in , ,

Cingöz Recai Sinemalara Dönüyor

Peyami Safa’nın yarattığı sevilen karakter Cingöz Recai, bir kez daha beyazperdeye geliyor.

cingoz recai ust
- Reklam -
- Reklam -

Maurice Leblanc’ın yarattığı Arsen Lüpen, tüm dünya edebiyatındaki en ilginç karakterlerden biriydi ve çok sevilmişti. Peyami Safa da bu karakterden oldukça etkilenmiş ve ondan esinlenerek Cingöz Recai’yi yaratmıştı. Safa’nın bir dizi eserinde yer alan Cingöz Recai’nin, Arsen Lüpen’in yerli versiyonu olduğunu söyleyebiliriz. Fakat Cingöz Recai’nin bulunduğu hikâye ve romanlara hem Arsen Lüpen’in bizzat kendisi hem de Sherlock Holmes ve yardımcısı Dr. Watson da dâhil edilmiştir.

Cingöz Recai yakışıklı, eğitimli, kibar ve kurnaz bir hırsızdır. Fakat o ilkeleri olan bir hırsızdır. Sadece haksız yollarla servet sahibi olmuş kişileri soyar ve kazandıklarını ihtiyaç sahibi kişilere dağıtır. Son derece zeki bir hırsız, bir kılık değiştirme ustasıdır ve akıl almaz yöntemlerle işini görür. Onun peşinde ise polis müfettişi Mehmet Rıza vardır ve bu ikisi arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir kovalamaca yaşanır. Bir de Cingöz’ün Jale adındaki sevgilisi vardır ve onun da Cingöz’den aşağı kalır yanı yoktur.

Bu bakımdan Cingöz Recai’nin bulunduğu eserler, Türk edebiyatındaki önemli polisiye eserlerdendir. Polisiyeye soğuk bakan kişilerin fikrini değiştirebilir. Çünkü hem gereksiz ayrıntılar olmadığı için sade ve akıcı bir anlatım söz konusudur hem de bizim Cingöz bir şekilde kendisini size sevdirir.

- Reklam -

Cingöz Recai, daha önce iki kez sinemaya uyarlanmıştı. İlki 1954’te gösterime giren Cingöz Recai/Beyaz Cehennem adlı filmdir. Metin Erksan’ın yönettiği filmde Cingöz’ü Turan Seyfioğlu, Mehmet Rıza’yı Avni Dilligil ve Jale’yi Neriman Köksal canlandırmıştı. İkinci uyarlama ise 1969’da yapıldı. Safa Önal’ın yönettiği filmde Cingöz’ü Ayhan Işık, Mehmet Rıza’yı Abdurrahman Palay, Jale’yi ise ise Sema Özcan canlandırmıştı. Her iki film de önemli Yeşilçam klasiklerindendir.

- Reklam -

Ve şimdi Cingöz Recai’nin üçüncü sinema uyarlaması geliyor. Şu an fazla bir bilgi yok. Bildiklerimizi sizlerle paylaşalım: Filmin yönetmeni Onur Ünlü. Cingöz’ü Kenan İmirzalıoğlu, Mehmet Rıza’yı Haluk Bilginer canlandırıyor. Meryem Uzerli ise Göze adlı bir karakteri canlandırıyor. Sanırım Göze, Jale’nin yerine filmde bulunacak karakter.

IMDb’ye göre film, bu yıl 13 Ekimde yayınlanacak. İlk fragman yayınlandı bile. Fragmanda Kenan İmirzalıoğlu’nu kılıktan kılığa girerken görüyoruz. Sözü fazla uzatmadan sizi fragmanla baş başa bırakalım.

YouTube video

Okan Akıncı

1986’da Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde doğdu. 1998’den beri ailesiyle birlikte Adana’da yaşıyor. 2010’da Mustafa Kemal Üniversitesi Muhasebe Önlisans bölümünden ve 2013’te Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden mezun oldu. Katı bilimkurguya bayılıyor, kendi çapında öyküler yazıyor. Şu sıralar en büyük hobisi yeni diller öğrenmek ve bir gün tüm dünyayı görebilmek istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

grrm books

George R.R. Martin’in Altıncı Kitabı Bir Bilgisayar Programı Tarafından Yazıldı!

benim guzel olulerim ust

Yazarının Kaleminden: Benim Güzel Ölülerim