in

Alan Moore’dan Çizgi Roman Dünyasına Veda

Efsanevi senarist Alan Moore, çizgi roman dünyasına veda edeceğini açıkladı.

alan moore
- Reklam -
- Reklam -

Çizgi roman dünyasının gelmiş geçmiş en yetenekli ve en yaratıcı isimlerinden biri olan, büyük usta Alan Moore artık bu piyasadan elini eteğini çekme vaktinin geldiğine karar verdiğini açıkladı.

Marvel, DC, 2000 AD ve Image başta olmak üzere önemli yayınevlerinin tamamında çalışan ve bizlere Watchmen, V For Vendetta, The League Of Extraordinary Gentlemen ve Batman: Öldüren Şaka gibi saymakla bitiremeyeceğimiz destansı öyküler kazandıran Moore, The Guardian‘a son kitabıyla ilgili verdiği bir röportajda bu önemli kararını şu sözlerle dile getirdi:

Bence yeterince çizgi roman yazdım. Yapabileceğim her şeyi yaptım. Eğer çizgi roman yazmayı sürdürürsem fikirlerimin kaçınılmaz olarak kötüye gideceğini, sizlerin de kaçınılmaz olarak aynı yolları arşınladığımı göreceğinizi düşünüyorum ve bence hem siz hem de ben bundan daha iyisini hak ediyoruz.

- Reklam -

Alan Moore içinde hâlâ “aşağı yukarı 250 sayfa” çizgi roman olduğunu belirterek yeni romanı Jerusalem‘in ardından şu sıralar üzerinde çalıştığı birkaç projeyi ve bir H.P. Lovecraft çizgi romanını bitirip, sonra da son bir League of Extraordinary Gentlemen sayısı çıkararak resmen emekliye ayrılacağını dile getirmiş.

Daha sonra gelecekte birkaç küçük proje daha yapabilirim belki ama çizgi romanlarla işim büyük ölçüde bitti.

Her ne kadar ileride bir şeyler yapabileceğini söylese de bir efsanenin sona erdiğini görmek gerçekten de üzücü…

- Reklam -

Moore meşaleyi genç senaristlere teslim etmek ve bundan sonra farklı bir şeyler denemek, kitaplara ve filmlere yoğunlaşmak istediğini söylemiş. Konu Batman’e ve çizgi roman uyarlamalarına gelince de vermiş veriştirmiş:

Yüz binlerce yetişkinin Batman’in son maceralarını izlemek için toplanmasının muhtemelen çok iyi bir sebebi olduğuna eminim, ama o sebebin ne olduğunu şahsen bilmiyorum.

Süper kahraman filmleri… 1960’larda ya da daha önce Jack Kirby tarafından yaratılan o karakterler… onları hâlâ 13 yaşımdaki kadar çok seviyorum. Harika bir şekilde tasarlanmış ve yaratılmışlar. Ama onlar 50 yıl öncesine aitti. İçinde bulunduğumuz yüzyılın kendi kültürüne ihtiyacı olduğunu, bunu hak ettiğini düşünüyorum. Gerçekten de yaşadığımız zamanlarla alakalı gerçek şeyler söylemeye çalışan sanatçıları hak ediyor. Uzun lafın kısası Batman’den çok ama çok sıkıldım.

Hollywood’un kendi çizgi romanlarına yaptıklarını da eleştirmekten geri kalmayan ünlü yazar Jerusalem‘in hiçbir zaman sinemaya uyarlanmayacağını, ya da en azından kendisine bu konuda söz hakkı verilirse kararının bu yönde olacağın belirtmiş.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sehzade yangini 3 ust

Şehzade Yangını Üçüncü Kitabıyla Devam Ediyor

yaklasan dip ust

Onat Bahadır’ın Yeni Öykü Kitabı “Yaklaşan Dip” Raflarda!