in

Çizgi Roman Dünyasında Bir Devrin Sonu: Vertigo Kapanıyor

DC’nin yeni markalaşma politikası sonucunda Vertigo önümüzdeki seneden itibaren DC Black Label adıyla hayatına devam edecek.

Vertigo
- Reklam -

Çizgi roman okuru olup da Vertigo’yu duymayan yoktur herhalde. Amerika’da çizgi romanları genç okur kitlesine uygun hale getirmek amacıyla bir nevi otosansür sistemi olarak kurulan Comics Code Authority‘nin (CCA)  yayıncıları zor durumda bırakması sonucu 1993 yılında, DC çatısı altında ve Karen Berger öncülüğünde kurulan Vertigo, yaklaşık 30 yıldır çizgi roman dünyasını kökünden değiştiren eserleri bizlerle buluşturuyor. Sandman, Preacher (Vaiz),  Y: The Last Man (Y: Son Erkek), V For Vendetta, Fables (Masallar), Transmetropolitan gibi başarısı su götürmez sayısız eseri bu etiketle okuduk. Ancak DC geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla bu sene sonunda Vertigo’nun 26 yıllık macerasının sona ereceğini duyurdu.

Bu kararın arkasında yeni bir markalaşma politikası yatıyor. Yapılan duyuruya göre 2020 yılından itibaren bütün DC çizgi romanları, yaşa göre belirlenmiş 3 marka adı altında çıkacak: DC Kids, DC ve DC Black Label.

DC Kids 8-12 yaş aralığına uygun eserler yayınlayacak.

- Reklam -

Superman, Wonder Woman gibi DC süper kahramanlarının maceraları ise 13 yaş ve üstüne yönelik olan DC etiketiyle çıkmaya devam edecek.

Vertigo’nun yerini ise 17 yaş ve üstüne yönelik içerikleriyle DC Black Label alacak.

vertigo dc comic

“Vertigo”nun Beklenen Çöküşü

DC’nin Vertigo ile ilgili geçmişte aldığı kararlara baktığımızda bugünün gelmesi beklenen bir şeydi aslında. Önce Vertigo’nun kurulmasını sağlayan ve çizgi roman dünyasının en önemli editörlerinden biri olan Karen Berger ile 2013’te yollar ayrıldı. 2018’de ise yeniden markalaşma amacıyla ismi DC Vertigo olarak değiştirilmiş ve 11 yeni serinin duyurusu yapılmıştı. Gelgelelim bu serilerden iki tanesi daha başlamadan iptal edildi, diğer iki tanesi ise uzun ömürlü olamadı.

DC Genel Yayın Yönetmeni Dan DiDio açıklamada şöyle diyor:
1993’te daha keskin bir içeriğe ortam sağlamak için Vertigo’yu kurmamızdan önce, tarih boyunca DC’nin yaptığı tekil sunuma geri dönüyoruz. Bu keskin içerik artık bütün türlerde yaygın hale geldi, bu yüzden biz de DC markasını daha net bir hale getirmek ve her yaş grubundaki hayranlarımıza yönelik hikayeler anlatmaya olan bağlılığımızı pekiştirmek için doğru zaman olduğunu düşündük. Bu yeni sistem, eserlerimizde şu an kullandığımız yaş derecelendirmelerinin yerini alacak.
Şimdilerde Dark Horse Comics şemsiyesi altında yayın yapan Berger Books‘un başında yer alan Karen Berger ise Twitter’dan bir açıklama yaptı:


Kurumsal düşünmek ve yaratıcı riskler almak birbiriyle uyuşmuyor. DC’nin Vertigo’yu iptal etmesi uzun zamandır geliyorum diyordu. Ama hey, oyunu değiştirdik ve bunu yaparken çok eğlendik! İnanılmaz derecede yetenekli yaratıcılarla ve editörlerle çalışmaktan onur duyuyorum; bütün harika okurlarımıza teşekkürler!
DiDio ile beraber DC’de Genel Yayın Yönetmenliği yapan Jim Lee ise bu değişiklik sonucunda hiçbir serinin iptal edilmeyeceğini söylüyor:


Bütün eserlerimizi tek bir DC markası altında yayınlama kararımız sadece bundan ibaret. Sandman evrenini vs. içeren harika kitaplar devam edecek. Önümüzdeki sene için büyük planlarımız var. Pop-up’lar ve yaratıcısının sahip olduğu çizgi romanlar DC’nin büyük bir parçası olmaya devam edecek. Hiçbir kitap iptal olmuyor veya başka bir yere gitmiyor.


Her ne kadar DC bu değişikliğin içerik anlamında hiçbir etkisi olmayacağını söylese de, Vertigo gibi çizgi roman dünyasında çok büyük önemi olan bir markanın sona erdiğini görmek biz okurlar için üzüntü verici. DC’nin iddia ettiği gibi DC Black Label, Vertigo’nun yerini alabilecek mi zaman gösterecek.

Peki siz bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Vertigo’nun bu şekilde kapatılması yanlış bir karar mı yoksa belli bir zaman sonra bu isim değişikliğinin hiçbir önemi kalmayacak mı? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Netflix, Neil Gaiman’ın Meşhur Çizgi Roman Serisi “Sandman”i Diziye Uyarlıyor

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Husey Husey dedi ki:

    Türkiye için etkisi bana göre çok kaliteli ve hala baskısı çıkmamış vertigo çizgi romanları artık basılmayacak galiba.Hali hazırda olanlarda zorlama çıkıyor hissi verdi Rebirth çıkması ile birlikte ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.Eski çöpe atılıyor yeni ve kötü olsa bile inadına çıkıyor.Black Label şuan iyi gidiyor ama süper kahramanların dışına çıkamadı daha,farklı serileride çıkarmaya başlarlarsa okuyucu da bu kararın ne kadar iyi ne kadar kötü olduğuna karar verebilir.

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Açıkcası eğer daha kaliteli yapımlar sunacaksa iyi olmuş; ama, Vertigo’yu aratacaklarsa gereksiz olmuş.

  3. Avatar for mit mit dedi ki:

    Üzüldüm. Son birkaç yıldır okuduğum en güzel çizgi romanlar ya Vertigo ya da Image Comics bünyesinden çıkanlardı. Ne DC’nin ne de Marvel’in yeni, “modern” işleri açıyor beni. Vertigo’ya böyle veda etmek istemezdim. Umarım Image da benzer bir kaderle karşılaşmaz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

James Bond

James Bond 25 Filmi İlk Siyahi ve Kadın 007 ile Gelecek!

The Simpsons

Aşırı Kasvetli Rus Yapımı “The Simpsons” Jeneriği