in

Charles Baudelaire’nin İntihar Mektubu 234 Bin Avroya Satıldı

Fransız şair Charles Baudelaire’in metresine yazdığı intihar mektubu 234 bin avrodan alıcı buldu.

Charles Baudelaire mektup 1
- Reklam -
- Reklam -

Bizim ülkemizde ve edebiyatımızda pek yeri olmasa da Batı dünyasında tarihin büyük sanatkâr simalarına ait eşyalar koleksiyon değerlerinden ötürü fahiş fiyatlara alıcı bulabiliyor. Bunun son örneği de ünlü Fransız şair Charles Baudelaire’nin 234 bin avroya alıcı bulan ve metresine yazdığı intihar mektubu.

Charles Baudelaire, 1821 Paris doğumlu bir şair. Kendisinin ölüm tarihiyse 1867. Şair etkilendiği yazarlar arasında Edgar Allan Poe ve Victor Hugo’yu gösteriyor. Baudelaire, 1845 yılının 30 Haziran gününde, kendisi daha 24 yaşında bir gençken yazdığı mektubunda Jeanne Duval adlı metresine intihar edeceğini söylüyor. Mektupta metresine hitaben, “Siz bu mektubu aldığınızda ben çoktan ölmüş olacağım,” ifadeleri yer alıyor. Devamı ise şöyle:
“Daha fazla yaşayamayacağım, uyuyamayacak ve uyanamayacak kadar tükenmiş olmaya katlanamadığım için kendimi öldürüyorum. Ölümsüz olduğuma inandığım, öyle olduğumu umduğum için kendimi öldürüyorum.”
Baudelaire’nin oldukça zor bir hayatı vardı ve ailesi tarafından Paris’te hukuk eğitimi almaya zorlanmıştı. Ancak şair Hukuk eğitimine itiraz ederek daha sefil ve ‘gerçekten kendi olduğu’ bir hayat seçmeye karar vermişti. Baudelaire o gün, bir bıçak alarak kalbine saplamak istedi ancak bu intihar girişimi istediği sonucu vermeyince hafif bir yaralanmayla kurtuldu. Talih onun 22 yıl daha yaşamasına izin verdi. Daha sonra 1867 yılında, 46 yaşındayken, frengi hastalığına yakalanarak vefat etti.

Charles Baudelaire mektup

- Reklam -
- Reklam -

Mektubu açık arttırmada satan müzayede evi Osenat ise mektubun kim tarafından alındığını açıklamadı. Sadece alıcının açık artırmaya telefonla katıldığını belirtmekle yetindi. Osenat’ın açıklamasına göre bu parça “Baudelaire’nin elinden çıkmış en özel mektup bu.” Görünüşe göre mektubun 234 bin avrodan alıcı bulmasına müzayede evi de şaşırmış çünkü onlar da mektubun 60 bin ila 80 bin avro arasında satılacağını tahmin etmişler.
Kaynak: The Guardian

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: [email protected]

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Alıp n’apacaklar acaba ? Çok merak ediyorum.

  2. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Ben de. Kişisel koleksiyona böyle parçaların eklenmesini anlamıyorum, müzelik koleksiyon da yer alsa neyse :confused: O zaman herkes görebilir

  3. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Sevginin ötesine geçen hayranlıklar besleyenler de yaptıklarının farkındalar; yine de bile bile bu çılgınlıkları yapıyorlar.

    Neydi, hatırlamaya çalıyorum… Sanırım zamanında, uzak memleketlerden bir hayran, hayranlık duyduğu şahsiyetin cetveline bir yığın para döktükten sonra, yaptığı ilk işin akıl sağlığını ölçmek olduğunu, belirtmiş.

    Aslında bu tür önemli şahsiyetlerin eşyalarına değer biçmenin ve bunun bir piyasası olmasının Uzaktan Kumandalı Kız’ı yorumlarken aşağıda bahsettiğim hususla yakında ilişkisi varmış gibime geliyor:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Walking Dead Televizyon Filmi - Rick Grimes

“The Walking Dead” Evrenine 3 Televizyon Filmi Geliyor

Ünlü Yazarlar Sevmedikleri Klasik Eserler

Ünlü Yazarlarca Pek Sevilmeyen 14 Klasik Eser