık ettiler. Bilim insanları makine öğrenimini kullanarak soyu tükenmiş bir çiçeğin kokusunu tekrar ortaya çıkarmaya çalıştılar. Rusya’da yapay zeka ölümcül gaz kokularını tanımlamak için kullanılıyor. IBM şirketi de bizzat yapay zekanın ürettiği parfümler üzerine denemeler yapıyor.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Robert Pattinson

Robert Pattinson Batman’in Sesi Hakkında Konuştu

fantastik canavarlar 2 j k rowling

Fantastik Canavarlar 2’nin Senaryo Kitabı Çıktı