in ,

Charlie Chaplin Arşivi Çevrimiçi Olarak Halka Açıldı

Charlie Chaplin’in kariyeri boyunca yaşadığı bütün önemli olayları içeren arşiv, dijital olarak halka açıldı! Sanatçının hiçbir zaman çekilememiş filmlerinden taslak hâlindeki şiirlerine, çizimlerine, eleştirilerine kadar oldukça kıymetli bu materyallere artık çevrimiçi olarak ulaşabilirsiniz.

Charlie Chaplin
- Reklam -
- Reklam -

Charlie Chaplin zamanın en büyük sanatçılarından biriydi. Bunu kendi de biliyordu elbette, ancak ölümünden yıllar sonra bile insanlara ilham vermeye devam edeceğini hiç düşünmüş müydü acaba? İşte bu büyük oyuncuya adanmış Charlie Chaplin arşivi, aktörün doğumundan 130 yıl sonra tüm dünyaya açıldı.

Daha önce Chaplin’in filmografisini restore edip saklamak için büyük emekler veren Fondazione Cineteca di Bologna‘nın bu projesi bizlere Chaplin’in “İngiliz sahnesindeki ilk kariyerinden İsviçre’deki son günlerine kadar özenle korunan profesyonel ve kişisel arşivlerini” dijitalleştirerek sunuyor. Bu çevrimiçi arşiv bir filmin ilk el yazımı notlarından çekimlere kadar olan metinlerini, filmlerin sahne sahne belgelerini, hiçbir zaman çekilmemiş bir projeyi ve daha birçok belgeyi içeriyor. Sadece filmler de değil elbette; şiirler, çizimler, programlar, mektuplar, dergiler, çizgi romanlar, kritikler, sözleşmeler…

Bu belgelerin büyük bir çoğunluğu daha önce halkın ulaşabileceği bir şekilde sunulmamıştı. Globalleşmenin ve teknolojinin büyük etkilerinden biri de bilginin zarara uğramadan yerkürenin diğer ucundaki kişilere ulaşmasının sağlanması. Bu sayede ustanın The Great Dictatorve Modern Times gibi günümüzde hala sıkılmadan izleyebildiğimiz eserlerinin nasıl ortaya çıktığına yakından tanıklık edebiliyoruz.

- Reklam -
- Reklam -

4.000‘den fazla resim ve 25.000 kadar doküman içeren bu arşiv arama yapmanız için belli başlıklara da bölünmüş. Ustanın erken kariyerinden başlayarak yükselişini ve işleriyle hayatının da farklılaşmasını siz de hemen buradan inceleyebilirsiniz.

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for r0ck3tman r0ck3tman dedi ki:

    Chaplin gibi komedinin babası olarak bahsedilebilecek birisinin eserlerinin ücretsiz erişime açılması çok büyük bir lütuf. Haberi yeni gördüğüme üzüldüm.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

god of war belgesel

God of War Belgeseli “Raising Kratos” Geliyor!

love death and robot liste

Love, Death & Robots Dizisine İlham Vermiş Bilimkurgu Eserleri