in

Asterix Çizeri Albert Uderzo Hayatını Kaybetti

Asterix çizgi romanlarının usta çizeri Albert Uderzo, 92 yaşında aramızdan ayrıldı. Galyalı Asteriks bir yaratıcısını daha kaybetti.

Asterix - Albert Uderzo
- Reklam -
- Reklam -

Fransız çizgi roman sanatçısı ve meşhur Asterix serisinin çizeri Albert Uderzo, bugün hayatını kaybetti.

Türkçede de oldukça popüler olan Asterix çizgi romanlarıyla adından söz ettiren usta sanatçı, 92 yaşında aramızdan ayrıldı.

Agence France-Presse adlı haber ajansına konuşan Bernard de Choisy, sanatçının Neuilly’deki evinde, geçirdiği kalp krizi sebebi ile hayatını kaybettiğini açıkladı. Choisy aynı zamanda ölüm haberinin şu sıralar tüm dünyayı etkileyen Corona Virüsü salgını ile alakalı olmadığını da belirtti.

- Reklam -

Galyalı Asteriks’in Maceraları adıyla bilinen meşhur Fransız çizgi roman serisi yazar René Goscinny ve çizer Albert Uderzo ile birlikte yaratılmıştı. 1977 yılında serinin yazarı René Goscinny aramızdan ayrılınca, Uderzo seriyi tek başına devam ettirmeye başladı. Çizer 2009 yılında, emekli olduğunu ilan ettirene kadar Asterix’in maceraları için çalışmayı sürdürdü.

Albert Uderzo Asterix Çizgi Romanlarına Uzun Süre Tek Başına Devam Etti

1927’de Fransa’nın Marne bölgesinde doğan Uderzo, Asterix için çizmeye Pilote dergisinde başladı. 1961 senesinde ise ilk defa ayrı bir albüm olarak Astérix le Gaulois adıyla okurlar Galyalı Asteriks ile tanıştı.

Asterix - Albert Uderzo

Uderzo, çalışma arkadaşının ölümü sonrası işin yazarlık boyutuna da el atar. Goscinny ile birlikte yılda iki macera hazırlayabilirken onsuz bir albüm için birkaç yıl çalışması gerekmektedir. Uderzo yine de Asterix’e ara vermez. Yayımlanan serilerin kapaklarında ise “Goscinny ve Uderzo” imzaları yer almayı sürdürür.

Uderzo aynı zamanda Jean-Michel Charlier ile Tanguy’un Maceraları adlı projede de görev alır. 1985 yılında Lejyon Donör nişanına, 2007 yılında Hollanda kraliyet nişanına layık görülen Uderzo; 2005’te Eisner Ünlüleri arasına da katılır.

- Reklam -

Galyalı Asteriks’in Maceraları 1961 yılından 1979’a kadar Goscinny ve Uderzo iş birliğinde; 2009’a kadar da Uderzo’nun kendi çabalarıyla devam etti. 2009 sonrasında ise yine çoğunlukla Uderzo gözetiminde yeni Asterix maceraları anlatılmayı sürdürdü.

Seri farklı maceralarıyla sinemaya ve çizgi filmlere de uyarlandı. Çizgi romanlar ise 100’den fazla dile çevrilerek 350 milyon kopyadan fazla sattı.

Asterix - Albert Uderzo

İşte Albert Uderzo’nun başarılarla dolu yaşamı böylece sonlandı. Çizere ve Asteriks’e dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Asterix Çizgi Romanı Corona Virüsü’nü Konuk Etmiş

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for mit mit dedi ki:

    Red Kit ve Tenten’le birlikte çocukluğumun vazgeçilmez karakterlerindendir Asteriks. Mizah anlayışını çok beğenirim. Bugün bile ara ara eski çizgi romanları açıp okurum. Goscinny’nin vefatından sonra tam olarak eski tadı vermez olmuştu gerçi. Şimdi Uderzo da gittiği maalesef. Toprağı bol olsun. :frowning:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hafıza Koleksiyoncusu - Kayahan Demir

Şifre Bilimci Milas Ulukan, “Hafıza Koleksiyoncusu” ile Geri Dönüyor

netfflix koronavirüs

Netflix: “Yıl Sonuna Kadar İçerik Sorunumuz Yok”