in

Abdullah Turhan ve Suat Yalaz Hayatını Kaybetti: Yerli Çizgi Romanda Karanlık Gün

Türk çizgi romanı iki büyük ustasını aynı gün yitirdi. Kara Murat’ın çizeri Abdullah Turhan ve Karaoğlan’ın çizeri Suat Yalaz aramızdan ayrıldı.

Abdullah Turhan ve Suat Yalaz
- Reklam -
- Reklam -

Türk çizgi roman tarihinin iki büyük ismi, aynı tarihte aramızdan ayrıldı. Yerli çizgi roman sanatının klasikleşmiş eserlerinden Kara Murat’ın çizeri Abdullah Turhan ve Karaoğlan’ın çizeri Suat Yalaz 2 Mart Pazartesi günü, yalnızca birkaç saat ara ile hayata veda etti.

Karaoğlan’ın Çizeri Suat Yalaz Hayatını Kaybetti

Türk çizgi roman tarihinin en uzun süre devam eden çalışmalarından birisi olan, 1963 çıkışlı Karaoğlan’ın yazarı, senarist, yönetmen ve çizer Suat Yalaz aramızdan ayrıldı. Acı haber, sanatçının yeğeni Cüneyt Yalaz tarafından aktarıldı. Suat Yalaz, yaşadığı kalp rahatsızlığı nedeniyle 88 yaşında hayatını kaybetti.

Suat Yalaz
Suat Yalaz

Yalaz’ın cenazesi 4 Mart 2020 tarihinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek.

- Reklam -

1932 senesinde Kırşehir’de doğan Yalaz, ailesinin görevi nedeniyle çeşitli şehirlerde yaşayıp eğitim gördü. İlk karikatürünü henüz 16 yaşındayken Erciyes Postası’nda yayımlamayı başardı. Yalaz’ın en bilinen eseri haftalık çizgi roman dergisi Karaoğlan oldu. Eser, daha önce Akşam Gazetesi’nde tefrika olarak da yayımlanmıştı.

Toplamda 80 sayıyı bulan Karaoğlan, 2000’li yıllarda kitap formatında da yayımlandı, yurt dışında ülkemizi temsil eden ilk Türk işi çizgi roman serisi oldu. 1965’ten 2013’e pek çok sinema filmine konu oldu. Bunlardan bazılarının yönetmenliğini de Suat Yalaz yaptı.

Kara Murat’ın Çizeri Abdullah Turhan da Aynı Gün Aramızdan Ayrıldı

2 Şubat 2020’nin bizlerden aldığı bir diğer çizgi roman sanatçısı ise Fatih’in Fedaisi Kara Murat’ın çizeri Abdullah Turhan oldu.

Muğla’nın Datça ilçesinde hayatına devam eden Abdullah Turhan, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle Marmaris Devlet Hastanesi Yoğun Bakım servisinde tedavi görüyordu. Turhan, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

Abdullah Turhan - Kara Murat
Abdullah Turhan

1933 yılında doğan Abdullah Turhan, resim ve çizgi roman kariyerine 1954 yılında Yeni Sabah Gazetesi’nde başladı. Çalışmalarına 1957’de Şen Çocuk adlı dergide devam etti. Aynı yıl Sefa Kılıçoğlu’nun Pazar dergisinin kadrosuna katıldı. Ardından pek çok gazete ve dergi için çizgi roman hazırladı.

- Reklam -

Turhan’ın en bilinen çalışması ise Kara Murat oldu. Rahmi Turan’ın, Rahmi Muratoğlu imzasıyla yazdığı yazdığı Kara Murat, Abdullah Turan’ın ellerinde ilk defa 1971 senesinde çizime dönüştü. 74 yılından itibaren bağımsız bir dergi olarak 946 sayı yayımlanan Kara Murat, Türk Sineması’nda da Cüneyt Arkın tarafından unutulmaz bir şekilde canlandırıldı.

Turhan, Kara Murat dışında Kara Batur ve Alptekin gibi tarihi çizgi romanların da çizimlerini üstlendi. Ayrıca, tüm yaratımı tamamen kendisine ait olan ve Osmanlı döneminde geçen Tolga’ya da hayat vermeyi başardı.

Abdullah Turhan’ın cenazesi 3 Mart Salı günü öğle namazından sonra Damarası Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Çizgi roman dünyamızın başı sağ olsun.

Sanatçılara dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Cüneyt Arkın’ın 1960 Yılında Yayımlanan Kısa Hikâyesi: “İnsan Çiti”

Kaynak: DHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

9 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kalidor Kalidor dedi ki:

    Türk çizgiromanın iki duayeni Karaoğlanın yaratıcısı Suat Yalaz ve Kara Murat’ın ve Tolga’nın yaratıcısı Abdullah Turhan aynı gün vefat ettiler. Mekanları cennet olsun.

  2. Avatar for Faust Faust dedi ki:

    Aynı gün bu dünyadan göçmeleri…

    Işıklar içinde yatsınlar… Onların çizgi romanlarını okuya okuya büyüdük… Üzülmemek elde değil…

  3. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Çok üzüldüm. Ülkemiz iki büyük değerini kaybetti, hem de aynı günde. Mekanları cennet olsun

  4. Avatar for fatihcetin fatihcetin dedi ki:

    Her ikisine de Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı dilerim. Çocukluğumda eserlerini çok okurdum. Halen de bazen ara ara açıp okurum. Büyük üstatlardı.

  5. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Mekanları cennet olsun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

4 cevap daha var.

Metallica

Metallica, Yeni Keşfedilen Deniz Canlısına İsim Olarak Verildi

Justice League Dark: Apokolips War

Justice League Dark: Apokolips War Fragmanı Yayınlandı