in

Çinli Yazarı Hapse Gönderen Erotik Roman

Çinli yazarın yazdığı kitap nedeniyle aldığı 10,5 yıllık hapis cezası büyük tepki topladı. Bu konuda görüş ayrılıkları sürerken gelin, bir romanın yazarını nasıl da hapse mahkûm ettiğine göz atalım.

kitap gorsel
- Reklam -
- Reklam -

İnternet âleminde “Tianyi” olarak bilinen Liu soyadlı yazar, romanında “pornografik içerikler üretip satma” gerekçesiyle on buçuk yıllık hapis cezasına çarptırıldı.

2017 yılında yayımlanan Ele Geçir (Occupy) adlı roman, sadece internet ortamında yedi bin adet satmayı başarmıştı.

Bir öğretmenle öğrencinin aşkının anlatıldığı hikâye, şiddetin de yer aldığı eş cinsel ilişki sahneleri içeriyor.

- Reklam -
cinli yazar haber
“Occupy”

Romanın beş binden fazla satması ve yazarın 10.000 yuanın üzerinde gelir elde etmesi, davayı “ciddi bir suç” haline getirdiği öğrenildi. Satışların yedi bine ulaşması ve yazarın 150.000 yuan (yaklaşık 115.000 Türk lirası) kazanması durumun daha da büyük bir suç olarak görülmesine neden oldu.

- Reklam -

Bu konudaki yasaların 1998’de düzenlendiği için artık geçerliliğinin kalmadığını, dolayısıyla verilecek cezanın gözden geçirilmesi gerektiğini düşünenler de var.

Büyüyen tepkilerin en büyük sebeplerinden biri, tecavüz suçuna bile daha az ceza verilmesi. Çin’de cinsel istismar ve tecavüz için istenen hapisle yargılanma süresinin üç yıldan on yıla kadar değiştiğini düşünecek olursak, yazarın böyle bir suçtan çok daha ağırını işlemiş gibi görülmesi ve bu şekilde yargılanması hakkında ne siz düşünüyorsunuz?
Kaynak: South China Morning Post


Çinli Cinayet Romanı Yazarı 4 Cinayetten Tutuklandı

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for enlied enlied dedi ki:

    Kusura bakmayın ama kötü ve yetersiz bir çeviri olmuş.

  2. Avatar for per.ercan per.ercan dedi ki:

    Değerlendirmeniz için teşekkürler. Fakat neresinin “kötü” ve “yetersiz” olduğunu anlayamadım. Haber çevirirken genelde birebir çevirmiyor, gerekli gördükçe sadeleştirip “kendi cümlelerimizle” veriyoruz. Yazarın ne kadar cezayı hangi sebeple aldığı açıkça belirtilmiş mi? Belirtilmiş. Orijinalinde de yer alan farklı görüşlere yer vermiş miyiz? Vermişiz. Çevirinin kalitesi sizin takdiriniz, belki de İngilizceye benim olduğumdan daha hakimsinizdir. Bunu bilemem ancak haberde bizim “çeviri sebebiyle” yanlış ilettiğimiz bir kısım göremiyorum ben.

  3. Avatar for enlied enlied dedi ki:

    Özellikle bu kısım anlaşılması güç olmuş. Ä°ngilizceniz yeterince iyidir eminim. Ona bir lafım yok. Sadece özensiz olduğunu düşündüm.
    Benim anladığım kadarıyla kanunda 5000’den fazla erotik kitap satanlar için 10 yıldan fazla ceza verilmesi yer alıyormuş. Bunu belirtmeden alıntıdaki iki cümleyi peş peşe eklemek “5000’den fazlası zaten ciddi suçtu, 7000’den fazlasının da ciddi suç olduğunu belirtmeye ne gerek vardı?” sorusunu getiriyor.

    Yanlış ilettiğinizi söylemedim zaten. Yetersiz bulduğumu söyledim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

buyulu yol ust

Mizahi Büyülü Gerçeklik Hikâyesi “Büyülü Yol” Raflarda

lorekeeper 1

Piksellerin Ardındaki Diyarı Keşfetmek: Lorekeeper Ekibiyle Söyleşi