in

Yarasaların Eşek Arısı Taklidi Yaparak Yırtıcılardan Korunduğu Keşfedildi

Yarasalar, başka yırtıcı hayvanlara kurban gitmemek için eşek arıları başta olmak üzere çeşitli böcekleri taklit ediyor. Yapılan yeni araştırma, böyle bir örneği ilk defa belgeledi.

yarasalar eşek arısı taklidi
- Reklam -
- Reklam -

Yarasalar hakkındaki yeni araştırma, bu canlıların hayatta kalma içgüdülerine dair yeni detayları ortaya çıkardı. Fare kulaklı yarasaların yırtıcılardan kurtulmak için eşek arısı taklidi yaptığı tespit edildi.

Yapılan yeni keşif, bir memelinin yırtıcılardan korunmak için böcekleri taklit ettiği, belgelenmiş ilk örnek olarak kayıtlara geçti.

Latince adı Myotis myotis olan fare kulaklı yarasaların yapılan gözlem sonucuna hayatta kalmak için eşek arısı gibi vızıldadığını ortaya koydu.

- Reklam -

Fare kulaklı yarasa türünün, aç bir baykuşun pençelerinden kurtulmak için kızgın bir eşek arısının yoğun vızıltılı sesini taklit ettiği ve bu sayede hayatta kaldığı gözlemlendi.

Doğada daha önce de birçok hayvanın tehlikeden kurtulmak için farklı canlıları taklit ettiği görülmüştü.

yarasalar eşek arısı taklidi

Örneğin, Latince adı Euchates egle olan süt otu kaplan güvesi, zehirli bir tür olan köpekbalığı kaplan güvesinin (Cycnia tenera) ürettiği sesleri aç yarasalardan kurtulmak için kullanıyor.

Yarasalar, Tehlike Anında Hayatta Kalmak için Eşek Arılarını Taklit Ediyor

İtalya’da bulunan Napoli Üniversitesi Federico II’de görev alan Danilo Russo, “Bildiğim kadarıyla bizimki, bir memelide belgelenmiş ilk akustik taklit vakası,” şeklinde konuştu.

Current Biology adlı dergide yayımlanan makalede yalnızca M. myotis’in değil, muhtemelen diğer yarasa türlerinin de yırtıcıların elinden kurtulmak için buna yakın yöntemler kullandıkları ifade edildi.

Makalenin yazarı Russo, daha önce bu gözleme doktorasını tamamladığı dönemde tanıklık etti. Araştırmacı, yarasaları daha detaylı inceleyebilmek adına İtalya’nın Lazio kentinde örgü tuzaklar hazırladı.

Yarasaları ağdan çıkarırken eşek arısı gibi vızıldadıklarını tespit eden Russo, taklit teorisini sınamak adına araştırma ekibiyle yola koyuldu ve doğadaki yarasaların ses kayıtlarını kaydetmeye başladı.

Vızıltı seslerinin akustik değerini, eşek arıları ve bal arıları dahil olmak üzere bazı böcek türleriyle kıyasladı.

- Reklam -

Yarasa ve Eşek Arılarının Vızıltıları Akustik Açıdan Birbirlerine Oldukça Yakın

Analizlerine yarasa avlayan baykuşların işitme aralığını da dahil eden ekip, eşek arıları ve yarasaların vızıltılarının akustik açıdan çok yakın olduğunu keşfetti.

baykuş

Ardından yarasaların bu kayıtları alaca baykuşlara (Strix aluco) dinletildi ve baykuşların bu seslerden kaçarak uzaklaştığı tespit edildi.

Tel Aviv Üniversitesi’nden zooloji profesörü Yossi Yovel sonuçları şu sözlerle yorumladı:

“Yırtıcıların benzer şekilde tepki verdiğini, hem Myotis vızıltılarından hem de arılardan hoşlanmadıklarını gösteren güçlü kanıtlar sağlandığını düşünüyorum.”

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Doğa Tarihi Müzesi’nde kıdemli bir bilim insanı olan Mirjam Knörnschild ise araştırmaya dair şöyle konuştu:

“Olağanüstü ses yetenekleri ve sesleri üzerindeki sofistike kontrolleri sayesinde yarasaların avcıları kandırmak için akustik araçlara başvurmaları bana tamamen mantıklı geliyor.”

Son olarak bazı erkek örümcek türlerinin çiftleşme sonrası yamyamlığa kurban gitmemek için ekstrem mesafelere sıçradığı ortaya çıkmıştı.

Görünüşe göre doğadaki canlıların kendilerini koruma içgüdülerine dair yeni keşifler yapılmaya devam edecek. Siz ne dersiniz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent, Live Science

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

68. Sait Faik Hikâye Armağanı kazananı kamil erdem

68. Sait Faik Hikâye Armağanı’nda Kazanan Yazar Açıklandı

spider-verse çizgi roman marvel

Marvel, Spider-Verse Evrenini Sonlandırmaya Hazırlanıyor