Bursa’nın İnegöl ilçesinde bulunan 614 yıllık tarihi hamam restore edilmeyi bekliyor. İnegöl sakinleri yıkık dökük bir durumda olan tarihi hamamın kaybolup gitmemesi için Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne başvurdu. Bölge sakinleri harabeye dönen hamamın bir an evvel restore edilmesini istiyor.
“Dileriz ki En Kısa Zamanda Tarihimiz Ayağa Kalkar”
Hamam, Bursa’nın İnegöl ilçesinin Şipali Mahallesi’nde buluyor. 614 sene önce yapılan, tarihi değeri yüksek hamamın şu anki hâli tarih severlerin duyarlı duruşlarıyla restore edilmesi üzere bildirildi. Hamamın restorasyonu için Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne başvuran bölge halkı henüz net bir cevap alamadı.
Tarihi hamamın restore edilmesi için Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne başvuran Şipali Mahallesi Muhtarı Murat Özer 2016 yılında IHA bölge muhabirleri ile konuşarak, “Hamamımız 1405 yılında yapılmış. Tarihi çok eskilere dayanıyor. Osmanlı döneminde yapılan medrese ve camilerle yan yana yapılmış, gelin hamamı olarak bilinen bir tarihi hamam. Ön tarafında bulunan soyunma odası ile iki bölmeli hamam. Kazan odası da var. Terleme odası, banyoları da var. Restorasyon yapılması için vakfa başvurduk. Vakıf görevlileri ölçüp, biçtiler. Bu tarihi hamamı ayağa kaldıracaklarını söylediler. Dileriz ki en kısa zamanda tarihimiz ayağa kalkar. Restore edilmesini bekliyoruz,” dedi.
Bölge halkı, muhtar ve hamam hâlâ bekliyor.
Tarihi Hamam Eskiden Gelin Hamamı Olarak Kullanılıyordu
İnegöl, tarihinde onlarca uygarlığı ağırlamış toprakları üzerinde çok değerli tarihi eserleri de taşımaktadır. 5 bin yıllık geçmişinde sırasıyla Hititler, Bitanyalılar, Lidyalılar, Persler ve Makedonyalılara ev sahipliği yapan İshakpaşa Camii ve Külliyesi, Yıldırım Beyazıt Camii, Beylik Hanı, Kapalı Çarşı, Kasım Efendi Camii, Hançerli Fatma Sultan Camii, Karacabey Kervansarayı gibi tarihi yapılara sahip İnegöl’de bir tarih daha ayağa kalkmayı bekliyor. Tarihi hamamın eskiden gelin hamamı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
800 Yıllık Taç Kapı Restorasyonu Skandalı: Motifler Yok Oldu
Karkamış Antik Kenti: Sırları Gizleyen Topraklarda Kazılar Yeniden Başladı
Almanya’nın En Eski Halk Kütüphanesi Bulundu!
Kaynaklar: sehirmedya, milliyet
Haydi hayırlısı restore edilse bir dert edilmese bir dert. Restore ederseler bakalım nasıl bir şaheser ortaya çıkar.
Doğru…
Beklesin, aslında böyle daha güzel. Şşşşş sessiz olalım etrafımızda restore etmek için bekleyenler olabilir!
Çok yavaşsın Bursa. Bak elalem neler yapıyor?
Gaziantep’teki Roma Köprüsünün Yerine Yenisi Yapıldı