in

Yaşayan En Yaşlı Dişi Yılan ‘Tek Başına’ Yumurtlama Dönemine Girdi

Yaşayan en yaşlı yılan, herhangi bir erkeğin yardımı olmadan yumurtlama dönemine girmeyi başardı. 62 yaşındaki kraliyet pitonu araştırma konusu oldu.

Yaşayan En Yaşlı Yılan
- Reklam -
- Reklam -

20 yirmi yıldır türünün eril örnekleriyle yan yana gelmeyen yaşlı yılan, yumurtlama sürecini başarıyla tamamladı. Dünyanın bilinen en yaşlı dişi yılanı, bir erkeğin yardımı olmadan yumurta bırakarak uzmanları şaşırtmayı başardı.

62 yaşındaki kraliyet pitonu, Missouri’deki Saint Louis Hayvanat Bahçesi’nde en az 20 yıldır bir eş etrafında olmamasına rağmen yedi yumurta üreterek ilgi odağı oldu.

Pitonun yumurtlaması işleri daha da alışılmadık bir boyuta taşıdı. Çünkü pitonun yaşayan en yaşlı yılan olduğuna inanılıyor. Bilindiği kadarıyla bu türler genellikle altmışlı yaşlarına gelmeden çok önce yumurtlamayı bırakıyor.

- Reklam -

Hayvanat bahçesindeki herpetoloji müdürü Mark Wanner, “O kesinlikle tarihte bilinen en yaşlı yılan olacak,” açıklamasında bulundu.

Piton Türleri Gecikmiş Döllenme İçin Sperm Depolayabiliyor

Mark Wanner, pitonların eşeysiz olarak çoğalmasının alışılmadık ama nadir olmadığını ve yılanların bazen gecikmiş döllenme için sperm depoladığını söyledi. Piton, yumurtalarını 23 Temmuz 2020 tarihinde bıraktı.

St. Louis Post-Dispatch raporuna göre, yumurtaların üçü bir kuluçka makinesinde kaldı ve bir ay içinde yumurtadan çıkması bekleniyor. İkisi genetik örnekleme için kullanıldı ve diğer ikisindeki yılanlar ne yazık ki hayatta kalmadı.

Yumurtaların cinsel yolla mı yoksa eşeysiz olarak mı çoğaltıldığını saptamaya çalışan genetik örnekleme, fakültatif partenogenez olarak adlandırılıyor.

- Reklam -

Hayvanat bahçesindeki diğer tek kraliyet pitonu, yaklaşık 31 yaşında bir erkek. Haberimizin öznesi olan yılan, 1961 yılında özel bir bağışçı tarafından hayvanat bahçesine verilmişti.

Dişi yılan, bundan önce 1990 ve 2009 yıllarında yumurta bırakmıştı fakat yumurtalardan canlı yavrular dünyaya gelemedi. Bu durumun o zamanlarda yılanların kafes temizliği için aynı kovaya konulmasından ötürü yaşandığı ileri sürülüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yaşlı yılan isteğe bağlı döllenme mi yaşıyor? Bu denli uzun yaşayabilmesi hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Fikirlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Yapay Zekâ Makale Yazdı: “Korkmayın, Sizi Öldürmeyeceğim”

Kaynak: Independent.co.uk

Oğuzhan Karacaoğlan

Edebiyatın her türü ile haşır neşir, konsept sanat ve karakter tasarımı delisi. İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrenimine devam eden arada bir kendi diyarlarında kaybolan en tazesinden bir yazar adayı.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Waxillium Waxillium dedi ki:

    İyi de döllenme olmadan yumurtayamaz mı? Yazıyı okuyamadım gözlerim çok sulanıyor bu aralar.

    Edit: Evet şimdi okudum, sebebi gayet açıkmış.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jake Gyllenhaal - Denis Villeneuve

Jake Gyllenhaal, Denis Villeneuve ile Bir Proje Üzerinde Çalışıyor

Doctor Who David Tennant Dalek Universe

Doctor Who Yıldızı David Tennant, Dalek Universe’e Katılıyor