Menu
in ,

Yapay Zekâ, Yeni Bir Nirvana Şarkısı Hazırladı | DİNLE

Yapay zekâ yardımıyla yeni bir Nirvana şarkısı hazırlandı. Teknoloji, 27’ler Kulübü üyeleri yaşasaydı ortaya nasıl parçalar çıkabilirdi sorusunu yanıtlıyor.

Kurt Cobain’in 1994’teki zamansız ölümü sevenlerini üzmekle kalmadı, genç sanatçının yaşasaydı neler ortaya çıkartabileceğini de merak ettirdi. Boğazdan gelen, akordu bozuk kendine has Nirvana müziği Cobain’in vefatının ardından sonsuza kadar yarım kaldı. Genç müzisyenlerin akıl sağlığına dikkat çekme hedefiyle başlayan bir proje, yapay zekâ yardımıyla yeni bir Nirvana şarkısı hazırlamayı başardı.

Drowned in the Sun (Güneşte Boğuldu) adındaki yeni şarkı, Come as You Are’ın parmak teknikleri, Cobain’in aniden gelen öfke dolu haykırışları ve aynı hızla gelen pesimist mırıldanmalarıyla gerçekten Nevermind albümünden çıkmış gibi.

Over the Bridge adındaki proje için yapay zekâ sistemine sanatçıların 30 kadar şarkısı dinletilmiş ve benzerlerinin üretilmesini istenmiş. Projenin başındaki isim Sean O’Connor süreci anlattı:

- Reklam -

“Şarkıları MIDI dosyalarına (müzik yapımında kullanılan ses dosyası türü) ayırıp, sisteme dinlettik. Şarkıları bütün olarak yüklediğimizde yapay zekâ kendisinden ne istediğimizi anlamakta zorlanıyordu. Bu yüzden sözleri, gitar ritmini, melodiyi parçalara ayırıp verdik. Böylece yapay zekâ dinlediklerinden üremiş yeni bir iş ortaya çıkartıyordu. Genelde beş dakika süren söz ve melodilerin %90’ı dinlenemeyecek kadar kötü oluyordu. Ekip olarak dinleyip birbirine bağlanabilecek parçaları ayırdık.”

Yapay zekânın ürettiği pek çok şarkı parçası bir araya getirildikten sonra iş şarkıyı söylemeye gelmiş. Nirvana şarkılarını söyleyen bir hayran grubunun solistliğini yapan Eric Hogan’a teklif götürülmüş. Hogan teklif geldiğinde bir hayli şaşırmış:

“O’Connor’la oturup konuştuktan sonra bile olayın gerçekliğinden emin değildim. Aynı anda hem dolandırıldığımı hem de çok havalı bir işin içinde olduğumu düşünüyordum. Sözler elime geçince ancak inanabildim.

“Kayıt odasında öylece durduğumu hatırlıyorum. Şarkıyı nasıl söyleyeceğimi bilmiyordum. Proje ekibinden biraz mırıldanmalarını istedim. Sonra Cobain’in ne yapacağını hayal ederek devam ettim. O da çok tuhaf hissettirdi ama sonrasında işler biraz daha yoluna girdi.”

Yapay Zekâ İmzalı Nirvana Şarkısı: “Drowned in the Sun” | DİNLE

27’ler Kulübü Geri Döndü

Genç sanatçıların ruhsal sağlığına odaklanan Over the Bridge yöneticilerinden gelen açıklama şu şekilde:

“Sevdiğimiz sanatçılar depresyonla boğuşurken yardım alabilseydi ne olurdu? Müzik endüstrisinde, nasıl olduysa, depresyon normalleşmiş ve romantize edilmiş. Acı çeken sanatçıların müziği daha otantikmiş gibi düşünülüyor.”

Drowned in the Sun ve Jimi Hendrix’ten Amy Winehouse’a kadar genç yaşta hayatını kaybetmiş pek çok sanatçının yapay zekâyla üretilen yeni şarkılarını Over the Bridge projesinin YouTube kanalından dinleyebilirsiniz. 27’ler Kulübü üyeleri, yaşasaydı ortaya nasıl parçalar çıkardı? İşte bu soruya alternatif bir cevap gelmiş durumda.

“Yeni” Nirvana şarkısını beğendiniz mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Rolling Stone

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Yorum Yap

Exit mobile version